Αποτελεί μία από τις πιο σύνθετες νομοθεσίες που κλήθηκε να εφαρμόσει η Ε.Ε. και ως φυσικό επακόλουθο η χώρα μας έχει μείνει πίσω

Το GDPR, η ευρωπαϊκή κοινή νομοθεσία που προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα στην εποχή της μαζικής πολιτικής χειραγώγησης, στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στη φάση του… σχεδιασμού. Μάλιστα, ούτε και οι οργανισμοί του Δημοσίου δεν έχουν φροντίσει να υπάρχει κάποιος που να θεωρείται υπεύθυνος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, όπως προβλέπεται από τη σχετική κοινοτική νομοθεσία.

Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επικυρώθηκε απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την οποία το έτος 2013 είχε επιβάλει πρόστιμο 150.000 ευρώ στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) για παραβίαση προσωπικών δεδομένων φορολογουμένων.

GDPR: Επιβολή προστίμου ύψους 5.000 ευρώ σε ιατρική εταιρεία, αποφάσισε να επιβάλλει η Ελληνική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, για μη νόμιμη διενέργεια διαφημιστικών τηλεφωνικών κλήσεων, με την υπ΄αρ. ΑΠΔΠΧ 13/2019 απόφασή της, κατόπιν σχετικών καταγγελιών από καταναλωτές για λήψη τηλεφωνικών κλήσεων με σκοπό την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών της εταιρείας.

O Γενικός Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ή GDPR της Ευρώπης -σύμφωνα με την Microsoft- θα έπρεπε να αποτελέσει παράδειγμα και για τις ΗΠΑ. 

Η Microsoft θεωρεί ότι παρόμοια νομοθεσία θα έπρεπε να ξεκινήσει να ισχύει και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου δρουν ποικίλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και εγείρονται πολλαπλά ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν θα δεχτούν οι εταιρείες στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού να υιοθετήσουν ένα κανονισμό που θα τις αναγκάσει να μπουν σε μια διαδικασία αλλαγών και λήψης μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν αρνητικές αντιδράσεις σε κάτι τέτοιο, καθώς η διαδικασία αυτή θα απαιτεί κόπο και χρήμα, μεταξύ άλλων.

Πρόστιμο ύψους 385.000 λιρών (~433.000 ευρώ) επέβαλε στην Uber το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του Ηνωμένου Βασιλείου (ICO) για την ανεπαρκή προστασία των προσωπικών δεδομένων πελατών της κατά τη διάρκεια κυβερνοεπίθεσης.