ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Τα δικηγορικά γραφεία Lekkakou & Associates - Law Firm, διαθέτουν σημαντική πείρα στο χειρισμό τραπεζικών και οικονομικών θεμάτων, και βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό των πελατών μας.

Επανένταξη συγκεκριμένης μερίδας οφειλετών στην αναβίωση ρυθμίσεων

Μέχρι πότε δύνανται να επανενταχθούν;


Σύμφωνα με το άρθρο 87 του υπό ψήφιση νομοσχεδίου «Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις», οφειλέτες του Δημοσίου, έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις που έχασαν αδίκως και δεν κατέβαλαν εμπρόθεσμα τις δόσεις τους, είτε λόγω αδυναμίας, είτε λόγω λάθους του συστήματος, που δεν αναγνώρισε μια πληρωμή ως εμπρόθεσμη ή δεν υπέβαλαν δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ την περίοδο, κατά την οποία ήταν ενεργή η ρύθμιση ή δημιούργησαν νέα χρέη.

Η συγκεκριμένη διάταξη, η οποία αναμένεται να ψηφισθεί στη Βουλή, αφορά ρυθμίσεις των 72, 100, 120 δόσεων ή την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, οι οποίες δεν έχουν χαθεί με πράξη του προϊσταμένου της ΔΟΥ, αλλά βρίσκονται σε «γκρίζα ζώνη», καθώς ούτε ενεργές είναι αλλά ούτε και έχουν κλείσει οριστικά. Η προθεσμία τακτοποίησης των εκπρόθεσμων δόσεων των ρυθμίσεων αναμένεται να λήξει στις 29 Απριλίου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στις περιπτώσεις των οφειλετών που έχουν το δικαίωμα αναβίωσης των ρυθμίσεων, συγκαταλέγονται και οι φορολογούμενοι, οι οποίοι καθυστέρησαν να πληρώσουν μια δόση, αλλά συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να πληρώνουν, χωρίς ωστόσο τα χρήματα να προστίθενται για την αποπληρωμή της οφειλής τους.

Επιπλέον, με τις νέες διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας δίνεται περιθώριο 3 μηνών για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους και εξόφλησης ή ρύθμισης των νέων οφειλών από την πάροδο της προθεσμίας καταβολής τους, με τη ρύθμιση, ουσιαστικά να χάνεται, έπειτα από διάστημα τριών μήνες.

Όπως έγινε γνωστό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν αν είναι δικαιούχοι μέσα από την ειδική πλατφόρμα που άνοιξε η ΑΑΔΕ, η οποία δημοσίευσε βίντεο με τις αντίστοιχες οδηγίες, το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε ΕΔΩ.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να αναζητήσουν την πλατφόρμα που αφορά «Ρυθμίσεις με ανεξόφλητες εκπρόθεσμες δόσεις». Στο σημείο εκείνο θα μάθουν για:

 • Τις ανεξόφλητες εκπρόθεσμες δόσεις των ρυθμίσεων που μπορούν να ενταχθούν στη διαδικασία πιστώσεων και συμψηφισμών με καταβολές και επιστροφές φόρων.
 • Τις εκκρεμείς επιστροφές, καθώς και τις καταβολές για τις οποίες έχει ενημερωθεί η ΑΑΔΕ μέχρι 15.4.2024.
 • Το ποσό που πρέπει να καταβάλουν έως την έναρξη ισχύος του νόμου «Κύρωση του κώδικα φορολογικής διαδικασίας και άλλες διατάξεις» για την κάλυψη των ανεξόφλητων εκπρόθεσμων δόσεων.

Η επανένταξη των οφειλετών μπορεί να γίνει εφόσον:

 • Οι ρυθμίσεις τους δεν έχουν διαγραφεί από τους λογαριασμούς τους στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ, αλλά παραμένουν «παγωμένες» στο σύστημα και ισχύει ο κωδικός πληρωμής τους, δηλαδή η Ταυτότητα Ρυθμιζόμενης Οφειλής (ΤΡΟ) της κάθε ρύθμισης.
 • Σπεύσουν να πληρώσουν, χρησιμοποιώντας την ταυτότητα οφειλής της κάθε χαμένης τους ρύθμισης, όλες τις μηνιαίες δόσεις που άφησαν απλήρωτες και έγιναν εκπρόθεσμες.

Όπως προκύπτει από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, υπολογίζεται μηνιαίος τόκος εκπρόθεσμης καταβολής 0,73% στο κεφάλαιο της καθυστερούμενης δόσης, για κάθε μήνα καθυστέρησης μέχρι σήμερα ή μέχρι την τελευταία δόση της ρύθμισης, εάν η προθεσμία καταβολής της έχει σήμερα παρέλθει. Επίσης, υπολογίζεται προσαύξηση στην τελευταία ή τις δύο τελευταίες δόσεις της ρύθμισης (ανάλογα με τον τύπο της, 24/48 δόσεις, 36/72 δόσεις, 100 δόσεις, 120 δόσεις κ.λπ).

Μετά την πίστωση των καταβολών και των τυχόν εκκρεμών επιστροφών:

 • Εφόσον τακτοποιείται το σύνολο των εκπρόθεσμων δόσεων των ρυθμίσεων, η ρύθμιση θεωρείται πλέον εξυπηρετούμενη και δεν θα οδηγηθεί σε απώλεια.
 • Εφόσον τακτοποιείται μέρος των εκπρόθεσμων δόσεων των ρυθμίσεων επέρχεται απώλεια για το υπολειπόμενο μέρος αυτών.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

 • Νίκος Γεωργακάκης

  Πριν από 4 χρόνια, ψάχνοντας καταρτισμένο δικηγόρο – διαμεσολαβητή να εκπροσωπήσει την εταιρεία μου στις τράπεζες για κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, βρέθηκα στο γραφείο της Κας. Λεκκάκου. Από την πρώτη στιγμή βρήκα έναν επαγγελματισμό, μία συνέπεια, ουσιαστική ανταπόκριση στα πολλά και ποικίλα ζητήματά μου και κυρίως ήθος. Η Κα. Λεκκάκου και οι συνεργάτες της έχουν πλήρη επιστημονική κατάρτιση και επιχειρηματολογία για την θετική αντιμετώπιση των Τραπεζών, Funds και Servicers, στις καταχρηστικές διεκδικήσεις τους!!! Πορευόμαστε μαζί 4 χρόνια τώρα με μόνο επιτυχίες και διεκδικήσεις προς όφελος της ξενοδοχειακής μου εταιρείας.

 • Αρτέμης Μαυρικάκης

  Νιώθοντας την ανάγκη να ευχαριστήσω το γραφείο σας για τις υπηρεσίες του, σχετικά με την διευθέτηση της υπόθεσης μου για την ξενοδοχειακή μου επιχείρηση, να επισημάνω ότι: Από την πρώτη επαφή που είχα με το γραφείο σας, διαπίστωσα την μεθοδικότητα, την κατάρτιση και τον επαγγελματισμό των στελεχών του. Δεν μου αφήσατε κανένα ερώτημα αναπάντητο και η συνεχής επαφή μας, μου έδινε σιγουριά και αισιοδοξία για το ευκταίο αποτέλεσμα. Είμαι σίγουρος, ότι είστε σε θέση να λύσετε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι δανειολήπτες.

 • Γιώργος Οικονόμου

  Υψηλού επιπέδου επιστημονική κατάρτιση, εφευρετικότητα και επινόηση αδιάσειστων επιχειρημάτων, που διακρίνονται από μαθηματική δομή και την συνακόλουθη βεβαιότητα. Υπευθυνότητα και ενσυναίσθηση, άψογη και υποστηρικτική συμπεριφορά. Άριστος χειρισμός των υποθέσεων. Η Κάθε υπόθεση που αναλαμβάνει γίνεται προσωπικό της βίωμα και, με αριστοτεχνικά δομημένες τοποθετήσεις κερδίζει και τις πλέον δύσκολες υποθέσεις. Αυτός είναι ο ισχυρότερος λόγος που την εμπιστεύονται ιδιώτες, αλλά και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα πλειστηριασμών ή άλλες δύσκολες υποθέσεις. Εμπιστεύομαι, απόλυτα την κυρία Κωνσταντίνα Λεκκάκου & τους αυστηρά επιλεγμένους συνεργάτες του γραφείου της. 100% ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ. Οφείλω πολλά ευχαριστώ για τις κερδισμένες μου υποθέσεις και εύχομαι να κερδίσει την υψηλή αναγνώριση και τιμή που της αξίζει, αφενός σαν άνθρωπος και αφετέρου λόγω των πολλαπλών επιτυχιών της απέναντι στα Funds.

 • Νίκος Κουριδάκης

  Άριστη συνεργασία με όλο το επιτελείο και άρτια ενημερωμένοι όλοι τους, πάντα με την ανθρώπινη προσέγγιση, χωρίς να υπόσχονται μαγικές λύσεις, με αρίστη νομική κατάρτιση, όπως ακριβώς και εσείς Κα. Κωνσταντίνα Λεκκάκου αντιμετωπίσατε την δική μου περίπτωση. Ειλικρινά σας ευχαριστώ. Σας εύχομαι πάντα επιτυχίες.

 • Αναστασία Κυπαρίση

  Εγώ θα σταθώ στο ανθρώπινο και μόνο κομμάτι της Κας. Λεκκάκου και των συνεργατών της. Θα ήθελα έναν έναν προσωπικά να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που πολλές και συνεχόμενες φορές μπήκατε στην διαδικασία να με καλέσετε και να μου εξηγήσετε ένα ένα τα βήματα που κάνετε, τόσο για εμένα, όσο και την υπόλοιπη οικογένεια μου. Μου δείξατε πως ψάχνετε κάθε οδό, προκειμένου να οδηγηθούμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σας ευχαριστούμε που πάνω απ' όλα σέβεστε και είστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Εγγραφή στο newsletter