Τους τελευταίους μήνες έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση σειρά μέτρων που προκρίνει την εξωδικαστική λύση, προκειμένου οι servicers να πετύχουν τους στόχους που τους είχαν ανατεθεί, αφού δεν κατόρθωσαν να φέρουν εις πέρας την «αποστολή» τους, με τις οφειλές των «κόκκινων» δανείων να παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η ψήφιση του νομοσχεδίου με το Ν.5072/23, τον προηγούμενο μήνα, ο οποίος έφερε τροποποιήσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, δίχως όμως τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Τελευταία ανακοίνωση της κυβέρνησης και του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη αφορά τις μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες συνεχίζουν να πλήττονται και να μην καθίστανται βιώσιμες, κάνοντας λόγο για χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, αναφέροντας παράλληλα συγχωνεύσεις και συνεργίες, διευρύνοντας το πεδίο εφαρμογής τους, ώστε να καλύπτουν περισσότερες περιπτώσεις, με το νομοσχέδιο να προκρίνεται μέχρι το Πάσχα.
Επιπλέον, τίθενται σε ισχύ οι ευνοϊκές ρυθμίσεις, με έως και 28% το επιπλέον «κούρεμα» οφειλών, μετά την χθεσινή υπογραφή από τον Κωστή Χατζηδάκη και τον Υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα της κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία βελτιώνεται σημαντικά ο αλγόριθμος του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Μένει να δούμε τους επόμενους μήνες τις λεπτομέρειες του νέου αυτού νομοσχεδίου. Ωστόσο, γίνεται πλέον φανερό, ότι servicers και κυβέρνηση επιδιώκουν να «σπρώξουν» τους δανειολήπτες και τους μικροεπιχειρηματίες στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Όμως, παραμένει ως ζητούμενο η ρεαλιστική και βιώσιμη λύση που θα εξάγει ο αλγόριθμος της πλατφόρμας, καθώς και ο έλεγχος των στοιχείων των πιστωτών, των οφειλών και των ακινήτων που αναρτώνται σε αυτήν, αφού δεν είναι λίγα τα παραδείγματα, κατά τα οποία τα αναρτημένα στοιχεία ήταν λανθασμένα.
Σημαντική, λοιπόν, παράμετρος αποτελεί η σωστή και ακριβής καταχώριση των στοιχείων στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού, καθώς αυτά μπορούν να ελεγχθούν, αμφισβητηθούν και διορθωθούν, μόνο μέσω δικαστικών ενεργειών, δεδομένου ότι οι servicers αρνούνται κατηγορηματικά να προβούν στις αντίστοιχες διορθώσεις.
Τα δικηγορικά γραφεία «Λεκκάκου και Συνεργάτες», συνδυάζοντας δικαστικές και εξωδικαστικές ενέργειες, έχουν καταφέρει, κατά το παρελθόν, τόσο να ανακόψουν αρχικά πλειστηριασμούς δανειοληπτών - εντολέων τους, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού (13/9/23), αλλά και να εντοπίσουν αναρτημένα στοιχεία σε πλατφόρμα, τα οποία ήταν λανθασμένα (19/1/24) καθώς και την αποκάλυψη διαβίβασης προσωπικών δεδομένων δανειολήπτη σε τρίτο, χωρίς να έχει προηγηθεί η εκχώρηση της ένδικης απαίτησης (5/1/24).
Ουσιαστικά, οι οφειλέτες και οι μικροεπιχειρηματίες, συνδυάζοντας τις δικαστικές ενέργειες με τις εξωδικαστικές, μπορούν να ασκήσουν ακόμα μεγαλύτερη πίεση προς τους servicers και τα funds, με αποτέλεσμα να «φτάσουν» στη ρύθμιση των δανειακών τους οφειλών, με τους ευνοϊκούς όρους που επιθυμούν. Και αυτός είναι ο πραγματικός λόγος, για τον οποίον οι servicers επιθυμούν να αποφύγουν τη δικαστική «οδό», μια και μπορεί να φέρει αυτόματα σε πλεονεκτική θέση τον δανειολήπτη.
17 Ιανουάριου 2025
04 Ιανουάριου 2025
21 Δεκεμβρίου 2024
13 Δεκεμβρίου 2024
06 Δεκεμβρίου 2024