ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Τα δικηγορικά γραφεία Lekkakou & Associates - Law Firm, διαθέτουν σημαντική πείρα στο χειρισμό τραπεζικών και οικονομικών θεμάτων, και βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό των πελατών μας.

Οι servicers μεταξύ σφύρας και άκμονος (μεταξύ δικαστικής αμφισβήτησης και νέου εξωδικαστικού μηχανισμού)

Τους τελευταίους μήνες έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση σειρά μέτρων που προκρίνει την εξωδικαστική λύση, προκειμένου οι servicers να πετύχουν τους στόχους που τους είχαν ανατεθεί, αφού δεν κατόρθωσαν να φέρουν εις πέρας την «αποστολή» τους, με τις οφειλές των «κόκκινων» δανείων να παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η ψήφιση του νομοσχεδίου με το Ν.5072/23, τον προηγούμενο μήνα, ο οποίος έφερε τροποποιήσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, δίχως όμως τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Τελευταία ανακοίνωση της κυβέρνησης και του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη αφορά τις μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες συνεχίζουν να πλήττονται και να μην καθίστανται βιώσιμες, κάνοντας λόγο για χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, αναφέροντας παράλληλα συγχωνεύσεις και συνεργίες, διευρύνοντας το πεδίο εφαρμογής τους, ώστε να καλύπτουν περισσότερες περιπτώσεις, με το νομοσχέδιο να προκρίνεται μέχρι το Πάσχα.

Επιπλέον, τίθενται σε ισχύ οι ευνοϊκές ρυθμίσεις, με έως και 28% το επιπλέον «κούρεμα» οφειλών, μετά την χθεσινή υπογραφή από τον Κωστή Χατζηδάκη και τον Υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα της κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία βελτιώνεται σημαντικά ο αλγόριθμος του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Μένει να δούμε τους επόμενους μήνες τις λεπτομέρειες του νέου αυτού νομοσχεδίου. Ωστόσο, γίνεται πλέον φανερό, ότι servicers και κυβέρνηση επιδιώκουν να «σπρώξουν» τους δανειολήπτες και τους μικροεπιχειρηματίες στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Όμως, παραμένει ως ζητούμενο η ρεαλιστική και βιώσιμη λύση που θα εξάγει ο αλγόριθμος της πλατφόρμας, καθώς και ο έλεγχος των στοιχείων των πιστωτών, των οφειλών και των ακινήτων που αναρτώνται σε αυτήν, αφού δεν είναι λίγα τα παραδείγματα, κατά τα οποία τα αναρτημένα στοιχεία ήταν λανθασμένα.

Σημαντική, λοιπόν, παράμετρος αποτελεί η σωστή και ακριβής καταχώριση των στοιχείων στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού, καθώς αυτά μπορούν να ελεγχθούν, αμφισβητηθούν και διορθωθούν, μόνο μέσω δικαστικών ενεργειών, δεδομένου ότι οι servicers αρνούνται κατηγορηματικά να προβούν στις αντίστοιχες διορθώσεις.

Τα δικηγορικά γραφεία «Λεκκάκου και Συνεργάτες», συνδυάζοντας δικαστικές και εξωδικαστικές ενέργειες, έχουν καταφέρει, κατά το παρελθόν, τόσο να ανακόψουν αρχικά πλειστηριασμούς δανειοληπτών - εντολέων τους, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού (13/9/23), αλλά και να εντοπίσουν αναρτημένα στοιχεία σε πλατφόρμα, τα οποία ήταν λανθασμένα (19/1/24) καθώς και την αποκάλυψη διαβίβασης προσωπικών δεδομένων δανειολήπτη σε τρίτο, χωρίς να έχει προηγηθεί η εκχώρηση της ένδικης απαίτησης (5/1/24).

Ουσιαστικά, οι οφειλέτες και οι μικροεπιχειρηματίες, συνδυάζοντας τις δικαστικές ενέργειες με τις εξωδικαστικές, μπορούν να ασκήσουν ακόμα μεγαλύτερη πίεση προς τους servicers και τα funds, με αποτέλεσμα να «φτάσουν» στη ρύθμιση των δανειακών τους οφειλών, με τους ευνοϊκούς όρους που επιθυμούν. Και αυτός είναι ο πραγματικός λόγος, για τον οποίον οι servicers επιθυμούν να αποφύγουν τη δικαστική «οδό», μια και μπορεί να φέρει αυτόματα σε πλεονεκτική θέση τον δανειολήπτη.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

 • Νίκος Γεωργακάκης

  Πριν από 4 χρόνια, ψάχνοντας καταρτισμένο δικηγόρο – διαμεσολαβητή να εκπροσωπήσει την εταιρεία μου στις τράπεζες για κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, βρέθηκα στο γραφείο της Κας. Λεκκάκου. Από την πρώτη στιγμή βρήκα έναν επαγγελματισμό, μία συνέπεια, ουσιαστική ανταπόκριση στα πολλά και ποικίλα ζητήματά μου και κυρίως ήθος. Η Κα. Λεκκάκου και οι συνεργάτες της έχουν πλήρη επιστημονική κατάρτιση και επιχειρηματολογία για την θετική αντιμετώπιση των Τραπεζών, Funds και Servicers, στις καταχρηστικές διεκδικήσεις τους!!! Πορευόμαστε μαζί 4 χρόνια τώρα με μόνο επιτυχίες και διεκδικήσεις προς όφελος της ξενοδοχειακής μου εταιρείας.

 • Αρτέμης Μαυρικάκης

  Νιώθοντας την ανάγκη να ευχαριστήσω το γραφείο σας για τις υπηρεσίες του, σχετικά με την διευθέτηση της υπόθεσης μου για την ξενοδοχειακή μου επιχείρηση, να επισημάνω ότι: Από την πρώτη επαφή που είχα με το γραφείο σας, διαπίστωσα την μεθοδικότητα, την κατάρτιση και τον επαγγελματισμό των στελεχών του. Δεν μου αφήσατε κανένα ερώτημα αναπάντητο και η συνεχής επαφή μας, μου έδινε σιγουριά και αισιοδοξία για το ευκταίο αποτέλεσμα. Είμαι σίγουρος, ότι είστε σε θέση να λύσετε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι δανειολήπτες.

 • Γιώργος Οικονόμου

  Υψηλού επιπέδου επιστημονική κατάρτιση, εφευρετικότητα και επινόηση αδιάσειστων επιχειρημάτων, που διακρίνονται από μαθηματική δομή και την συνακόλουθη βεβαιότητα. Υπευθυνότητα και ενσυναίσθηση, άψογη και υποστηρικτική συμπεριφορά. Άριστος χειρισμός των υποθέσεων. Η Κάθε υπόθεση που αναλαμβάνει γίνεται προσωπικό της βίωμα και, με αριστοτεχνικά δομημένες τοποθετήσεις κερδίζει και τις πλέον δύσκολες υποθέσεις. Αυτός είναι ο ισχυρότερος λόγος που την εμπιστεύονται ιδιώτες, αλλά και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα πλειστηριασμών ή άλλες δύσκολες υποθέσεις. Εμπιστεύομαι, απόλυτα την κυρία Κωνσταντίνα Λεκκάκου & τους αυστηρά επιλεγμένους συνεργάτες του γραφείου της. 100% ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ. Οφείλω πολλά ευχαριστώ για τις κερδισμένες μου υποθέσεις και εύχομαι να κερδίσει την υψηλή αναγνώριση και τιμή που της αξίζει, αφενός σαν άνθρωπος και αφετέρου λόγω των πολλαπλών επιτυχιών της απέναντι στα Funds.

 • Νίκος Κουριδάκης

  Άριστη συνεργασία με όλο το επιτελείο και άρτια ενημερωμένοι όλοι τους, πάντα με την ανθρώπινη προσέγγιση, χωρίς να υπόσχονται μαγικές λύσεις, με αρίστη νομική κατάρτιση, όπως ακριβώς και εσείς Κα. Κωνσταντίνα Λεκκάκου αντιμετωπίσατε την δική μου περίπτωση. Ειλικρινά σας ευχαριστώ. Σας εύχομαι πάντα επιτυχίες.

 • Αναστασία Κυπαρίση

  Εγώ θα σταθώ στο ανθρώπινο και μόνο κομμάτι της Κας. Λεκκάκου και των συνεργατών της. Θα ήθελα έναν έναν προσωπικά να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που πολλές και συνεχόμενες φορές μπήκατε στην διαδικασία να με καλέσετε και να μου εξηγήσετε ένα ένα τα βήματα που κάνετε, τόσο για εμένα, όσο και την υπόλοιπη οικογένεια μου. Μου δείξατε πως ψάχνετε κάθε οδό, προκειμένου να οδηγηθούμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σας ευχαριστούμε που πάνω απ' όλα σέβεστε και είστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Εγγραφή στο newsletter