ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Τα δικηγορικά γραφεία Lekkakou & Associates - Law Firm, διαθέτουν σημαντική πείρα στο χειρισμό τραπεζικών και οικονομικών θεμάτων, και βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό των πελατών μας.

ΑΝΟΙΧΤΗ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ

Σαφή επιτάχυνση παρουσιάζουν το τελευταίο δίμηνο οι επιδόσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού, γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για παράταση του μηχανισμού μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2018.


Μέσα στο τελευταίο δίμηνο, 650 επιχειρήσεις έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού, όταν μόλις 250 επιχειρήσεις είχαν ρυθμίσει τα χρέη τους μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του μηχανισμού.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένδειξη για το ότι οι βελτιώσεις που επήλθαν στον μηχανισμό τον κατέστησαν πολύ πιο λειτουργικό για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, γεγονός που συνηγορεί σε "πράσινο φως" των "θεσμών" για παράταση της λειτουργίας του, μετά την αξιολόγηση των στοιχείων για το δ΄ τρίμηνο 2018.
Ειδικά, μάλιστα, από τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης των "κόκκινων" δανείων για τις τράπεζες πρέπει να περάσει μέσα από τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών ανοιγμάτων. Συγκεκριμένα, από τα επιχειρηματικά NPEs πρέπει να προέλθει το 61% της μείωσης των "κόκκινων" δανείων συνολικά για την περίοδο Ιουνίου 2017 – Δεκεμβρίου 2019. Από το ποσοστό αυτό, το 30% πρέπει να συνεισφέρουν τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το 16% των πολύ μικρών, κατηγορίες, και οι δύο, που εμπίπτουν άμεσα στην στόχευση του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Τα παραπάνω δεδομένα δημιουργούν κλίμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό εκ διαμέτρου αντίθετο με αυτό για παράταση του νόμου Κατσέλη, όπου οι "θεσμοί" διαπίστωσαν χρήση του νόμου για καταστρατήγηση πληρωμής οφειλών. Η διαφοροποίηση στη χρήση των δύο νόμων έγκειται στο ότι στην περίπτωση του εξωδικαστικού υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας στην "πηγή" και όχι κατόπιν της εισόδου στον νόμο, όπως ίσχυε στον νόμο Κατσέλη.
Ειδικότερα, με την αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού, ο οφειλέτης πρέπει να παράσχει άδεια για κοινοποίηση στον συντονιστή, τον εμπειρογνώμονα και όλους τους συμμετέχοντες πιστωτές, επεξεργασία και διασταύρωση από αυτούς όλων των περιουσιακών δεδομένων του (άρση τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου).
Μάλιστα, κάθε πιστωτής έχει δικαίωμα να ζητήσει σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας πρόσθετα έγγραφα και στοιχεία από τον οφειλέτη. Αν ο πιστωτής εκπροσωπεί ποσοστό των συνολικών απαιτήσεων κατά του οφειλέτη μεγαλύτερο του 25%, ο οφειλέτης δεν μπορεί να αρνηθεί να παράσχει τα πρόσθετα στοιχεία.
Αν το αίτημα υποβάλλεται από πιστωτή που εκπροσωπεί ποσοστό των συνολικών απαιτήσεων κατά του οφειλέτη μικρότερο του 25%, ο οφειλέτης μπορεί να αρνηθεί εφόσον θεωρεί ότι μπορεί να υποστεί βλάβη από την αποκάλυψη επιχειρηματικών του απορρήτων. Σε αυτή την περίπτωση, αποφασίζουν οι συμμετέχοντες πιστωτές με πλειοψηφία 60% και εάν ο οφειλέτης αρνηθεί εκ νέου, η διαδικασία θεωρείται περαιωθείσα ως άκαρπη.
Η αύξηση της προσέλευσης υπερχρεωμένων επιχειρήσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό διευκολύνθηκε σημαντικά μετά την εγκατάσταση στην πλατφόρμα του εργαλείου ανάλυσης βιωσιμότητας των επιχειρήσεων. Το εργαλείο αυτό παρέχει αυτόματα σε ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, τράπεζες, και φυσικά στον ενδιαφερόμενο, πρότυπες λύσεις και έτοιμα προϊόντα για τη ρύθμιση της οφειλής του.
Όπως έχει γράψει το Capital.gr, οι επιχειρήσεις που ρυθμίζουν τα χρέη τους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού λαμβάνουν "κουρέματα" σε πρόστιμα, προσαυξήσεις και μη λογιστικοποιημένους τόκους της τάξεως του 85% - 95%. Παράλληλα, οι περισσότεροι οφειλέτες λαμβάνουν ρύθμιση των χρεών τους σε 120 δόσεις, ενώ κανένας οφειλέτης δεν έχει λάβει ρύθμιση μικρότερη των 60 δόσεων.
Πηγή: www.capital.gr

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

 • Νίκος Γεωργακάκης

  Πριν από 4 χρόνια, ψάχνοντας καταρτισμένο δικηγόρο – διαμεσολαβητή να εκπροσωπήσει την εταιρεία μου στις τράπεζες για κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, βρέθηκα στο γραφείο της Κας. Λεκκάκου. Από την πρώτη στιγμή βρήκα έναν επαγγελματισμό, μία συνέπεια, ουσιαστική ανταπόκριση στα πολλά και ποικίλα ζητήματά μου και κυρίως ήθος. Η Κα. Λεκκάκου και οι συνεργάτες της έχουν πλήρη επιστημονική κατάρτιση και επιχειρηματολογία για την θετική αντιμετώπιση των Τραπεζών, Funds και Servicers, στις καταχρηστικές διεκδικήσεις τους!!! Πορευόμαστε μαζί 4 χρόνια τώρα με μόνο επιτυχίες και διεκδικήσεις προς όφελος της ξενοδοχειακής μου εταιρείας.

 • Αρτέμης Μαυρικάκης

  Νιώθοντας την ανάγκη να ευχαριστήσω το γραφείο σας για τις υπηρεσίες του, σχετικά με την διευθέτηση της υπόθεσης μου για την ξενοδοχειακή μου επιχείρηση, να επισημάνω ότι: Από την πρώτη επαφή που είχα με το γραφείο σας, διαπίστωσα την μεθοδικότητα, την κατάρτιση και τον επαγγελματισμό των στελεχών του. Δεν μου αφήσατε κανένα ερώτημα αναπάντητο και η συνεχής επαφή μας, μου έδινε σιγουριά και αισιοδοξία για το ευκταίο αποτέλεσμα. Είμαι σίγουρος, ότι είστε σε θέση να λύσετε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι δανειολήπτες.

 • Γιώργος Οικονόμου

  Υψηλού επιπέδου επιστημονική κατάρτιση, εφευρετικότητα και επινόηση αδιάσειστων επιχειρημάτων, που διακρίνονται από μαθηματική δομή και την συνακόλουθη βεβαιότητα. Υπευθυνότητα και ενσυναίσθηση, άψογη και υποστηρικτική συμπεριφορά. Άριστος χειρισμός των υποθέσεων. Η Κάθε υπόθεση που αναλαμβάνει γίνεται προσωπικό της βίωμα και, με αριστοτεχνικά δομημένες τοποθετήσεις κερδίζει και τις πλέον δύσκολες υποθέσεις. Αυτός είναι ο ισχυρότερος λόγος που την εμπιστεύονται ιδιώτες, αλλά και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα πλειστηριασμών ή άλλες δύσκολες υποθέσεις. Εμπιστεύομαι, απόλυτα την κυρία Κωνσταντίνα Λεκκάκου & τους αυστηρά επιλεγμένους συνεργάτες του γραφείου της. 100% ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ. Οφείλω πολλά ευχαριστώ για τις κερδισμένες μου υποθέσεις και εύχομαι να κερδίσει την υψηλή αναγνώριση και τιμή που της αξίζει, αφενός σαν άνθρωπος και αφετέρου λόγω των πολλαπλών επιτυχιών της απέναντι στα Funds.

 • Νίκος Κουριδάκης

  Άριστη συνεργασία με όλο το επιτελείο και άρτια ενημερωμένοι όλοι τους, πάντα με την ανθρώπινη προσέγγιση, χωρίς να υπόσχονται μαγικές λύσεις, με αρίστη νομική κατάρτιση, όπως ακριβώς και εσείς Κα. Κωνσταντίνα Λεκκάκου αντιμετωπίσατε την δική μου περίπτωση. Ειλικρινά σας ευχαριστώ. Σας εύχομαι πάντα επιτυχίες.

 • Αναστασία Κυπαρίση

  Εγώ θα σταθώ στο ανθρώπινο και μόνο κομμάτι της Κας. Λεκκάκου και των συνεργατών της. Θα ήθελα έναν έναν προσωπικά να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που πολλές και συνεχόμενες φορές μπήκατε στην διαδικασία να με καλέσετε και να μου εξηγήσετε ένα ένα τα βήματα που κάνετε, τόσο για εμένα, όσο και την υπόλοιπη οικογένεια μου. Μου δείξατε πως ψάχνετε κάθε οδό, προκειμένου να οδηγηθούμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σας ευχαριστούμε που πάνω απ' όλα σέβεστε και είστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Εγγραφή στο newsletter