ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Τα δικηγορικά γραφεία Lekkakou & Associates - Law Firm, διαθέτουν σημαντική πείρα στο χειρισμό τραπεζικών και οικονομικών θεμάτων, και βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό των πελατών μας.

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ–ΕΝΑ ΔΙΑΡΚΩΣ ΔΙΟΓΚΟΥΜΕΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ–ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και εντεύθεν, οι οφειλές έναντι του Δημοσίου ακολουθούν ανησυχητικά αυξητικό ρυθμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία έχουν ήδη ξεπεράσει τα 113 δις ευρώ, ενώ εντός του 2022 αυξάνονται με ρυθμούς σχεδόν ενός δις ευρώ ανά μήνα.

Οι οφειλέτες έναντι της εφορίας έχουν ανέλθει στα 4.744.758 φυσικά και νομικά πρόσωπα από τους οποίους 1.364.368 έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα ενώ 1.975.739 φορολογούμενοι απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Τονίζεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία προβλέπεται η δυνατότητα του Ελληνικού Δημοσίου να εκκινήσει διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης ακόμη και επί της ακίνητης περιουσίας για ληξιπρόθεσμες οφειλές μόλις άνω των 500 ευρώ, ενώ παρά το γεγονός ότι κατά τα προηγούμενα έτη συνηθιζόταν εγγραφή της κατάσχεσης χωρίς περαιτέρω ενέργειες προκειμένου απλά να δεσμευτεί το ακίνητο του οφειλέτη και να μην μπορεί ο τελευταίος να το μεταβιβάσει, η εφορία πλέον δεν αστειεύεται και επιδιώκει έμπρακτα να ολοκληρώνει πλειστηριασμούς.

Μπορεί λοιπόν τα αλλοδαπά funds να αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα νομιμοποίησης μετά την ριζοσπαστική υπ’ αριθμ. 822/2022 απόφαση του Αρείου Πάγου η οποία έχει αναλυθεί διεξοδικώς σε προγενέστερο άρθρο μας, αλλά το Δημόσιο δεν κωλύεται επί του παρόντος να εκθέσει σε αναγκαστικό πλειστηριασμό ακόμη και την πρώτη κατοικία των οφειλετών του.

Μοναδική λύση και διέξοδο προσφέρει επί του παρόντος η ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών. Θα πρέπει να τονιστεί στο σημείο αυτό ότι μέσω της ανωτέρω διαδικασίας καθίσταται εφικτή η συνολική ρύθμιση των οφειλών τόσο δηλαδή αυτών έναντι του Δημοσίου όσο και αυτών έναντι τραπεζών και αλλοδαπών funds Ο εξωδικαστικός μηχανισμός όμως μπορεί να ολοκληρωθεί επιτυχώς ακόμα και αν δεν συναινέσουν οι λοιποί στρατηγικοί πιστωτές και τα funds. Ως αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής ο οφειλέτης σε περίπτωση συναίνεσης των τραπεζών και των funds θα έχει επιτύχει μία καθολική ρύθμιση των οφειλών του επ ωφελεία του και κατόπιν αμοιβαίας συναίνεσης, σε περίπτωση δε μη συναίνεσης των ιδιωτών θα έχει επιτύχει τουλάχιστον την ρύθμιση των οφειλών του έναντι του Ελληνικού Δημοσίου ώστε αυτό να μην εκκινήσει στη συνέχεια μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος του τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και ακίνητης περιουσίας. Με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών δηλαδή θεσπίζεται επί της ουσίας δυνατότητα διμερούς διαπραγμάτευσης με το Ελληνικό Δημόσιο. Να προειδοποιήσουμε τέλος τους αναγνώστες μας ότι σε περίπτωση επιβληθείσας κατάσχεσης, η υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό δεν συνεπάγεται την αναστολή της.

Συμπερασματικά, οι οφειλέτες του Ελληνικού Δημοσίου θα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα σε εξειδικευμένους νομικούς καθώς δεν δικαιολογείται εφησυχασμός λόγω της διαδεδομένης λανθασμένης αντίληψης ότι οι πλειστηριασμοί δύνανται να «παγώσουν» μετά την έκδοση της υπ’ αριθμ. 822/2022 απόφασης του Αρείου Πάγου

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

 • Νίκος Γεωργακάκης

  Πριν από 4 χρόνια, ψάχνοντας καταρτισμένο δικηγόρο – διαμεσολαβητή να εκπροσωπήσει την εταιρεία μου στις τράπεζες για κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, βρέθηκα στο γραφείο της Κας. Λεκκάκου. Από την πρώτη στιγμή βρήκα έναν επαγγελματισμό, μία συνέπεια, ουσιαστική ανταπόκριση στα πολλά και ποικίλα ζητήματά μου και κυρίως ήθος. Η Κα. Λεκκάκου και οι συνεργάτες της έχουν πλήρη επιστημονική κατάρτιση και επιχειρηματολογία για την θετική αντιμετώπιση των Τραπεζών, Funds και Servicers, στις καταχρηστικές διεκδικήσεις τους!!! Πορευόμαστε μαζί 4 χρόνια τώρα με μόνο επιτυχίες και διεκδικήσεις προς όφελος της ξενοδοχειακής μου εταιρείας.

 • Αρτέμης Μαυρικάκης

  Νιώθοντας την ανάγκη να ευχαριστήσω το γραφείο σας για τις υπηρεσίες του, σχετικά με την διευθέτηση της υπόθεσης μου για την ξενοδοχειακή μου επιχείρηση, να επισημάνω ότι: Από την πρώτη επαφή που είχα με το γραφείο σας, διαπίστωσα την μεθοδικότητα, την κατάρτιση και τον επαγγελματισμό των στελεχών του. Δεν μου αφήσατε κανένα ερώτημα αναπάντητο και η συνεχής επαφή μας, μου έδινε σιγουριά και αισιοδοξία για το ευκταίο αποτέλεσμα. Είμαι σίγουρος, ότι είστε σε θέση να λύσετε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι δανειολήπτες.

 • Γιώργος Οικονόμου

  Υψηλού επιπέδου επιστημονική κατάρτιση, εφευρετικότητα και επινόηση αδιάσειστων επιχειρημάτων, που διακρίνονται από μαθηματική δομή και την συνακόλουθη βεβαιότητα. Υπευθυνότητα και ενσυναίσθηση, άψογη και υποστηρικτική συμπεριφορά. Άριστος χειρισμός των υποθέσεων. Η Κάθε υπόθεση που αναλαμβάνει γίνεται προσωπικό της βίωμα και, με αριστοτεχνικά δομημένες τοποθετήσεις κερδίζει και τις πλέον δύσκολες υποθέσεις. Αυτός είναι ο ισχυρότερος λόγος που την εμπιστεύονται ιδιώτες, αλλά και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα πλειστηριασμών ή άλλες δύσκολες υποθέσεις. Εμπιστεύομαι, απόλυτα την κυρία Κωνσταντίνα Λεκκάκου & τους αυστηρά επιλεγμένους συνεργάτες του γραφείου της. 100% ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ. Οφείλω πολλά ευχαριστώ για τις κερδισμένες μου υποθέσεις και εύχομαι να κερδίσει την υψηλή αναγνώριση και τιμή που της αξίζει, αφενός σαν άνθρωπος και αφετέρου λόγω των πολλαπλών επιτυχιών της απέναντι στα Funds.

 • Νίκος Κουριδάκης

  Άριστη συνεργασία με όλο το επιτελείο και άρτια ενημερωμένοι όλοι τους, πάντα με την ανθρώπινη προσέγγιση, χωρίς να υπόσχονται μαγικές λύσεις, με αρίστη νομική κατάρτιση, όπως ακριβώς και εσείς Κα. Κωνσταντίνα Λεκκάκου αντιμετωπίσατε την δική μου περίπτωση. Ειλικρινά σας ευχαριστώ. Σας εύχομαι πάντα επιτυχίες.

 • Αναστασία Κυπαρίση

  Εγώ θα σταθώ στο ανθρώπινο και μόνο κομμάτι της Κας. Λεκκάκου και των συνεργατών της. Θα ήθελα έναν έναν προσωπικά να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που πολλές και συνεχόμενες φορές μπήκατε στην διαδικασία να με καλέσετε και να μου εξηγήσετε ένα ένα τα βήματα που κάνετε, τόσο για εμένα, όσο και την υπόλοιπη οικογένεια μου. Μου δείξατε πως ψάχνετε κάθε οδό, προκειμένου να οδηγηθούμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σας ευχαριστούμε που πάνω απ' όλα σέβεστε και είστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Εγγραφή στο newsletter