ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Τα δικηγορικά γραφεία Lekkakou & Associates - Law Firm, διαθέτουν σημαντική πείρα στο χειρισμό τραπεζικών και οικονομικών θεμάτων, και βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό των πελατών μας.

Νέο πολυνομοσχέδιο επιτρέπει στους δανειολήπτες την επαναγορά των «κόκκινων» δανείων τους

Στο μεταίχμιο σημαντικών εξελίξεων με ριζική αναδιάρθρωση του πλαισίου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έρχεται στο προσκήνιο η τελική εφαρμογή καινοτόμων νομοθετικών και χρηματοδοτικών εργαλείων, που αναμένεται να μεταβάλουν άρδην τον τραπεζικό «χάρτη» της χώρας, εισάγοντας λυσιτελή μέτρα μακρόπνοου χαρακτήρα στις περιπτώσεις εκδηλωμένης οριστικής αδυναμίας οφειλετών να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Η λύση πρόκειται να δοθεί με την δημιουργία Εθνικού Μητρώου Ιδιωτικού Χρέους και το άνοιγμα της εγχώριας χρηματοπιστωτικής αγοράς και σε νέους «στρατηγικούς παίκτες» που θα κληθούν να διαδραματίσουν ρυθμιστικό ρόλο με εισφορά νέων (μη «ανακυκλωμένων») κεφαλαίων καίριας δυναμικής.

Έτσι και μετά από πολυετείς ζυμώσεις, σειρά τεχνικών διαβουλεύσεων και την στασιμότητα της περιόδου της πανδημίας (covid-19), φέρεται προς ψήφιση στη Βουλή κατά το προσεχές χρονικό διάστημα, σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Οικονομικών, σχετικό πολυνομοσχέδιο, το οποίο και αναμένεται να απελευθερώσει τις ταμειακές ροές εξυπηρέτησης της κολοσσιαίας δεξαμενής «κόκκινων» δανείων και να βοηθήσει την ελληνική οικονομία να απαλλαγεί από αυτό το χρόνιο «βαρίδι».

Το εξής πολυνομοσχέδιο αναμένεται να προσφέρει στον καταπονημένο οφειλέτη, επαγγελματία και καταναλωτή, πέραν της μόνιμης και λυσιτελούς φόρμουλας για την οριστική αντιμετώπιση των πιστωτικών του αδιεξόδων, επιπρόσθετα και την δυνατότητα ολοκληρωτικής του οικονομικής, επενδυτικής και παραγωγικής επανένταξης στην ενεργό «ατμομηχανή» της πραγματικής οικονομίας.

Ειδικότερα, το προς προσεχή θέσπιση νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπει την επαναγορά από τον οφειλέτη του «κόκκινου» δανείου του, το οποίο οι ελληνικές συστημικές Τράπεζες μεταβίβασαν, μέσω της διαδικασίας των τιτλοποιήσεων απαιτήσεων, σε οίκους του εξωτερικού, τα κοινώς λεγόμενα «funds» και πλέον βρίσκονται σε περιβάλλον διαχείρισης από εγχώριους «servicers», τις περιώνυμες εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (ΑΕΔΑΔΠ), σε κλάσμα της αξίας μεταπώλησής του προς αυτές.

Ρόλο-κλειδί στην κατάφαση της δυνατότητας αυτής, στον υποψήφιο προς ένταξη σε αυτό δανειολήπτη, διατηρεί η σχέση της αξίας του ακινήτου της κατοικίας του προς το ύψος του μη εξυπηρετούμενου δανείου και η, βάσει αυτής, εισαγωγή ενός πολυεπίπεδου συστήματος – αλγορίθμου αναδιάρθρωσης της οφειλής του. Αυτός θα περιλαμβάνει α) την αρχική προκαταβολή από τον οφειλέτη ενός μικρού τμήματος της οφειλής του, β) ρυθμιστική αποπληρωμή σε πολυάριθμες βιώσιμες μηνιαίες δόσεις του υπολοίπου αυτής, σημαντικά απομειωμένου δανείου, κατόπιν σχετικού «κουρέματος» (haircut) από πλευράς πιστωτών, καθώς και τη δυνατότητα γ) αναχρηματοδότησης του οφειλέτη για την αποπληρωμή του παραπάνω δανείου του με ακόμη ευνοϊκότερους (προσαρμοσμένους δηλαδή στα σημερινά οικονομικά του δεδομένα) όρους εξόφλησης του (νέου αυτού) δανείου του για πρώτη φορά στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιστορικά δεδομένα, εκτός από Τράπεζες/funds και από ιδιωτικές εταιρείες χρηματοδότησης (γνωστές και ως DPO’s – Discount Pay Off).

Με το ανωτέρω νεωτερικό εργαλείο αποπληρωμής, ο δανειολήπτης θα είναι σε θέση να διασώσει την κύρια κατοικία του, εξοφλώντας ως αντιστάθμισμα μειωμένο τμήμα του εναπομένοντος δανειακού του υπολοίπου και τούτο ακόμα με την χρήση πρόσθετων δανειοδοτικών προγραμμάτων χαμηλού γι’ αυτόν κόστους και βιώσιμου δείκτη συνολικής επιβάρυνσης.

Απομένει να διαπιστωθεί, πλέον και στην πράξη, κατά πόσον οι ανωτέρω εξαγγελίες θα οδηγήσουν σε συνολική αποτελεσματική διαρρύθμιση του δανειακού οδικού χάρτη της χώρας, με πραγματικό ζητούμενο και καθολική απαίτηση της κοινωνίας, αφενός τον σαφή ρητό καθορισμό διαυγών προϋποθέσεων για την ένταξη του δανειολήπτη στο ανωτέρω καθεστώς βιώσιμης απεμπλοκής του από την πιστωτική μέγγενη, αφετέρου δε (και κυρίως) την πρόβλεψη περί δεσμευτικής ισχύος και υποχρεωτικότητας εφαρμογής τους από τους πιστωτές.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

 • Νίκος Γεωργακάκης

  Πριν από 4 χρόνια, ψάχνοντας καταρτισμένο δικηγόρο – διαμεσολαβητή να εκπροσωπήσει την εταιρεία μου στις τράπεζες για κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, βρέθηκα στο γραφείο της Κας. Λεκκάκου. Από την πρώτη στιγμή βρήκα έναν επαγγελματισμό, μία συνέπεια, ουσιαστική ανταπόκριση στα πολλά και ποικίλα ζητήματά μου και κυρίως ήθος. Η Κα. Λεκκάκου και οι συνεργάτες της έχουν πλήρη επιστημονική κατάρτιση και επιχειρηματολογία για την θετική αντιμετώπιση των Τραπεζών, Funds και Servicers, στις καταχρηστικές διεκδικήσεις τους!!! Πορευόμαστε μαζί 4 χρόνια τώρα με μόνο επιτυχίες και διεκδικήσεις προς όφελος της ξενοδοχειακής μου εταιρείας.

 • Αρτέμης Μαυρικάκης

  Νιώθοντας την ανάγκη να ευχαριστήσω το γραφείο σας για τις υπηρεσίες του, σχετικά με την διευθέτηση της υπόθεσης μου για την ξενοδοχειακή μου επιχείρηση, να επισημάνω ότι: Από την πρώτη επαφή που είχα με το γραφείο σας, διαπίστωσα την μεθοδικότητα, την κατάρτιση και τον επαγγελματισμό των στελεχών του. Δεν μου αφήσατε κανένα ερώτημα αναπάντητο και η συνεχής επαφή μας, μου έδινε σιγουριά και αισιοδοξία για το ευκταίο αποτέλεσμα. Είμαι σίγουρος, ότι είστε σε θέση να λύσετε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι δανειολήπτες.

 • Γιώργος Οικονόμου

  Υψηλού επιπέδου επιστημονική κατάρτιση, εφευρετικότητα και επινόηση αδιάσειστων επιχειρημάτων, που διακρίνονται από μαθηματική δομή και την συνακόλουθη βεβαιότητα. Υπευθυνότητα και ενσυναίσθηση, άψογη και υποστηρικτική συμπεριφορά. Άριστος χειρισμός των υποθέσεων. Η Κάθε υπόθεση που αναλαμβάνει γίνεται προσωπικό της βίωμα και, με αριστοτεχνικά δομημένες τοποθετήσεις κερδίζει και τις πλέον δύσκολες υποθέσεις. Αυτός είναι ο ισχυρότερος λόγος που την εμπιστεύονται ιδιώτες, αλλά και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα πλειστηριασμών ή άλλες δύσκολες υποθέσεις. Εμπιστεύομαι, απόλυτα την κυρία Κωνσταντίνα Λεκκάκου & τους αυστηρά επιλεγμένους συνεργάτες του γραφείου της. 100% ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ. Οφείλω πολλά ευχαριστώ για τις κερδισμένες μου υποθέσεις και εύχομαι να κερδίσει την υψηλή αναγνώριση και τιμή που της αξίζει, αφενός σαν άνθρωπος και αφετέρου λόγω των πολλαπλών επιτυχιών της απέναντι στα Funds.

 • Νίκος Κουριδάκης

  Άριστη συνεργασία με όλο το επιτελείο και άρτια ενημερωμένοι όλοι τους, πάντα με την ανθρώπινη προσέγγιση, χωρίς να υπόσχονται μαγικές λύσεις, με αρίστη νομική κατάρτιση, όπως ακριβώς και εσείς Κα. Κωνσταντίνα Λεκκάκου αντιμετωπίσατε την δική μου περίπτωση. Ειλικρινά σας ευχαριστώ. Σας εύχομαι πάντα επιτυχίες.

 • Αναστασία Κυπαρίση

  Εγώ θα σταθώ στο ανθρώπινο και μόνο κομμάτι της Κας. Λεκκάκου και των συνεργατών της. Θα ήθελα έναν έναν προσωπικά να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που πολλές και συνεχόμενες φορές μπήκατε στην διαδικασία να με καλέσετε και να μου εξηγήσετε ένα ένα τα βήματα που κάνετε, τόσο για εμένα, όσο και την υπόλοιπη οικογένεια μου. Μου δείξατε πως ψάχνετε κάθε οδό, προκειμένου να οδηγηθούμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σας ευχαριστούμε που πάνω απ' όλα σέβεστε και είστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Εγγραφή στο newsletter