ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Τα δικηγορικά γραφεία Lekkakou & Associates - Law Firm, διαθέτουν σημαντική πείρα στο χειρισμό τραπεζικών και οικονομικών θεμάτων, και βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό των πελατών μας.

Η ΝΕΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ – ΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Μόλις χθες, απεστάλη εγκύκλιος υπό τη μορφή εγχειριδίου από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προς τις φοροεισπρακτικές υπηρεσίες των κατά τόπους Δημόσιων Οικονομικών Υ πηρεσιών. Το γραφείο μας κατόπιν ενθουσιασμού που άρχισε να παρατηρείται κατόπιν σχετικών δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας με το παρόν άρθρο οφείλει να τονίσει τα ακόλουθα :

Πράγματι η συγκεκριμένη εγκύκλιος υφίσταται, κύριος στόχος της όμως είναι η επίσπευση των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης εκ μέρους της εφορίας σε ότι αφορά στις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, κινητών πραγμάτων αλλά και ακινήτων καθόσον εφεξής οι κατασχέσεις αυτές αλλά και η ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών όπως του πλειστηριασμού θα πρέπει και κατόπιν της εγκυκλίου να πραγματοποιούνται σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Ιδίως μάλιστα επί κατασχέσεως ακινήτων η εγκύκλιος προβλέπει τη διενέργεια πλειστηριασμού μετά την παρέλευση 40 ημερολογιακών ημερών, το αργότερο όμως εντός τεσσάρων μηνών από την επιβολή της κατάσχεσης.

Η εγκύκλιος χαρακτηριστικά απλώς αναφέρει ότι «η ανωτέρω προθεσμία δεν τηρείται εφόσον υφίσταται σπουδαίος λόγος (π.χ. όταν πρόκειται για ακίνητο που αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του οφειλέτη , η οποία καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες στέγασης, η αξία της οποίας δεν απέχει σημαντικά από τα όρια που τίθενται κατά τις κείμενες διατάξεις για την απαλλαγή του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων - Φ.Μ.Α., ως πρώτης κατοικίας), ο οποίος θα πρέπει να μνημονεύεται σε σχετική έκθεση του επισπεύδοντος τον πλειστηριασμό Προϊσταμένου»

Ως εκ των ανωτέρω οφείλουμε να τονίσουμε συμπερασματικά και συγκεντρωτικά ότι οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών συνεχίζονται απρόσκοπτα, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί κινητών πραγμάτων συνεχίζονται απρόσκοπτα και ταχύτερα ενώ και οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί ακινήτων συνεχίζονται και μάλιστα απρόσκοπτα και ταχύτερα εκτός αν το ακίνητο αποτελεί την πρώτη και μοναδική κατοικία του οφειλέτη και εφόσον πληρούνται κριτήρια σχετικά με την αξία του. Από τα ανωτέρω επίσης συνάγεται το συμπέρασμα ότι η εφορία μπορεί να κατασχέσει ακίνητο (ακόμη και την πρώτη κατοικία ευτελούς αξίας) με την εγγραφή του σχετικού βάρους στο υποθηκοφυλακείο/κτηματολόγιο ώστε να μπλοκαριστεί η μεταβίβασή του και απλώς να μην προχωρήσει σε πλειστηριασμό, σημειώνουμε δε ότι ασχέτως της ευδοκίμησης πλειστηριασμών οι οφειλές παραμένουν στο ακέραιο και αυξάνονται λόγω των νομίμων προσαυξήσεων.

Σημειωτέον , ότι σε κάθε περίπτωση οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας ανεξαρτήτως της αξίας αυτής συνεχίζονται απρόσκοπτα από τράπεζες και αλλοδαπά funds όπως αυτά εκπροσωπούνται στη χώρα μας από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων.

Όπως έχουμε τονίσει και σε προγενέστερο άρθρο μας, τη δεδομένη χρονική στιγμή πέραν της πάγιας ρύθμισης που προσφέρεται από την εφορία για τη ρύθμιση οφειλών υφίσταται η δυνατότητα υπαγωγής των οφειλών αυτών και στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, καθίσταται δε εφικτή η ευνοϊκή τους ρύθμιση ανεξαρτήτως της κατάρτισης συμφωνίας με τους λοιπούς πιστωτές.

Καθώς μάλιστα κάθε περίπτωση είναι απολύτως ξεχωριστή, η προσφυγή σε εξειδικευμένους νομικούς για τη συνολική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των οφειλών κρίνεται επιβεβλημένη.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

 • Νίκος Γεωργακάκης

  Πριν από 4 χρόνια, ψάχνοντας καταρτισμένο δικηγόρο – διαμεσολαβητή να εκπροσωπήσει την εταιρεία μου στις τράπεζες για κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, βρέθηκα στο γραφείο της Κας. Λεκκάκου. Από την πρώτη στιγμή βρήκα έναν επαγγελματισμό, μία συνέπεια, ουσιαστική ανταπόκριση στα πολλά και ποικίλα ζητήματά μου και κυρίως ήθος. Η Κα. Λεκκάκου και οι συνεργάτες της έχουν πλήρη επιστημονική κατάρτιση και επιχειρηματολογία για την θετική αντιμετώπιση των Τραπεζών, Funds και Servicers, στις καταχρηστικές διεκδικήσεις τους!!! Πορευόμαστε μαζί 4 χρόνια τώρα με μόνο επιτυχίες και διεκδικήσεις προς όφελος της ξενοδοχειακής μου εταιρείας.

 • Αρτέμης Μαυρικάκης

  Νιώθοντας την ανάγκη να ευχαριστήσω το γραφείο σας για τις υπηρεσίες του, σχετικά με την διευθέτηση της υπόθεσης μου για την ξενοδοχειακή μου επιχείρηση, να επισημάνω ότι: Από την πρώτη επαφή που είχα με το γραφείο σας, διαπίστωσα την μεθοδικότητα, την κατάρτιση και τον επαγγελματισμό των στελεχών του. Δεν μου αφήσατε κανένα ερώτημα αναπάντητο και η συνεχής επαφή μας, μου έδινε σιγουριά και αισιοδοξία για το ευκταίο αποτέλεσμα. Είμαι σίγουρος, ότι είστε σε θέση να λύσετε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι δανειολήπτες.

 • Γιώργος Οικονόμου

  Υψηλού επιπέδου επιστημονική κατάρτιση, εφευρετικότητα και επινόηση αδιάσειστων επιχειρημάτων, που διακρίνονται από μαθηματική δομή και την συνακόλουθη βεβαιότητα. Υπευθυνότητα και ενσυναίσθηση, άψογη και υποστηρικτική συμπεριφορά. Άριστος χειρισμός των υποθέσεων. Η Κάθε υπόθεση που αναλαμβάνει γίνεται προσωπικό της βίωμα και, με αριστοτεχνικά δομημένες τοποθετήσεις κερδίζει και τις πλέον δύσκολες υποθέσεις. Αυτός είναι ο ισχυρότερος λόγος που την εμπιστεύονται ιδιώτες, αλλά και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα πλειστηριασμών ή άλλες δύσκολες υποθέσεις. Εμπιστεύομαι, απόλυτα την κυρία Κωνσταντίνα Λεκκάκου & τους αυστηρά επιλεγμένους συνεργάτες του γραφείου της. 100% ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ. Οφείλω πολλά ευχαριστώ για τις κερδισμένες μου υποθέσεις και εύχομαι να κερδίσει την υψηλή αναγνώριση και τιμή που της αξίζει, αφενός σαν άνθρωπος και αφετέρου λόγω των πολλαπλών επιτυχιών της απέναντι στα Funds.

 • Νίκος Κουριδάκης

  Άριστη συνεργασία με όλο το επιτελείο και άρτια ενημερωμένοι όλοι τους, πάντα με την ανθρώπινη προσέγγιση, χωρίς να υπόσχονται μαγικές λύσεις, με αρίστη νομική κατάρτιση, όπως ακριβώς και εσείς Κα. Κωνσταντίνα Λεκκάκου αντιμετωπίσατε την δική μου περίπτωση. Ειλικρινά σας ευχαριστώ. Σας εύχομαι πάντα επιτυχίες.

 • Αναστασία Κυπαρίση

  Εγώ θα σταθώ στο ανθρώπινο και μόνο κομμάτι της Κας. Λεκκάκου και των συνεργατών της. Θα ήθελα έναν έναν προσωπικά να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που πολλές και συνεχόμενες φορές μπήκατε στην διαδικασία να με καλέσετε και να μου εξηγήσετε ένα ένα τα βήματα που κάνετε, τόσο για εμένα, όσο και την υπόλοιπη οικογένεια μου. Μου δείξατε πως ψάχνετε κάθε οδό, προκειμένου να οδηγηθούμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σας ευχαριστούμε που πάνω απ' όλα σέβεστε και είστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Εγγραφή στο newsletter