ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Τα δικηγορικά γραφεία Lekkakou & Associates - Law Firm, διαθέτουν σημαντική πείρα στο χειρισμό τραπεζικών και οικονομικών θεμάτων, και βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό των πελατών μας.

Λύση για τους δανειολήπτες ελβετικού φράγκου, μέσω του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Το ζήτημα των δανείων σε ελβετικό φράγκο έχει απασχολήσει και άλλες φορές την αρθρογραφία μας, καθώς αποτελεί ζήτημα ακανθώδες, που αφορά τις ζωές περίπου 200.000 συμπολιτών μας, πρωτοφειλετών και εγγυητών επί των συγκεκριμένων τραπεζικών προϊόντων.

Η μεταβολή επί το χείρον της συναλλαγματικής ισοτιμίας ελβετικού φράγκου/ευρώ εκτόξευσε, ως γνωστόν, τις οφειλές των συγκεκριμένων δανειοληπτών σε επίπεδα δυσθεώρητα και κατέστησε αδύνατη την εξυπηρέτηση των οφειλών. Ακόμη χειρότερα, η εκτίναξη των κυμαινόμενων επιτοκίων που παρατηρείται στη χώρα μας, ιδίως κατά το τελευταίο έτος, επιδείνωσε έτι περαιτέρω την κατάσταση, ώστε η συνολική διευθέτηση του ζητήματος με νομοθετική παρέμβαση να αποτελεί πλέον τη μοναδική ενδεδειγμένη και πρακτικά εφαρμόσιμη λύση. Σημειώνουμε, ότι δυστυχώς η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων κατά το παρελθόν, κρίνοντας, ότι οι δανειολήπτες θα πρέπει να αποπληρώσουν τα δάνειά τους με βάση την τρέχουσα ισοτιμία και όχι εκείνη που ίσχυε κατά τον χρόνο κατάρτισης της σύμβασης με την τράπεζα. 

Παρά τα ανωτέρω, η συνολική λύση και διευθέτηση είναι πιθανόν να έρθει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το ανώτατο δικαστικό όργανο, με έδρα το Λουξεμβούργο, θα αποφανθεί σύντομα επί προσφυγής που έχουν καταθέσει Πολωνοί δανειολήπτες ελβετικού φράγκου, οι οποίοι, όπως οι Έλληνες αλλά και άλλοι Ευρωπαίοι, είχαν λάβει στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο, όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά και η ισοτιμία με τα εθνικά νομίσματα ευνοϊκή. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν, ότι οι πρώτες γνωμοδοτήσεις επί της προσφυγής των Πολωνών δανειοληπτών είναι θετικές γι' αυτούς, διαμορφώνοντας συνθήκες, προκειμένου και η τελική απόφαση του Δικαστηρίου να είναι υπέρ τους.

Γίνεται αντιληπτό, ότι στο ενοποιημένο ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον, οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επιβάλλεται να γίνουν αποδεκτές σε όλα τα κράτη – μέλη, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η χώρα μας. Άλλωστε, οι λύσεις που μπορούν να δοθούν ποικίλουν, όπως ενδεικτικά ο επανυπολογισμός των δανείων επί τη βάσει της συναλλαγματικής ισοτιμίας που ίσχυε κατά το χρόνο της εκταμίευσης, η θέσπιση πλαφόν ως προς την διαχρονική θετική και αρνητική διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας με τον ταυτόχρονο επανυπολογισμό της οφειλής ή ακόμη και η τροποποίηση του νόμου 4438/2016 που προέβλεψε πλέγμα προστασίας για δάνεια σε ξένο νόμισμα, η οποία να περιλαμβάνει την περιβολή του με αναδρομική ισχύ.

Τα ανωτέρω, σε συνδυασμό με την πρόσφατη δικαστική επιτυχία του γραφείου μας, για την οποία αναφερθήκαμε σε προγενέστερη αρθρογραφία, ήτοι την δικαστική απόφαση που αναγνώρισε το χαρακτήρα των δανείων σε ελβετικό φράγκο ως επενδυτικά προϊόντα και μάλιστα υψηλού ρίσκου, αναδεικνύουν μία έντονη κινητικότητα σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για το ζήτημα. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και θα επανέρθουμε, καθώς το φλέγον αυτό ζήτημα αποτελεί μέρος του δικαστικού και εξωδικαστικού αγώνα μας προς όφελος των δανειοληπτών.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

 • Νίκος Γεωργακάκης

  Πριν από 4 χρόνια, ψάχνοντας καταρτισμένο δικηγόρο – διαμεσολαβητή να εκπροσωπήσει την εταιρεία μου στις τράπεζες για κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, βρέθηκα στο γραφείο της Κας. Λεκκάκου. Από την πρώτη στιγμή βρήκα έναν επαγγελματισμό, μία συνέπεια, ουσιαστική ανταπόκριση στα πολλά και ποικίλα ζητήματά μου και κυρίως ήθος. Η Κα. Λεκκάκου και οι συνεργάτες της έχουν πλήρη επιστημονική κατάρτιση και επιχειρηματολογία για την θετική αντιμετώπιση των Τραπεζών, Funds και Servicers, στις καταχρηστικές διεκδικήσεις τους!!! Πορευόμαστε μαζί 4 χρόνια τώρα με μόνο επιτυχίες και διεκδικήσεις προς όφελος της ξενοδοχειακής μου εταιρείας.

 • Αρτέμης Μαυρικάκης

  Νιώθοντας την ανάγκη να ευχαριστήσω το γραφείο σας για τις υπηρεσίες του, σχετικά με την διευθέτηση της υπόθεσης μου για την ξενοδοχειακή μου επιχείρηση, να επισημάνω ότι: Από την πρώτη επαφή που είχα με το γραφείο σας, διαπίστωσα την μεθοδικότητα, την κατάρτιση και τον επαγγελματισμό των στελεχών του. Δεν μου αφήσατε κανένα ερώτημα αναπάντητο και η συνεχής επαφή μας, μου έδινε σιγουριά και αισιοδοξία για το ευκταίο αποτέλεσμα. Είμαι σίγουρος, ότι είστε σε θέση να λύσετε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι δανειολήπτες.

 • Γιώργος Οικονόμου

  Υψηλού επιπέδου επιστημονική κατάρτιση, εφευρετικότητα και επινόηση αδιάσειστων επιχειρημάτων, που διακρίνονται από μαθηματική δομή και την συνακόλουθη βεβαιότητα. Υπευθυνότητα και ενσυναίσθηση, άψογη και υποστηρικτική συμπεριφορά. Άριστος χειρισμός των υποθέσεων. Η Κάθε υπόθεση που αναλαμβάνει γίνεται προσωπικό της βίωμα και, με αριστοτεχνικά δομημένες τοποθετήσεις κερδίζει και τις πλέον δύσκολες υποθέσεις. Αυτός είναι ο ισχυρότερος λόγος που την εμπιστεύονται ιδιώτες, αλλά και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα πλειστηριασμών ή άλλες δύσκολες υποθέσεις. Εμπιστεύομαι, απόλυτα την κυρία Κωνσταντίνα Λεκκάκου & τους αυστηρά επιλεγμένους συνεργάτες του γραφείου της. 100% ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ. Οφείλω πολλά ευχαριστώ για τις κερδισμένες μου υποθέσεις και εύχομαι να κερδίσει την υψηλή αναγνώριση και τιμή που της αξίζει, αφενός σαν άνθρωπος και αφετέρου λόγω των πολλαπλών επιτυχιών της απέναντι στα Funds.

 • Νίκος Κουριδάκης

  Άριστη συνεργασία με όλο το επιτελείο και άρτια ενημερωμένοι όλοι τους, πάντα με την ανθρώπινη προσέγγιση, χωρίς να υπόσχονται μαγικές λύσεις, με αρίστη νομική κατάρτιση, όπως ακριβώς και εσείς Κα. Κωνσταντίνα Λεκκάκου αντιμετωπίσατε την δική μου περίπτωση. Ειλικρινά σας ευχαριστώ. Σας εύχομαι πάντα επιτυχίες.

 • Αναστασία Κυπαρίση

  Εγώ θα σταθώ στο ανθρώπινο και μόνο κομμάτι της Κας. Λεκκάκου και των συνεργατών της. Θα ήθελα έναν έναν προσωπικά να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που πολλές και συνεχόμενες φορές μπήκατε στην διαδικασία να με καλέσετε και να μου εξηγήσετε ένα ένα τα βήματα που κάνετε, τόσο για εμένα, όσο και την υπόλοιπη οικογένεια μου. Μου δείξατε πως ψάχνετε κάθε οδό, προκειμένου να οδηγηθούμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σας ευχαριστούμε που πάνω απ' όλα σέβεστε και είστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Εγγραφή στο newsletter