Το ζήτημα των δανείων σε ελβετικό φράγκο έχει απασχολήσει και άλλες φορές την αρθρογραφία μας, καθώς αποτελεί ζήτημα ακανθώδες, που αφορά τις ζωές περίπου 200.000 συμπολιτών μας, πρωτοφειλετών και εγγυητών επί των συγκεκριμένων τραπεζικών προϊόντων.
Η μεταβολή επί το χείρον της συναλλαγματικής ισοτιμίας ελβετικού φράγκου/ευρώ εκτόξευσε, ως γνωστόν, τις οφειλές των συγκεκριμένων δανειοληπτών σε επίπεδα δυσθεώρητα και κατέστησε αδύνατη την εξυπηρέτηση των οφειλών. Ακόμη χειρότερα, η εκτίναξη των κυμαινόμενων επιτοκίων που παρατηρείται στη χώρα μας, ιδίως κατά το τελευταίο έτος, επιδείνωσε έτι περαιτέρω την κατάσταση, ώστε η συνολική διευθέτηση του ζητήματος με νομοθετική παρέμβαση να αποτελεί πλέον τη μοναδική ενδεδειγμένη και πρακτικά εφαρμόσιμη λύση. Σημειώνουμε, ότι δυστυχώς η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων κατά το παρελθόν, κρίνοντας, ότι οι δανειολήπτες θα πρέπει να αποπληρώσουν τα δάνειά τους με βάση την τρέχουσα ισοτιμία και όχι εκείνη που ίσχυε κατά τον χρόνο κατάρτισης της σύμβασης με την τράπεζα.
Παρά τα ανωτέρω, η συνολική λύση και διευθέτηση είναι πιθανόν να έρθει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το ανώτατο δικαστικό όργανο, με έδρα το Λουξεμβούργο, θα αποφανθεί σύντομα επί προσφυγής που έχουν καταθέσει Πολωνοί δανειολήπτες ελβετικού φράγκου, οι οποίοι, όπως οι Έλληνες αλλά και άλλοι Ευρωπαίοι, είχαν λάβει στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο, όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά και η ισοτιμία με τα εθνικά νομίσματα ευνοϊκή. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν, ότι οι πρώτες γνωμοδοτήσεις επί της προσφυγής των Πολωνών δανειοληπτών είναι θετικές γι' αυτούς, διαμορφώνοντας συνθήκες, προκειμένου και η τελική απόφαση του Δικαστηρίου να είναι υπέρ τους.
Γίνεται αντιληπτό, ότι στο ενοποιημένο ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον, οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επιβάλλεται να γίνουν αποδεκτές σε όλα τα κράτη – μέλη, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η χώρα μας. Άλλωστε, οι λύσεις που μπορούν να δοθούν ποικίλουν, όπως ενδεικτικά ο επανυπολογισμός των δανείων επί τη βάσει της συναλλαγματικής ισοτιμίας που ίσχυε κατά το χρόνο της εκταμίευσης, η θέσπιση πλαφόν ως προς την διαχρονική θετική και αρνητική διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας με τον ταυτόχρονο επανυπολογισμό της οφειλής ή ακόμη και η τροποποίηση του νόμου 4438/2016 που προέβλεψε πλέγμα προστασίας για δάνεια σε ξένο νόμισμα, η οποία να περιλαμβάνει την περιβολή του με αναδρομική ισχύ.
Τα ανωτέρω, σε συνδυασμό με την πρόσφατη δικαστική επιτυχία του γραφείου μας, για την οποία αναφερθήκαμε σε προγενέστερη αρθρογραφία, ήτοι την δικαστική απόφαση που αναγνώρισε το χαρακτήρα των δανείων σε ελβετικό φράγκο ως επενδυτικά προϊόντα και μάλιστα υψηλού ρίσκου, αναδεικνύουν μία έντονη κινητικότητα σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για το ζήτημα. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και θα επανέρθουμε, καθώς το φλέγον αυτό ζήτημα αποτελεί μέρος του δικαστικού και εξωδικαστικού αγώνα μας προς όφελος των δανειοληπτών.
23 Νοεμβρίου 2024
14 Οκτωβρίου 2024
04 Οκτωβρίου 2024
20 Σεπτεμβρίου 2024