ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Τα δικηγορικά γραφεία Lekkakou & Associates - Law Firm, διαθέτουν σημαντική πείρα στο χειρισμό τραπεζικών και οικονομικών θεμάτων, και βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό των πελατών μας.

ΕΥΘΥΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, λόγω των δυσμενών οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, είναι πολύ πιθανόν να δούμε εταιρίες και επιχειρήσεις να αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο ή να καταβάλλουν τις δόσεις των δανείων τους. Προκύπτει λοιπόν το εξής ερώτημα: Η διοίκηση της εταιρίας πώς πρέπει να δράσει σε μια τέτοια περίπτωση;

Εταιρεία με οφειλές που δεν μπορεί να εξοφλήσει.

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε μια εταιρία, οι οφειλές της οποίας συσσωρεύονται με τόσο ταχείς ρυθμούς, ώστε να είναι σχεδόν βέβαιο ότι στο μέλλον  δεν θα μπορούν να εκπληρωθούν. Τι πρέπει να κάνει η διοίκησή της μόλις το αντιληφθεί; Βλέποντας την κατάσταση αυτή, οφείλει να μεριμνήσει και να καταθέσει αίτηση πτώχευσης το αργότερο εντός 30 ημερών από την επέλευση της παύσης πληρωμών.

 

Πότε επέρχεται η παύση πληρωμών;

Λέγοντας παύση πληρωμών, εννοούμε την αδυναμία εκπλήρωσης των ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών κατά τρόπο γενικό και μόνιμο. Θεωρείται ότι ο οφειλέτης βρίσκεται σε παύση πληρωμών όταν δεν καταβάλει τουλάχιστον το 40% των οφειλών του  και προς το Δημόσιο  και προς τράπεζες - funds για τουλάχιστον 6 μήνες, εφόσον οι οφειλές αυτές υπερβαίνουν το ποσό των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ. Η επιλεκτική πληρωμή κάποιων οφειλών δεν αίρει την παύση πληρωμών, αν υπάρχει έστω και μια οφειλή προς έναν πιστωτή, την οποία δεν μπορεί να πληρώσει.

 

Τι γίνεται αν δεν κατατεθεί αίτηση πτώχευσης εντός της προθεσμίας αυτής;

Αν δεν κατατεθεί αίτηση πτώχευσης εντός της παραπάνω προθεσμίας, τα μέλη της διοίκησης θα υπέχουν προσωπική ευθύνη έναντι των πιστωτών για το γεγονός ότι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους.

 

Υπάρχει περίπτωση να απαλλαγεί η διοίκηση από την ευθύνη για την καθυστέρηση;

Ναι, η διοίκηση δεν ευθύνεται για την καθυστέρηση στην κατάθεση της αίτησης πτώχευσης,  αν αυτή οφείλεται σε προσπάθεια αποφυγής της παύσης πληρωμών μέσω διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της εταιρίας. Δηλαδή, αν η διοίκηση αντιλήφθηκε ότι θα επέλθει παύση πληρωμών και κατέθεσε αίτηση υποβολής στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών ή αίτηση εξυγίανσης, ακόμη και αν οι διαδικασίες αυτές αποτύχουν, δεν ευθύνεται για την καθυστέρηση στην υποβολή της αίτησης πτώχευσης.  Με απλά λόγια, το Διοικητικό Συμβούλιο, μόλις δει ότι η εταιρία οδεύει ολοταχώς προς την πτώχευση, έχει 2 επιλογές. Ή θα κάνει αίτηση για να υπαχθεί η εταιρία στον εξωδικαστικό μηχανισμό ή στη διαδικασία εξυγίανσης, μέσω των οποίων θα της δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία και μια βιώσιμη λύση στο χρέος της ή θα καταθέσει αίτηση πτώχευσης. Καταθέτοντας όμως αίτηση υπαγωγής στους μηχανισμούς ρύθμισης οφειλών κερδίζει χρόνο ώστε να καθυστερήσει λίγο η επέλευση της πλήρους παύσης πληρωμών. Πρέπει , επομένως, η διοίκηση να προσφεύγει στους μηχανισμούς αυτούς πριν καταθέσει αίτηση πτώχευσης.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέλη της διοίκησης απαλλάσσονται από κάθε ευθύνη για οφειλές τις εταιρίας που προέκυψαν από την παύση πληρωμών ως την κατάθεση της αίτησης πτώχευσης, με την πάροδο τριάντα έξι (36) μηνών από την υποβολή της αίτησης πτώχευσης, ή είκοσι τεσσάρων (24) μηνών από την κήρυξη της πτώχευσης.

 

Πότε απαλλάσσεται η διοίκηση;

Η ευθύνη της διοίκησης παραμένει ακέραιη σε δύο περιπτώσεις. Πρώτον, όταν η παύση πληρωμών οφείλεται σε δόλο ή βαρεία αμέλεια της διοίκησης, όταν δηλαδή είτε την προκάλεσε σκοπίμως με τις ενέργειες της ή δεν την απέφυγε ενώ όφειλε και μπορούσε. Δεύτερον, όταν χάσει την προθεσμία των 30 ημερών για την κατάθεση της αίτησης πτώχευσης, χωρίς όμως πριν να έχει λάβει χώρα προσπάθεια εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών. Στις περιπτώσεις αυτές ΔΕΝ ισχύουν οι παραπάνω χρόνοι απαλλαγής και η διοίκηση συνεχίζει να ευθύνεται εξ’ ολοκλήρου!

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

 • Νίκος Γεωργακάκης

  Πριν από 4 χρόνια, ψάχνοντας καταρτισμένο δικηγόρο – διαμεσολαβητή να εκπροσωπήσει την εταιρεία μου στις τράπεζες για κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, βρέθηκα στο γραφείο της Κας. Λεκκάκου. Από την πρώτη στιγμή βρήκα έναν επαγγελματισμό, μία συνέπεια, ουσιαστική ανταπόκριση στα πολλά και ποικίλα ζητήματά μου και κυρίως ήθος. Η Κα. Λεκκάκου και οι συνεργάτες της έχουν πλήρη επιστημονική κατάρτιση και επιχειρηματολογία για την θετική αντιμετώπιση των Τραπεζών, Funds και Servicers, στις καταχρηστικές διεκδικήσεις τους!!! Πορευόμαστε μαζί 4 χρόνια τώρα με μόνο επιτυχίες και διεκδικήσεις προς όφελος της ξενοδοχειακής μου εταιρείας.

 • Αρτέμης Μαυρικάκης

  Νιώθοντας την ανάγκη να ευχαριστήσω το γραφείο σας για τις υπηρεσίες του, σχετικά με την διευθέτηση της υπόθεσης μου για την ξενοδοχειακή μου επιχείρηση, να επισημάνω ότι: Από την πρώτη επαφή που είχα με το γραφείο σας, διαπίστωσα την μεθοδικότητα, την κατάρτιση και τον επαγγελματισμό των στελεχών του. Δεν μου αφήσατε κανένα ερώτημα αναπάντητο και η συνεχής επαφή μας, μου έδινε σιγουριά και αισιοδοξία για το ευκταίο αποτέλεσμα. Είμαι σίγουρος, ότι είστε σε θέση να λύσετε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι δανειολήπτες.

 • Γιώργος Οικονόμου

  Υψηλού επιπέδου επιστημονική κατάρτιση, εφευρετικότητα και επινόηση αδιάσειστων επιχειρημάτων, που διακρίνονται από μαθηματική δομή και την συνακόλουθη βεβαιότητα. Υπευθυνότητα και ενσυναίσθηση, άψογη και υποστηρικτική συμπεριφορά. Άριστος χειρισμός των υποθέσεων. Η Κάθε υπόθεση που αναλαμβάνει γίνεται προσωπικό της βίωμα και, με αριστοτεχνικά δομημένες τοποθετήσεις κερδίζει και τις πλέον δύσκολες υποθέσεις. Αυτός είναι ο ισχυρότερος λόγος που την εμπιστεύονται ιδιώτες, αλλά και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα πλειστηριασμών ή άλλες δύσκολες υποθέσεις. Εμπιστεύομαι, απόλυτα την κυρία Κωνσταντίνα Λεκκάκου & τους αυστηρά επιλεγμένους συνεργάτες του γραφείου της. 100% ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ. Οφείλω πολλά ευχαριστώ για τις κερδισμένες μου υποθέσεις και εύχομαι να κερδίσει την υψηλή αναγνώριση και τιμή που της αξίζει, αφενός σαν άνθρωπος και αφετέρου λόγω των πολλαπλών επιτυχιών της απέναντι στα Funds.

 • Νίκος Κουριδάκης

  Άριστη συνεργασία με όλο το επιτελείο και άρτια ενημερωμένοι όλοι τους, πάντα με την ανθρώπινη προσέγγιση, χωρίς να υπόσχονται μαγικές λύσεις, με αρίστη νομική κατάρτιση, όπως ακριβώς και εσείς Κα. Κωνσταντίνα Λεκκάκου αντιμετωπίσατε την δική μου περίπτωση. Ειλικρινά σας ευχαριστώ. Σας εύχομαι πάντα επιτυχίες.

 • Αναστασία Κυπαρίση

  Εγώ θα σταθώ στο ανθρώπινο και μόνο κομμάτι της Κας. Λεκκάκου και των συνεργατών της. Θα ήθελα έναν έναν προσωπικά να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που πολλές και συνεχόμενες φορές μπήκατε στην διαδικασία να με καλέσετε και να μου εξηγήσετε ένα ένα τα βήματα που κάνετε, τόσο για εμένα, όσο και την υπόλοιπη οικογένεια μου. Μου δείξατε πως ψάχνετε κάθε οδό, προκειμένου να οδηγηθούμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σας ευχαριστούμε που πάνω απ' όλα σέβεστε και είστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Εγγραφή στο newsletter