ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Τα δικηγορικά γραφεία Lekkakou & Associates - Law Firm, διαθέτουν σημαντική πείρα στο χειρισμό τραπεζικών και οικονομικών θεμάτων, και βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό των πελατών μας.

Σε θέση ισχύος αναμένεται να βρεθούν οι Έλληνες δανειολήπτες απέναντι στις εταιρείες διαχείρισης, με υψηλά «κουρέματα» δανείων

Είναι ευρέως γνωστό και αληθές, ότι η ελληνική κοινωνία και οι δανειολήπτες της χώρας δέχονται επί χρόνια πιέσεις με δόλια, τις περισσότερες φορές, μέσα από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης, προκειμένου να αποπληρώσουν τις οικονομικές τους οφειλές, οι οποίες μόνο βιώσιμες δεν φαντάζουν πλέον.

Φυσικά, όσες προσπάθειες γίνονται από την πλευρά των οφειλετών, ώστε να βρεθεί λύση, πέφτουν… στο κενό, με τις απαιτήσεις των πιστωτών να είναι υπέρογκες και να οδηγούμαστε σε ένα αέναο αδιέξοδο που έχει προκαλέσει οικονομικό χάος, αλλά και προβληματισμό στην κυβέρνηση για τον τρόπο που λειτουργούν τα funds, καθώς δεν ανταποκρίνονται στο μεγάλο «θέλω» της, το οποίο αποτελεί φυσικά, η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων δανείων και η ταυτόχρονη απομείωση του παθητικού των τραπεζών.

Οι servicers, όχι μόνο δεν έχουν καταφέρει να ρυθμίσουν την πλειονότητα των «κόκκινων» δανείων, αλλά πλέον βλέπουν τη μία δικαστική απόφαση μετά την άλλη να δικαιώνουν τους οφειλέτες, με τα δικαστήρια να προκαλούν «τσουνάμι» ακυρώσεων διαταγών πληρωμής, κατασχέσεων και δηλώσεων συνέχισης.

Έτσι, το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να παρέμβει εμμέσως και να βάλει «φρένο» στους πλειστηριασμούς και τη «δικαστική οδό», την οποία ακολουθούσαν πιστά οι εταιρείες διαχείρισης, προάγοντας, με νέες ρυθμίσεις, την εξωδικαστική λύση, αν κρίνουμε από το νέο πολυνομοσχέδιο που «ρίχνει» στο τραπέζι των προτεινόμενων και πιο δραστικών λύσεων.

Ο κύριος προβληματισμός της κυβέρνησης, ο οποίος στρέφει όλο το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον εξωδικαστικό μηχανισμό, βρίσκεται στη μη τήρηση των στόχων που έχουν δεσμευθεί οι servicers, πως θα επιτύχουν για τις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή».

Το euribor έχει αυξηθεί στο 4%, οι δανειακές συμβάσεις που είχαν ρυθμιστεί, δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετηθούν από τους δανειολήπτες, ενώ στους πλειστηριασμούς, σε σύνολο 77.000, από το 2021 μέχρι σήμερα, μόνο το 25% αυτών ευδοκίμησε, ένα ποσοστό πάρα πολύ «φτωχό», ώστε να μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση.

Το Υπουργείο Οικονομικών και οι servicers, οι οποίοι κινδυνεύουν με πρόστιμο από το πρώτο, λόγω μη τήρησης των στόχων τους, θα αναγκασθούν να καταφύγουν σε συναίνεση προς εξωδικαστικές ρυθμίσεις. Μάλιστα, αναμένονται μεγάλα «κουρέματα» δανειακών οφειλών, που θα αγγίζουν έως και το 67% (από 55% που ισχύει σήμερα), σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να εφαρμοστεί.

Εξίσου σημαντική είναι η καθιέρωση σταθερού επιτοκίου 3% όλων των ρυθμίσεων για 3 χρόνια, αλλά και η δυνατότητα ένταξης, στον εξωδικαστικό, προσώπων που «κληρονόμησαν» οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και οι οποίες έχουν βεβαιωθεί εις βάρος επιχειρήσεων που έχουν κλείσει.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αλλαγές στον φορέα που θα αγοράζει τα ακίνητα των ευάλωτων νοικοκυριών και θα προχωρά σε επαναμίσθωσή τους, δίνοντάς στους οφειλέτες τη δυνατότητα να μένουν σε αυτά έναντι ενοικίου, ενώ για πρώτη φορά ο κάθε δανειολήπτης θα μπορεί επιτέλους να ενημερώνεται ψηφιακά για το ύψος της οφειλής, το ιστορικό των πληρωμών, τις δόσεις, κτλ.

Αναμένουμε να δούμε, πώς θα λειτουργήσει αυτό το εξωδικαστικό σύστημα που προκρίνει το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να βοηθήσει την ελληνική οικονομία να απεμπλακεί από τα υπέρογκα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αν όλα αυτά τα εργαλεία, που φέρνει ο εξωδικαστικός μηχανισμός, χρησιμοποιηθούν σωστά από τους οφειλέτες, σε συνδυασμό με το δικαστικό «οπλοστάσιο» που έχει ήδη παγιωθεί υπέρ τους, θα υπάρξει η πολυπόθητη διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων, που δεδομένα δεν μπορούν να υποστηρίξουν.

Αποδεικνύεται περίτρανα, με την κινητικότητα που παρουσιάζουν κυβέρνηση και servicers, η αναβάθμιση της θέσης των δανειοληπτών. Δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί, ότι έχουν ήδη ξεκινήσει να «τρίζουν» τα θεμέλια (νομιμοποίηση) της διαδικασίας πώλησης των δανείων σε ξένα funds. Οι δικαστικές αίθουσες σταματούν να αποτελούν στόχο και από τις δύο πλευρές, αλλά παραμένουν ένα πανίσχυρο μέσο για τη δικαίωση των οφειλετών.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

 • Νίκος Γεωργακάκης

  Πριν από 4 χρόνια, ψάχνοντας καταρτισμένο δικηγόρο – διαμεσολαβητή να εκπροσωπήσει την εταιρεία μου στις τράπεζες για κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, βρέθηκα στο γραφείο της Κας. Λεκκάκου. Από την πρώτη στιγμή βρήκα έναν επαγγελματισμό, μία συνέπεια, ουσιαστική ανταπόκριση στα πολλά και ποικίλα ζητήματά μου και κυρίως ήθος. Η Κα. Λεκκάκου και οι συνεργάτες της έχουν πλήρη επιστημονική κατάρτιση και επιχειρηματολογία για την θετική αντιμετώπιση των Τραπεζών, Funds και Servicers, στις καταχρηστικές διεκδικήσεις τους!!! Πορευόμαστε μαζί 4 χρόνια τώρα με μόνο επιτυχίες και διεκδικήσεις προς όφελος της ξενοδοχειακής μου εταιρείας.

 • Αρτέμης Μαυρικάκης

  Νιώθοντας την ανάγκη να ευχαριστήσω το γραφείο σας για τις υπηρεσίες του, σχετικά με την διευθέτηση της υπόθεσης μου για την ξενοδοχειακή μου επιχείρηση, να επισημάνω ότι: Από την πρώτη επαφή που είχα με το γραφείο σας, διαπίστωσα την μεθοδικότητα, την κατάρτιση και τον επαγγελματισμό των στελεχών του. Δεν μου αφήσατε κανένα ερώτημα αναπάντητο και η συνεχής επαφή μας, μου έδινε σιγουριά και αισιοδοξία για το ευκταίο αποτέλεσμα. Είμαι σίγουρος, ότι είστε σε θέση να λύσετε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι δανειολήπτες.

 • Γιώργος Οικονόμου

  Υψηλού επιπέδου επιστημονική κατάρτιση, εφευρετικότητα και επινόηση αδιάσειστων επιχειρημάτων, που διακρίνονται από μαθηματική δομή και την συνακόλουθη βεβαιότητα. Υπευθυνότητα και ενσυναίσθηση, άψογη και υποστηρικτική συμπεριφορά. Άριστος χειρισμός των υποθέσεων. Η Κάθε υπόθεση που αναλαμβάνει γίνεται προσωπικό της βίωμα και, με αριστοτεχνικά δομημένες τοποθετήσεις κερδίζει και τις πλέον δύσκολες υποθέσεις. Αυτός είναι ο ισχυρότερος λόγος που την εμπιστεύονται ιδιώτες, αλλά και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα πλειστηριασμών ή άλλες δύσκολες υποθέσεις. Εμπιστεύομαι, απόλυτα την κυρία Κωνσταντίνα Λεκκάκου & τους αυστηρά επιλεγμένους συνεργάτες του γραφείου της. 100% ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ. Οφείλω πολλά ευχαριστώ για τις κερδισμένες μου υποθέσεις και εύχομαι να κερδίσει την υψηλή αναγνώριση και τιμή που της αξίζει, αφενός σαν άνθρωπος και αφετέρου λόγω των πολλαπλών επιτυχιών της απέναντι στα Funds.

 • Νίκος Κουριδάκης

  Άριστη συνεργασία με όλο το επιτελείο και άρτια ενημερωμένοι όλοι τους, πάντα με την ανθρώπινη προσέγγιση, χωρίς να υπόσχονται μαγικές λύσεις, με αρίστη νομική κατάρτιση, όπως ακριβώς και εσείς Κα. Κωνσταντίνα Λεκκάκου αντιμετωπίσατε την δική μου περίπτωση. Ειλικρινά σας ευχαριστώ. Σας εύχομαι πάντα επιτυχίες.

 • Αναστασία Κυπαρίση

  Εγώ θα σταθώ στο ανθρώπινο και μόνο κομμάτι της Κας. Λεκκάκου και των συνεργατών της. Θα ήθελα έναν έναν προσωπικά να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που πολλές και συνεχόμενες φορές μπήκατε στην διαδικασία να με καλέσετε και να μου εξηγήσετε ένα ένα τα βήματα που κάνετε, τόσο για εμένα, όσο και την υπόλοιπη οικογένεια μου. Μου δείξατε πως ψάχνετε κάθε οδό, προκειμένου να οδηγηθούμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σας ευχαριστούμε που πάνω απ' όλα σέβεστε και είστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Εγγραφή στο newsletter