ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Τα δικηγορικά γραφεία Lekkakou & Associates - Law Firm, διαθέτουν σημαντική πείρα στο χειρισμό τραπεζικών και οικονομικών θεμάτων, και βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό των πελατών μας.

Άμεσο κίνδυνο για την πρώτη κατοικία δανειοληπτών φέρνει η υποτιθέμενη μεταβολή των κριτηρίων ευαλωτότητας

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατόπιν πραγματικής κοινωνικής αναγκαιότητας και κατόπιν της χαρακτηριστικής καθυστέρησης που παρατηρείται ως προς τη λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, τέθηκε σε εφαρμογή ενδιάμεσο πρόγραμμα για την προστασία ευάλωτων οικονομικά δανειοληπτών από πλειστηριασμούς.

Προς μεγάλη απογοήτευση βέβαια, των περισσοτέρων ενδιαφερόμενων, τα κριτήρια, προκειμένου να χαρακτηριστεί κάποιος ευάλωτος και να λάβει τη σχετική βεβαίωση, υπήρξαν ιδιαίτερα αυστηρά. Υπενθυμίζεται, ότι για να χαρακτηριστεί κάποιος ευάλωτος, το συνολικό εισόδημά του δεν πρέπει να ξεπερνά τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος, ενώ για μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος η προσαύξηση είναι 7.000 (συνολικά μέχρι 14.000 ευρώ). Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 3.500 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Επίσης, η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

Επιπλέον, προβλέφθηκε παροχή κρατικής επιδότησης για την πληρωμή της δόσης του στεγαστικού δανείου των ευάλωτων οφειλετών από 70 έως 210 ευρώ μηνιαίως για 15 μήνες και αναστολή όλων των διαδικασιών αναγκαστικού πλειστηριασμού επί της πρώτης κατοικίας του ευάλωτου οφειλέτη, για όσο χρόνο ο οφειλέτης έχει υπαχθεί στο πρόγραμμα και επωφελείται της επιδότησης.

Τις τελευταίες ημέρες και ιδίως στο διαδίκτυο, διακινήθηκαν φήμες σχετικές με την αύξηση των ορίων των κριτηρίων ένταξης στην ευαλωτότητα, με αποτέλεσμα τον αδικαιολόγητο εφησυχασμό πολλών συμπολιτών μας.

Κατόπιν αναζήτησης της νομοθετικής πραγματικότητας και ευθείας επικοινωνίας μας με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, διαπιστώθηκε ότι η αύξηση των ορίων των κριτηρίων ένταξης στην ευαλωτότητα αφορά μόνο στην επιδότηση επιτοκίου και ότι ουδόλως τα κριτήρια έχουν επηρεαστεί, εις ότι αφορά στην αναστολή των πλειστηριασμών σε βάρος της συγκεκριμένης κατηγορίας συμπολιτών μας. Διαπιστώθηκε επιπρόσθετα ολιγωρία, ακόμη και ως προς την ενημέρωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέσω της οποίας πραγματοποιούνται ρυθμίσεις οφειλών με τη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, σχετικά με την ιδιότητα των οφειλετών ως ευάλωτων, προκειμένου η πληροφορία αυτή να αντλείται αυτομάτως από τους πιστωτές και να διευκολύνεται η κείμενη διαδικασία, καθώς αναμένεται η έκδοση σχετικής ΚΥΑ.

Σημειώνουμε εκ νέου, ότι, κατά την παρούσα χρονική συγκυρία, ουδεμία αυτοδίκαιη προστασία, είτε της πρώτης κατοικίας, είτε της εν γένει περιουσίας, υφίσταται και η ανωτέρω προστασία παρέχεται μόνο κατόπιν κινήσεων των δανειοληπτών, αναλόγως φυσικά με την εκάστοτε περίπτωση.

Λαμβανομένων υπ’ όψιν των ανωτέρω, οφείλουμε εκ νέου να προειδοποιήσουμε τους συμπολίτες μας δανειολήπτες, σχετικά με την μη μεταβολή των κριτηρίων και τον άμεσο κίνδυνο απώλειας περιουσίας σε περίπτωση ολιγωρίας εκ μέρους τους. Η επωφελής διευθέτηση των οφειλών σε εξωδικαστικό επίπεδο και η επαρκής δικαστική προστασία των δικαιωμάτων μας σε δικαστικό κρίνεται καθημερινά, με προϋπόθεση όμως πρωτίστως την δέουσα ενημέρωση.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

 • Νίκος Γεωργακάκης

  Πριν από 4 χρόνια, ψάχνοντας καταρτισμένο δικηγόρο – διαμεσολαβητή να εκπροσωπήσει την εταιρεία μου στις τράπεζες για κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, βρέθηκα στο γραφείο της Κας. Λεκκάκου. Από την πρώτη στιγμή βρήκα έναν επαγγελματισμό, μία συνέπεια, ουσιαστική ανταπόκριση στα πολλά και ποικίλα ζητήματά μου και κυρίως ήθος. Η Κα. Λεκκάκου και οι συνεργάτες της έχουν πλήρη επιστημονική κατάρτιση και επιχειρηματολογία για την θετική αντιμετώπιση των Τραπεζών, Funds και Servicers, στις καταχρηστικές διεκδικήσεις τους!!! Πορευόμαστε μαζί 4 χρόνια τώρα με μόνο επιτυχίες και διεκδικήσεις προς όφελος της ξενοδοχειακής μου εταιρείας.

 • Αρτέμης Μαυρικάκης

  Νιώθοντας την ανάγκη να ευχαριστήσω το γραφείο σας για τις υπηρεσίες του, σχετικά με την διευθέτηση της υπόθεσης μου για την ξενοδοχειακή μου επιχείρηση, να επισημάνω ότι: Από την πρώτη επαφή που είχα με το γραφείο σας, διαπίστωσα την μεθοδικότητα, την κατάρτιση και τον επαγγελματισμό των στελεχών του. Δεν μου αφήσατε κανένα ερώτημα αναπάντητο και η συνεχής επαφή μας, μου έδινε σιγουριά και αισιοδοξία για το ευκταίο αποτέλεσμα. Είμαι σίγουρος, ότι είστε σε θέση να λύσετε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι δανειολήπτες.

 • Γιώργος Οικονόμου

  Υψηλού επιπέδου επιστημονική κατάρτιση, εφευρετικότητα και επινόηση αδιάσειστων επιχειρημάτων, που διακρίνονται από μαθηματική δομή και την συνακόλουθη βεβαιότητα. Υπευθυνότητα και ενσυναίσθηση, άψογη και υποστηρικτική συμπεριφορά. Άριστος χειρισμός των υποθέσεων. Η Κάθε υπόθεση που αναλαμβάνει γίνεται προσωπικό της βίωμα και, με αριστοτεχνικά δομημένες τοποθετήσεις κερδίζει και τις πλέον δύσκολες υποθέσεις. Αυτός είναι ο ισχυρότερος λόγος που την εμπιστεύονται ιδιώτες, αλλά και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα πλειστηριασμών ή άλλες δύσκολες υποθέσεις. Εμπιστεύομαι, απόλυτα την κυρία Κωνσταντίνα Λεκκάκου & τους αυστηρά επιλεγμένους συνεργάτες του γραφείου της. 100% ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ. Οφείλω πολλά ευχαριστώ για τις κερδισμένες μου υποθέσεις και εύχομαι να κερδίσει την υψηλή αναγνώριση και τιμή που της αξίζει, αφενός σαν άνθρωπος και αφετέρου λόγω των πολλαπλών επιτυχιών της απέναντι στα Funds.

 • Νίκος Κουριδάκης

  Άριστη συνεργασία με όλο το επιτελείο και άρτια ενημερωμένοι όλοι τους, πάντα με την ανθρώπινη προσέγγιση, χωρίς να υπόσχονται μαγικές λύσεις, με αρίστη νομική κατάρτιση, όπως ακριβώς και εσείς Κα. Κωνσταντίνα Λεκκάκου αντιμετωπίσατε την δική μου περίπτωση. Ειλικρινά σας ευχαριστώ. Σας εύχομαι πάντα επιτυχίες.

 • Αναστασία Κυπαρίση

  Εγώ θα σταθώ στο ανθρώπινο και μόνο κομμάτι της Κας. Λεκκάκου και των συνεργατών της. Θα ήθελα έναν έναν προσωπικά να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που πολλές και συνεχόμενες φορές μπήκατε στην διαδικασία να με καλέσετε και να μου εξηγήσετε ένα ένα τα βήματα που κάνετε, τόσο για εμένα, όσο και την υπόλοιπη οικογένεια μου. Μου δείξατε πως ψάχνετε κάθε οδό, προκειμένου να οδηγηθούμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σας ευχαριστούμε που πάνω απ' όλα σέβεστε και είστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Εγγραφή στο newsletter