ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Τα δικηγορικά γραφεία Lekkakou & Associates - Law Firm, διαθέτουν σημαντική πείρα στο χειρισμό τραπεζικών και οικονομικών θεμάτων, και βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό των πελατών μας.

Προτάσεις που θεωρούνται «κρίσιμες» να περιέχονται στο νέο νομοσχέδιο του εξωδικαστικού μηχανισμού

Πρόσφατα, έγιναν γνωστές οι νέες βελτιωμένες ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού για την προστασία των ευάλωτων οφειλετών. Ωστόσο, όπως ήταν φυσικό, γεννήθηκαν αρκετά ερωτήματα και απορίες στους δανειολήπτες για το κατά πόσο δύνανται να βοηθηθούν και να εξυπηρετηθούν απόλυτα από τις καινούριες αυτές προτάσεις της κυβέρνησης. Το αναμενόμενο νομοσχέδιο βρίσκεται σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση και μπορεί κανείς να διαβάσει κάποιες παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να αποδειχτούν καίριες στην αναδιάρθρωση των δανειακών οφειλών.

1) Μία από τις βασικότερες προτεραιότητες και αναφορές που οφείλει να υπάρχει, αφορά τους Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι, παρά τις αντιξοότητες που υπέστησαν, επί κορωνοϊού, αλλά και παλαιότερα, κατά τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης, συνεχίζουν να προσπαθούν να ρυθμίσουν, χωρίς όμως να βρίσκουν βιώσιμη λύση από τους πιστωτές, οι οποίοι αρνούνται κατηγορηματικά για χρόνια να βοηθήσουν την όλη κατάσταση.

Υποχρέωση της κυβέρνησης και του νομοσχεδίου αρμόζει να είναι η «σωτηρία» των ελληνικών επιχειρήσεων, όπως αντίστοιχα ήταν και αυτή των ελληνικών τραπεζών. Άλλωστε, η υπέρογκη φορολόγηση, την οποία επιβαρύνθηκαν τότε οι επιχειρηματίες και ο λαός της Ελλάδος, κράτησε στο «ύψος» τους τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.

2) Επιπρόσθετα, σημαντικό για το σύνολο των οφειλετών, οι οποίοι έχουν δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση, αποτελεί μία αλλαγή που πρέπει να πραγματοποιηθεί στα, ως σήμερα, κριτήρια των servicers. Προκειμένου να δέχεται η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού τον οφειλέτη και να υπάρξει μία βιώσιμη λύση, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Σε μία τέτοια περίπτωση, ο αλγόριθμος, από τον οποίο προκύπτει το ύψος της διαγραφής και της οφειλής, θα παρουσιάζει ρεαλιστικά νούμερα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε αναδιάρθρωση και όχι «ψεύτικα» και διπλασιασμένα, όπως συμβαίνει τώρα, λόγω του ότι η πλατφόρμα υπολογίζει την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας.

3) Να προστεθεί, πως καμία αναφορά του νομοσχεδίου δεν γίνεται, σχετικά με τις δανειακές συμβάσεις σε ελβετικό φράγκο. Παραμένει ερώτημα, πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση για αυτό το ζήτημα. Παρότι, υπήρχε ελπίδα το περασμένο Καλοκαίρι πως οδεύουμε προς κάποια λύση, μετά και από δικαίωση δανειοληπτών στο εξωτερικό, κάτι τέτοιο δεν συνέβη εντός συνόρων. Μία καλή πρόταση θα αποτελούσε να υπολογισθούν οι δανειακές αυτές οφειλές με την ισοτιμία του τότε, όταν δηλαδή εκταμιεύτηκε το ποσό από τους οφειλέτες και να ρυθμιστεί, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητές τους σήμερα.

4) Από όλες τις προτάσεις που πρέπει να εμπεριέχονται στο νομοσχέδιο, δεν πρέπει να λησμονηθεί η γεωργία και η κτηνοτροφία της χώρας, δύο κλάδοι που με τον καιρό «εξασθενούν» και το κράτος επιμένει να «πολεμάει», συνεχίζοντας τους πλειστηριασμούς της γης που έχει υποθηκευτεί για αγροτικά, κτηνοτροφικά και άλλα επιχειρηματικά δάνεια. Αναμένεται να δούμε, αν θα προκριθεί κάποια λύση για ευνοϊκότερους όρους, σε τέτοιες περιπτώσεις.

5) Τέλος, το νομοσχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει και το δικαίωμα του οφειλέτη να μπορεί να προβεί στην επαναγορά του δανείου του, αφού έχει πουληθεί στα ξένα funds, με ένα ποσοστό της τάξεως του 10% με 20% πλέον της τιμής που αγοράστηκε από την εταιρεία διαχείρισης, η οποία το διαχειρίζεται.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

 • Νίκος Γεωργακάκης

  Πριν από 4 χρόνια, ψάχνοντας καταρτισμένο δικηγόρο – διαμεσολαβητή να εκπροσωπήσει την εταιρεία μου στις τράπεζες για κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, βρέθηκα στο γραφείο της Κας. Λεκκάκου. Από την πρώτη στιγμή βρήκα έναν επαγγελματισμό, μία συνέπεια, ουσιαστική ανταπόκριση στα πολλά και ποικίλα ζητήματά μου και κυρίως ήθος. Η Κα. Λεκκάκου και οι συνεργάτες της έχουν πλήρη επιστημονική κατάρτιση και επιχειρηματολογία για την θετική αντιμετώπιση των Τραπεζών, Funds και Servicers, στις καταχρηστικές διεκδικήσεις τους!!! Πορευόμαστε μαζί 4 χρόνια τώρα με μόνο επιτυχίες και διεκδικήσεις προς όφελος της ξενοδοχειακής μου εταιρείας.

 • Αρτέμης Μαυρικάκης

  Νιώθοντας την ανάγκη να ευχαριστήσω το γραφείο σας για τις υπηρεσίες του, σχετικά με την διευθέτηση της υπόθεσης μου για την ξενοδοχειακή μου επιχείρηση, να επισημάνω ότι: Από την πρώτη επαφή που είχα με το γραφείο σας, διαπίστωσα την μεθοδικότητα, την κατάρτιση και τον επαγγελματισμό των στελεχών του. Δεν μου αφήσατε κανένα ερώτημα αναπάντητο και η συνεχής επαφή μας, μου έδινε σιγουριά και αισιοδοξία για το ευκταίο αποτέλεσμα. Είμαι σίγουρος, ότι είστε σε θέση να λύσετε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι δανειολήπτες.

 • Γιώργος Οικονόμου

  Υψηλού επιπέδου επιστημονική κατάρτιση, εφευρετικότητα και επινόηση αδιάσειστων επιχειρημάτων, που διακρίνονται από μαθηματική δομή και την συνακόλουθη βεβαιότητα. Υπευθυνότητα και ενσυναίσθηση, άψογη και υποστηρικτική συμπεριφορά. Άριστος χειρισμός των υποθέσεων. Η Κάθε υπόθεση που αναλαμβάνει γίνεται προσωπικό της βίωμα και, με αριστοτεχνικά δομημένες τοποθετήσεις κερδίζει και τις πλέον δύσκολες υποθέσεις. Αυτός είναι ο ισχυρότερος λόγος που την εμπιστεύονται ιδιώτες, αλλά και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα πλειστηριασμών ή άλλες δύσκολες υποθέσεις. Εμπιστεύομαι, απόλυτα την κυρία Κωνσταντίνα Λεκκάκου & τους αυστηρά επιλεγμένους συνεργάτες του γραφείου της. 100% ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ. Οφείλω πολλά ευχαριστώ για τις κερδισμένες μου υποθέσεις και εύχομαι να κερδίσει την υψηλή αναγνώριση και τιμή που της αξίζει, αφενός σαν άνθρωπος και αφετέρου λόγω των πολλαπλών επιτυχιών της απέναντι στα Funds.

 • Νίκος Κουριδάκης

  Άριστη συνεργασία με όλο το επιτελείο και άρτια ενημερωμένοι όλοι τους, πάντα με την ανθρώπινη προσέγγιση, χωρίς να υπόσχονται μαγικές λύσεις, με αρίστη νομική κατάρτιση, όπως ακριβώς και εσείς Κα. Κωνσταντίνα Λεκκάκου αντιμετωπίσατε την δική μου περίπτωση. Ειλικρινά σας ευχαριστώ. Σας εύχομαι πάντα επιτυχίες.

 • Αναστασία Κυπαρίση

  Εγώ θα σταθώ στο ανθρώπινο και μόνο κομμάτι της Κας. Λεκκάκου και των συνεργατών της. Θα ήθελα έναν έναν προσωπικά να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που πολλές και συνεχόμενες φορές μπήκατε στην διαδικασία να με καλέσετε και να μου εξηγήσετε ένα ένα τα βήματα που κάνετε, τόσο για εμένα, όσο και την υπόλοιπη οικογένεια μου. Μου δείξατε πως ψάχνετε κάθε οδό, προκειμένου να οδηγηθούμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σας ευχαριστούμε που πάνω απ' όλα σέβεστε και είστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Εγγραφή στο newsletter