Στις κατηγορίες των δανειοληπτών της Ελλάδας, ίσως η μοναδική, η οποία δεν έχει καταφέρει να βρει, έστω και μία «σανίδα» σωτηρίας, εδώ και χρόνια, αποτελεί αυτή των οφειλετών με δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Λόγω της αλλαγής ισοτιμίας του νομίσματος της Ελβετίας, με αυτή του ευρώ (αύξηση κατά 70%), η οφειλή των εν λόγω δανείων έχει καταστεί αδύνατη προς αποπληρωμή για χιλιάδες οφειλέτες. Παρόλα αυτά, το πρώτο βήμα φαίνεται, ότι θα γίνει και στη χώρα μας, καθώς αναμένεται να υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση στο συγκεκριμένο ζήτημα, όπως συνέβη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Προ ολίγων ημερών, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο παρόν θέμα, επισημαίνοντας, ότι είναι περίπλοκο γενικά, αλλά εξετάζονται ενδεχόμενες λύσεις, με βάση και τα όσα έχουν πραγματοποιηθεί σε λοιπά κράτη και αναμένεται σχετική παρέμβαση από την κυβέρνηση, η οποία θα «ξεμπλοκάρει» την αποπληρωμή τους, καθιστώντας τη ρεαλιστική και μετατρέποντας τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, εκ νέου βιώσιμα.
Υπενθυμίζουμε, ότι, αρχικά, το 2023, Πολωνός δανειολήπτης άσκησε αγωγή κατά της τράπεζας της χώρας του, με το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τον δικαιώνει, με μία απόφαση, που χαρακτηρίστηκε ιστορική, καθώς άνοιξε τον δρόμο και για οφειλέτες άλλων χωρών, να διεκδικήσουν το «δίκιο» τους. Ακολούθησε, στις αρχές του 2024, η αποζημίωση 4.400 δανειοληπτών από τη γαλλική τράπεζα «PNB PARIBAS», η οποία κατέβαλε, περίπου μισό δισεκατομμύριο, ύστερα και από νικηφόρο… αγώνα των οφειλετών, προκειμένου να «κλείσει» οριστικά η υπόθεση, αφού το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα κρίθηκε ένοχο και αναγκάστηκε να καταλήξει σε χρηματικό συμβιβασμό. Να σημειωθούν και οι κρατικές παρεμβάσεις σε κράτη, όπως η Ουγγαρία και η Κροατία, όπου τέθηκε πλαφόν στα επιτόκια και τις δόσεις ή δόθηκε η δυνατότητα να μετατραπούν τα δάνεια σε τοπικό νόμισμα.
Ερχόμενοι στο σήμερα, προσφάτως έγινε γνωστό, ότι και στη Βουλγαρία υπήρξε αναθεώρηση των δανείων σε ελβετικό φράγκο, καθώς η απόφαση, που εξέδωσε το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της βαλκανικής χώρας, στις 26 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, κήρυξε άκυρα τα συμβόλαια των δανείων και οι τράπεζες, οι οποίες τα χορήγησαν, πρέπει να επιστρέψουν όλους τους τόκους και τα τέλη στους πελάτες τους, που έχουν εξοφλήσει το χρέος. Ουσιαστικά, οι δανειολήπτες της γείτονος χώρας οφείλουν να εξοφλήσουν μόνον το αρχικό κεφάλαιο του δανείου. Παρότι υπάρχει νόμιμη πενταετής παραγραφή στη Βουλγαρία, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αποφανθεί, ότι η παραγραφή δεν ισχύει, όταν ο δανειολήπτης δεν γνώριζε, πως η σύμβασή του περιέχει καταχρηστικούς όρους, απόφαση, με την οποία πρέπει να εναρμονιστεί, δηλαδή, το βουλγαρικό κράτος, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιπροσθέτως, πριν μία εβδομάδα περίπου, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας «SNB» μείωσε τα επιτόκια της κατά 50 μονάδες βάσης και συγκεκριμένα, από το 1,0% στο 0,5%. Αυτή η απόφαση έδωσε… το πάτημα για την αναφορά κρατικής παρέμβασης, που έκανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδος. Δυστυχώς, στη χώρα μας, μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση, ενώ αξίζει να προστεθεί και η απόφαση του Αρείου Πάγου το 2019, με την οποία το Ανώτατο Δικαστήριο τάχθηκε υπέρ των πιστωτικών ιδρυμάτων και τους δανειολήπτες να στρέφονται με αγωγές, κατά του ελληνικού δημοσίου. Οι μέχρι τώρα λύσεις περιορίζονται σε συμβιβασμούς, μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού ή διαπραγματεύσεων, όμως, υπό προϋποθέσεις.
Ο Δικηγορικός Οίκος «Lekkakou & Associates – Law Firm» είχε κατορθώσει, εντός του 2024, να ρυθμίσει 2 στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο, με την οφειλή της πρώτης δανειακής να διαγράφεται κατά 33% και της δεύτερης κατά 40%, ύστερα από διμερείς διαπραγματεύσεις με τον πιστωτή των οφειλετών – εντολέων μας, αποκαθιστώντας, εν μέρει, την οικονομική ζημία, που είχαν υποστεί, λόγω των συναλλαγματικών αλλαγών.
Επιπλέον, το περασμένο Καλοκαίρι, ο Δικηγορικός μας Οίκος προχώρησε σε ανακοπή Διαταγής Πληρωμής για λογαριασμό εντολέων μας, οι οποίοι διατηρούν οφειλή για δανειακή σύμβαση, που είχαν υπογράψει, με ισοτιμία ελβετικού φράγκου και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η αίτησή τους στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού. Σε αυτήν την περίπτωση, οι δανειολήπτες δικαιώθηκαν δικαστικά, με την ανακοπή να γίνεται δεκτή από το Πρωτοδικείο και τους οφειλέτες να «κερδίζουν» τον απαιτούμενο χρόνο για τη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού, αλλά και τις αναμενόμενες εξελίξεις στο θέμα, αυτού του είδους, δανείων, στη χώρα μας.
Το 2025, ίσως αποτελέσει και για την Ελλάδα, το εναρκτήριο έτος της λύσης του θέματος των δανείων σε ελβετικό φράγκο, καθώς, όπως φαίνεται, πλην των δανειοληπτών, και η κυβέρνηση, με τη σειρά της, έχει βρεθεί σε «αδιέξοδο». Αυτό φέρει ως αποτέλεσμα να δέχεται «πιέσεις», ώστε να ακολουθήσει αντίστοιχα παραδείγματα άλλων κρατών, προκειμένου να βάλει… τέλος στην αδικία, την οποία έχει υποστεί μία πολύ μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας, από τη στιγμή που οι δανειακές συμβάσεις, οι οποίες έχουν υπογραφεί σε ισοτιμία ελβετικού φράγκου, ανέρχονται, περίπου, στις 70.000, με το ύψος των οφειλών να αγγίζει τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ!
17 Ιανουάριου 2025
21 Δεκεμβρίου 2024
13 Δεκεμβρίου 2024
06 Δεκεμβρίου 2024