Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες δανειολήπτες με Νόμο Κατσέλη στην Ελλάδα, ίσως βρει τη λύση του, μέσα στο 2025. Είναι γνωστό, ότι όσοι έχουν ενταχθεί στον Ν.3869/2010 αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τα funds, αναφορικά με τον υπολογισμό του επιτοκίου. Το ορθό και δίκαιο, για την προστασία των οφειλετών, αποτελεί το επιτόκιο να υπολογίζεται επί της εκάστοτε μηνιαίας δόσης, που επιβλήθηκε από το Δικαστήριο και όχι επί του συνολικού κεφαλαίου, καθώς, κάτι τέτοιο θα αναιρούσε ουσιαστικά τον σκοπό του συγκεκριμένου Νόμου.
Πρόσφατα, το εν λόγω ζήτημα παραπέμφθηκε προς συζήτηση στο ανώτατο δικαστήριο του Αρείου Πάγου, με την εκδίκαση να αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του επόμενου έτους, όπου είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει θετική έκβαση για τους δανειολήπτες και να απονεμηθεί δικαιοσύνη, που θα βάζει «φρένο» στις καταχρηστικές μεθόδους των εταιρειών διαχείρισης, οι οποίες εμμένουν να υπολογίζουν το επιτόκιο, με βάση το συνολικό κεφάλαιο του δανείου.
Αν λάβουμε υπόψιν τις αποφάσεις των Δικαστηρίων για αίτηση ερμηνείας του Ν.3869/2010, θα διαπιστώσουμε, ότι οι περισσότερες κρίνουν, πως το επιτόκιο πρέπει να υπολογίζεται επί της μηνιαίας δόσης, παρότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πράττουν το αντίθετο, υπερδιπλασιάζοντας εν τέλει τη δόση και θέτοντας τους οφειλέτες, με τον κίνδυνο… ακύρωσης του Ν. Κατσέλη, με το πρόσχημα, ότι δεν εξυπηρετούν τα μηνιαία ποσά, που τους ζητούνται.
Θυμίζουμε, ότι ο Δικηγορικός Οίκος «Lekkakou & Associates – Law Firm», σε αίτηση ερμηνείας του Νόμου που είχε καταθέσει, για λογαριασμό εντολέα του, είχε δικαιωθεί, με το Δικαστήριο να ορίζει με απόφαση, αφενός να συνυπολογιστούν, όπως δικαίως και αποδεδειγμένα ζητήθηκε, οι μέχρι σήμερα καταβληθείσες και μη υπολογισθείσες, από την εταιρεία διαχείρισης, δόσεις, και αφετέρου τον εκτοκισμό της δόσης επί του ποσού της μηνιαίας δόσης, κατά τα ζητηθέντα από τον δανειολήπτη.
Κρίνοντας λοιπόν από τις μέχρι τώρα δικαστικές αποφάσεις, θεωρείται πολύ πιθανόν και η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου να συνταχθεί υπέρ των δανειοληπτών στο τρέχον ζήτημα. Μία ενδεχόμενη θετική έκβαση θα προκύψει, εφόσον η Ολομέλεια ενστερνιστεί το πνεύμα του νομοθέτη και την κρίση των Δικαστών των κατώτερων Δικαστηρίων της χώρας μας, οι οποίοι έχουν αξιολογήσει τα οικονομικά δεδομένα των οφειλετών και έχουν εκδώσει τις θετικές αποφάσεις του Νόμου, που δεν μπορούν να ανατραπούν, ούτε και να ακυρωθούν ξαφνικά.
Ωστόσο, σε περίπτωση που το ανώτατο δικαστήριο ταχθεί υπέρ των πιστωτών και αποφανθεί, ότι το επιτόκιο πρέπει να υπολογίζεται επί του συνολικού κεφαλαίου, τότε αναμένεται να ανοίξει ένας νέος «κύκλος» δικαστικών αγώνων των οφειλετών, οι οποίοι θα μπορούσαν σε αυτήν την περίπτωση να καταφύγουν σε νέα αίτηση μεταρρύθμισης, αιτούμενοι τον επανυπολογισμό των δόσεων τους, με βάση τα σημερινά δυσμενή οικονομικά δεδομένα τους, λόγω της διόγκωσης της μηνιαίας δόσης τους, εξαιτίας του υπολογισμού του επιτοκίου επί του συνόλου της οφειλής.
Δηλαδή, θα ανατραπούν τα δεδομένα επί των οποίων ορίστηκε, από τα Δικαστήρια της χώρας, το μέγιστο ποσό που κρίθηκε, ότι μπορεί να εξυπηρετεί ο οφειλέτης, όταν έγινε δεκτή η απόφασή τους στον Νόμο, καθώς οι παρελθοντικές αποφάσεις, όλων των προηγούμενων δικαστηρίων, εν ολίγοις θα έχουν καταστρατηγηθεί και ακυρωθεί, μετά από ένα τέτοιο πόρισμα του Αρείου Πάγου.
Είναι άραγε δυνατόν, ο Άρειος Πάγος να προχωρήσει σε μία αρνητική, για τους οφειλέτες, απόφαση, η οποία, μόνον «τρικυμία» θα μπορούσε να επιφέρει στο δικαστικό τοπίο; Κάτι τέτοιο, λοιπόν, μοιάζει να συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες, αφού αναγκαστικά θα οδηγούσε όλες τις μέχρι τώρα δικαστικές αποφάσεις του Ν. Κατσέλη να εκδικαστούν εκ νέου, διαγράφοντας ουσιαστικά έναν δικαστικό «αγώνα», άνω των 10 ετών για χιλιάδες συμπολίτες μας και θα δημιουργούσε «αναβρασμό» και ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην κοινωνία της χώρας.
Συμπερασματικά, οι ελπίδες να ολοκληρωθεί οριστικά υπέρ των οφειλετών η αίτηση ερμηνείας των αποφάσεων του Ν.3869/2010, για τον υπολογισμό του επιτοκίου,έχουν αναβιώσει και αναμένουμε με αγωνία την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Εφόσον πραγματοποιήθηκε η αρχή, δύναται να τακτοποιηθεί το σχετικό ζήτημα, δίνοντας την απαραίτητη «ανάσα» σε εκατοντάδες νοικοκυριά, τα οποία θα συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στην ορθή μηνιαία δόση, όπως πράττουν μέχρι σήμερα, προστατεύοντας την πρώτη κατοικία τους από τις «βλέψεις» των εισπρακτικών εταιρειών.
21 Δεκεμβρίου 2024
13 Δεκεμβρίου 2024
06 Δεκεμβρίου 2024
29 Νοεμβρίου 2024