ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Τα δικηγορικά γραφεία Lekkakou & Associates - Law Firm, διαθέτουν σημαντική πείρα στο χειρισμό τραπεζικών και οικονομικών θεμάτων, και βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό των πελατών μας.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ

Πολλοί πλειστηριασμοί για παράδειγμα ορίστηκαν τη στιγμή κατά την οποία μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών ή εταιρειών διαχείρισης εκκρεμούσαν διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση της οφειλής

Με δεδομένο το υπάρχον τεράστιο κύμα πλειστηριασμών που έχει θέσει βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, με το παρόν σύντομο άρθρο μας θα θίξουμε περιληπτικά ζητήματα καταχρηστικότητας της αναγκαστικής εκτέλεσης σύμφωνα και με αποφάσεις των Ελληνικών Δικαστηρίων. Όπως έχουμε αναφέρει και σε προγενέστερο άρθρο μας χιλιάδες πλειστηριασμοί έχουν οριστεί να διεξαχθούν το προσεχές διάστημα παρά την προφανέστατη ακυρότητά τους η οποία θα πρέπει να θίγεται από τους δανειολήπτες μέσω της άσκησης των σχετικών ανακοπών.

Πολλοί πλειστηριασμοί για παράδειγμα ορίστηκαν ή ακόμη και πολλές διαταγές πληρωμής εκδόθηκαν, την στιγμή κατά την οποία μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών ή εταιρειών διαχείρισης εκκρεμούσαν διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση της οφειλής. Η υπ’ αριθμ. 5095/2019 απόφαση του ΜΠΑ έκρινε σχετικώς ότι παρόμοια συμπεριφορά υπήρξε απολύτως καταχρηστική καθώς η τράπεζα εκδίδοντας διαταγή πληρωμής κατά το στάδιο των διαπραγματεύσεων απέκτησε θέση ισχύος σε αυτές.
Αντίστοιχα η υπ’ αριθμ. 290/2019 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων έκρινε καταχρηστική την εκτέλεση που επισπεύδονταν σε βάρος δανειοληπτών με δεδομένο ότι οι δανειολήπτες με προγενέστερη αγωγή τους αμφισβητούσαν το ύψος της οφειλής τους.

Το Εφετείο Αθηνών με την υπ’ αριθμ. 2604/2019 απόφασή του πιθανολόγησε ότι είναι άκυρη ως καταχρηστική η κατάσχεση που επέβαλε τράπεζα σε οφειλέτρια η οποία ήδη είχε δηλώσει την πρόθεσή της να συμμετάσχει στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.
Η υπ’ αριθμ. 2134/2019 απόφαση του Εφετείου Αθηνών έκρινε πρόσφατα άκυρη την κατάσχεση που επιχείρησε τράπεζα κατά δανειολήπτη καθώς η τελευταία δεν θα είχε ουσιαστικό όφελος από τον πλειστηριασμό διότι στην κατάταξη προηγούνταν έτερη τράπεζα που είχε εξασφαλίσει την απαίτησή της με εγγραφή προσημείωσης.
Περιπτώσεις καταχρηστικότητας έχουν καταγραφεί στην ελληνική νομολογία και όταν επιχειρείται πλειστηριασμός σε περιουσιακό στοιχείο δυσανάλογα μεγάλης αξίας σε σχέση με την απαίτηση (759/2013 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κορίνθου) ή ακόμη και σε περίπτωση κατάσχεσης σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη δυσανάλογα μικρής αξίας σε σύγκριση με την απαίτηση (220/2014 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά.

Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι κάθε περίπτωση πρέπει να μελετάται και να αντιμετωπίζεται πολύπλευρα και ότι ο πλειστηριασμός είναι δυνατόν να αποφευχθεί ακόμη και όταν δεν υφίστανται εξόφθαλμες νομικές παρατυπίες εκ μέρους του επισπεύδοντος δανειστή.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

 • Νίκος Γεωργακάκης

  Πριν από 4 χρόνια, ψάχνοντας καταρτισμένο δικηγόρο – διαμεσολαβητή να εκπροσωπήσει την εταιρεία μου στις τράπεζες για κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, βρέθηκα στο γραφείο της Κας. Λεκκάκου. Από την πρώτη στιγμή βρήκα έναν επαγγελματισμό, μία συνέπεια, ουσιαστική ανταπόκριση στα πολλά και ποικίλα ζητήματά μου και κυρίως ήθος. Η Κα. Λεκκάκου και οι συνεργάτες της έχουν πλήρη επιστημονική κατάρτιση και επιχειρηματολογία για την θετική αντιμετώπιση των Τραπεζών, Funds και Servicers, στις καταχρηστικές διεκδικήσεις τους!!! Πορευόμαστε μαζί 4 χρόνια τώρα με μόνο επιτυχίες και διεκδικήσεις προς όφελος της ξενοδοχειακής μου εταιρείας.

 • Αρτέμης Μαυρικάκης

  Νιώθοντας την ανάγκη να ευχαριστήσω το γραφείο σας για τις υπηρεσίες του, σχετικά με την διευθέτηση της υπόθεσης μου για την ξενοδοχειακή μου επιχείρηση, να επισημάνω ότι: Από την πρώτη επαφή που είχα με το γραφείο σας, διαπίστωσα την μεθοδικότητα, την κατάρτιση και τον επαγγελματισμό των στελεχών του. Δεν μου αφήσατε κανένα ερώτημα αναπάντητο και η συνεχής επαφή μας, μου έδινε σιγουριά και αισιοδοξία για το ευκταίο αποτέλεσμα. Είμαι σίγουρος, ότι είστε σε θέση να λύσετε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι δανειολήπτες.

 • Γιώργος Οικονόμου

  Υψηλού επιπέδου επιστημονική κατάρτιση, εφευρετικότητα και επινόηση αδιάσειστων επιχειρημάτων, που διακρίνονται από μαθηματική δομή και την συνακόλουθη βεβαιότητα. Υπευθυνότητα και ενσυναίσθηση, άψογη και υποστηρικτική συμπεριφορά. Άριστος χειρισμός των υποθέσεων. Η Κάθε υπόθεση που αναλαμβάνει γίνεται προσωπικό της βίωμα και, με αριστοτεχνικά δομημένες τοποθετήσεις κερδίζει και τις πλέον δύσκολες υποθέσεις. Αυτός είναι ο ισχυρότερος λόγος που την εμπιστεύονται ιδιώτες, αλλά και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα πλειστηριασμών ή άλλες δύσκολες υποθέσεις. Εμπιστεύομαι, απόλυτα την κυρία Κωνσταντίνα Λεκκάκου & τους αυστηρά επιλεγμένους συνεργάτες του γραφείου της. 100% ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ. Οφείλω πολλά ευχαριστώ για τις κερδισμένες μου υποθέσεις και εύχομαι να κερδίσει την υψηλή αναγνώριση και τιμή που της αξίζει, αφενός σαν άνθρωπος και αφετέρου λόγω των πολλαπλών επιτυχιών της απέναντι στα Funds.

 • Νίκος Κουριδάκης

  Άριστη συνεργασία με όλο το επιτελείο και άρτια ενημερωμένοι όλοι τους, πάντα με την ανθρώπινη προσέγγιση, χωρίς να υπόσχονται μαγικές λύσεις, με αρίστη νομική κατάρτιση, όπως ακριβώς και εσείς Κα. Κωνσταντίνα Λεκκάκου αντιμετωπίσατε την δική μου περίπτωση. Ειλικρινά σας ευχαριστώ. Σας εύχομαι πάντα επιτυχίες.

 • Αναστασία Κυπαρίση

  Εγώ θα σταθώ στο ανθρώπινο και μόνο κομμάτι της Κας. Λεκκάκου και των συνεργατών της. Θα ήθελα έναν έναν προσωπικά να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που πολλές και συνεχόμενες φορές μπήκατε στην διαδικασία να με καλέσετε και να μου εξηγήσετε ένα ένα τα βήματα που κάνετε, τόσο για εμένα, όσο και την υπόλοιπη οικογένεια μου. Μου δείξατε πως ψάχνετε κάθε οδό, προκειμένου να οδηγηθούμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σας ευχαριστούμε που πάνω απ' όλα σέβεστε και είστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Εγγραφή στο newsletter