ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Τα δικηγορικά γραφεία Lekkakou & Associates - Law Firm, διαθέτουν σημαντική πείρα στο χειρισμό τραπεζικών και οικονομικών θεμάτων, και βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό των πελατών μας.

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ

Προτείνουν στους δανειολήπτες διακανονισμό με κούρεμα 40% και δόσεις για την υπόλοιπη οφειλή, ή κούρεμα άνω του 50% με εφάπαξ εξόφληση.

Σε άμεσο «κούρεμα» των καταναλωτικών δανείων που δεν εξυπηρετούνται για πολλούς μήνες ή και χρόνια, προχωρούν οι τράπεζες.

Πρόκειται για επιθετικές κινήσεις που υιοθετούν πλέον όλες οι συστημικές τράπεζες, για να περιορίσουν δραστικά το ύψος των κόκκινων δανείων και να υπερκαλύψουν τους στόχους του SSM, αποφεύγοντας τα δραστικά μέτρα των πλειστηριασμών, που έχουν κόστους και αβέβαιο αποτέλεσμα αναφορικά με τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών τους.

 

Τελευταία στο «χορό» του κουρέματος των δανείων μπήκε η Alpha Bank, η οποία πλέον προσφέρει σε οικονομικά αδύναμους δανειολήπτες ένα σημαντικό κούρεμα της αρχικής οφειλής, περίπου 40% και το υπόλοιπο εξοφλείται σε πολλές δόσεις.

Εναλλακτικά, προσφέρεται μεγαλύτερο κούρεμα πάνω από το 50%, αλλά με εφάπαξ εξόφληση του ποσού που απομένει.

Η τακτική των τραπεζών είναι εξηγήσιμη. Τα συγκεκριμένα δάνεια πρόκειται να πουληθούν σε εξειδικευμένα funds, τα «κοράκια», αλλά το τίμημα που προσφέρουν με δυσκολία φτάνει στο 10% του συνόλου της οφειλής.

Ενόψει αυτής της προοπτικής οι τράπεζες έρχονται και προσφέρουν στον δανειολήπτη, το «κούρεμα» της συνολικής οφειλής, αλλά και τη δυνατότητα, το υπόλοιπο ποσό που απομένει να το αποπληρώσει σε πολλές δόσεις. Με τον τρόπο αυτό η τράπεζα κερδίζει πολύ περισσότερα από όσα θα κερδίσει αν πουλήσει σε fund το δάνειο, ενώ και ο δανειολήπτης κερδίζει, καθώς η αρχική του οφειλή, μειώνεται σημαντικά. Σε κάθε περίπτωση το ερώτημα είναι εάν ο δανειολήπτης έχει πραγματικό πρόβλημα εάν θα μπορεί να αποπληρώνει έστω και το «κουρεμένο» δάνειο.

Τα… πανωτόκια

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Σin, σε ότι αφορά στα καταναλωτικά δάνεια η πρόταση που υποβάλλεται στους «κόκκινους» δανειολήπτες, αφορά σε άμεσο «κούρεμα» του 40% του ανεξόφλητου υπολοίπου, όπως έχει διαμορφωθεί από κεφάλαιο και τόκους και το υπόλοιπο ποσό που απομένει (το 60%) θα αποπληρωθεί σε 60 δόσεις, δηλαδή σε βάθος πενταετίας.

Ωστόσο, εάν η οφειλή παραμένει ανεξόφλητη επί πολλά χρόνια, στην ουσία αυτό που διαγράφεται, είναι οι υψηλοί τόκοι που βάρυναν την αρχική οφειλή. Σημειώνεται πως τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων και των πιστωτικών καρτών κινούνταν στο 10% και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη παραπάνω, ακόμη και στην περίοδο της κρίσης. Δηλαδή στην πράξη, η τράπεζα δεν χάνει κεφάλαιο, αλλά μόνο τα «πανωτόκια», με τα οποία επιβάρυνε τις οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και τις χρεώσεις των πιστωτικών καρτών.

Ποια δάνεια αφορά 

Ωστόσο το «κούρεμα» αφορά σε δάνεια τα οποία είναι στο «κόκκινο» πάνω από ένα εξάμηνο και έχουν ιστορικό δυσκολιών αποπληρωμής. Η διευκρίνιση αυτή είναι απαραίτητη όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη προκειμένου να μη δοθεί το σήμα ότι μπορούν να κουρευτούν όλα τα καταναλωτικά δάνεια.

Επίσης, λαμβάνονται υπόψη τα εισοδηματικά, οικογενειακά και περιουσιακά δεδομένα δεδομένου του οφειλέτη, όπως και οι φορολογικές του δηλώσεις των τελευταίων ετών, από τις οποίες να προκύπτει η σαφής μείωση των εισοδημάτων τους.

Πηγή: www.sofokleousin.gr

Εγγραφή στο newsletter