ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Τα δικηγορικά γραφεία Lekkakou & Associates - Law Firm, διαθέτουν σημαντική πείρα στο χειρισμό τραπεζικών και οικονομικών θεμάτων, και βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό των πελατών μας.

ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΟ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ!

Μεγάλη επιτυχία του γραφείου μας  –  θετική απόφαση για δανειολήπτη με δάνειο σε ελβετικό φράγκο που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2018.

 

Τα αιτήματα της αγωγής ήταν τα ακόλουθα:

(α) να παραμείνει ισχυρή η καταρτισθείσα σύμβαση στεγαστικού δανείου σε ελβετικό φράγκο αλλά με τη συναλλαγματική ισοτιμία που ίσχυε κατά την υπογραφή της σύμβασης, άλλως κατά το χρόνο της εκταμίευσης

(β) να αναγνωρισθεί και να κηρυχθεί η ακυρότητα συγκεκριμένων όρων της σύμβασης (δηλαδή αυτών που αναφέρονται στον συναλλαγματικό κίνδυνο και στην ισοτιμία που θα εφαρμόζεται κατά το χρόνο καταβολής) ως αντικείμενων στον Ν. 2251/1994 περί προστασίας του καταναλωτή

(γ) να αναγνωρισθεί και να κηρυχθεί η ακυρότητα του χρεωστικού υπολοίπου της σύμβασης ως προς το επιπλέον ποσό των τόκων  και λοιπών επιβαρύνσεων που καταλογίστηκαν λόγω της διακύμανσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας των δύο νομισμάτων (ευρώ – ελβερικού φράγκου)

(δ) να απαγορευθεί στην τράπεζα να αποκρούει την καταβολή του δανείου σε ευρώ με βάση την ισοτιμία ελβετικού φράγκου / ευρώ που ίσχυε κατά το χρόνο εκταμίευσης του δανείου

(ε) να απαγορευθεί στην τράπεζα η καταγγελία της δανειακής σύμβασης εάν ο οφειλέτης καταβάλει το ποσό του δανείου σε ευρώ με βάση την αμέσως ανωτέρω ισοτιμία

(στ) να υποχρεωθεί η τράπεζα να ανέχεται τις καταβολές σε ευρώ με βάσει την ανωτέρω ισοτιμία κατά το χρόνο εκταμίευσης

(ζ) να υποχρεωθεί η τράπεζα να παραλείπει να επιδιώκει την εξόφληση του δανείου σε ευρώ με βάση την τρέχουσα τιμή πώλησης ελβετικού φράγκου κατά την ημέρα της καταβολής, αλλά μόνο επί της ισοτιμίας των δύο νομισμάτων κατά το χρόνο εκταμίευσης

(η) να υποχρεωθεί η τράπεζα να καταβάλει το ποσό των 3.000 € ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.

Το Δικαστήριο δέχτηκε εν μέρει την αγωγή, απορρίπτωντας άπαντες τους ισχυρισμούς της εναγόμενης τράπεζας. Ειδικότερα, δέχτηκε ότι :

(α) οι υπ’αριθμ. 9 εδ. γ, 14 παρ. 2 εδ. α και παρ. 5 και 16 παρ. 3 όροι της δανειακής σύμβασης (οι οποίοι αναφέρονται στον συναλλαγματικό κίνδυνο και στον υπολογισμό των καταβολών με την τρέχουσα ισοτιμία κατά την ημέρα πληρωμής) είναι αόριστοι και ασαφείς, συνιστούν απροσδόκητες και αιφνιδιαστικές ρήτρες, που υπερβαίνουν τα όρια που τάσσονται από τις παραγράφους 6 και 7 του άρθρου 2 του Ν. 2251/1994, είναι καταχρηστικοί και ως εκ τούτου άκυροι. Έτσι έκρινε ότι τόσο οι καταβολές όσο και το ύψος του οφειλόμενου κεφαλαίου θα πρέπει να υπολογίζονται με βάση την μεταξύ των δύο νομισμάτων συναλλαγματική ισοτιμία ανερχόμενη σε 1,54597, δηλαδή την μέση ισοτιμία που ίσχυσε κατά την τμηματική εκταμίευση του δανείου και

(β) δέχτηκε ότι η τράπεζα, μέσω των υπαλλήλων της, επέδειξε αδικοπρακτική συμπεριφορά, για την οποία την υποχρεώνει να καταβάλει, ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, το ποσό των 500 €.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

 • Νίκος Γεωργακάκης

  Πριν από 4 χρόνια, ψάχνοντας καταρτισμένο δικηγόρο – διαμεσολαβητή να εκπροσωπήσει την εταιρεία μου στις τράπεζες για κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, βρέθηκα στο γραφείο της Κας. Λεκκάκου. Από την πρώτη στιγμή βρήκα έναν επαγγελματισμό, μία συνέπεια, ουσιαστική ανταπόκριση στα πολλά και ποικίλα ζητήματά μου και κυρίως ήθος. Η Κα. Λεκκάκου και οι συνεργάτες της έχουν πλήρη επιστημονική κατάρτιση και επιχειρηματολογία για την θετική αντιμετώπιση των Τραπεζών, Funds και Servicers, στις καταχρηστικές διεκδικήσεις τους!!! Πορευόμαστε μαζί 4 χρόνια τώρα με μόνο επιτυχίες και διεκδικήσεις προς όφελος της ξενοδοχειακής μου εταιρείας.

 • Αρτέμης Μαυρικάκης

  Νιώθοντας την ανάγκη να ευχαριστήσω το γραφείο σας για τις υπηρεσίες του, σχετικά με την διευθέτηση της υπόθεσης μου για την ξενοδοχειακή μου επιχείρηση, να επισημάνω ότι: Από την πρώτη επαφή που είχα με το γραφείο σας, διαπίστωσα την μεθοδικότητα, την κατάρτιση και τον επαγγελματισμό των στελεχών του. Δεν μου αφήσατε κανένα ερώτημα αναπάντητο και η συνεχής επαφή μας, μου έδινε σιγουριά και αισιοδοξία για το ευκταίο αποτέλεσμα. Είμαι σίγουρος, ότι είστε σε θέση να λύσετε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι δανειολήπτες.

 • Γιώργος Οικονόμου

  Υψηλού επιπέδου επιστημονική κατάρτιση, εφευρετικότητα και επινόηση αδιάσειστων επιχειρημάτων, που διακρίνονται από μαθηματική δομή και την συνακόλουθη βεβαιότητα. Υπευθυνότητα και ενσυναίσθηση, άψογη και υποστηρικτική συμπεριφορά. Άριστος χειρισμός των υποθέσεων. Η Κάθε υπόθεση που αναλαμβάνει γίνεται προσωπικό της βίωμα και, με αριστοτεχνικά δομημένες τοποθετήσεις κερδίζει και τις πλέον δύσκολες υποθέσεις. Αυτός είναι ο ισχυρότερος λόγος που την εμπιστεύονται ιδιώτες, αλλά και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα πλειστηριασμών ή άλλες δύσκολες υποθέσεις. Εμπιστεύομαι, απόλυτα την κυρία Κωνσταντίνα Λεκκάκου & τους αυστηρά επιλεγμένους συνεργάτες του γραφείου της. 100% ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ. Οφείλω πολλά ευχαριστώ για τις κερδισμένες μου υποθέσεις και εύχομαι να κερδίσει την υψηλή αναγνώριση και τιμή που της αξίζει, αφενός σαν άνθρωπος και αφετέρου λόγω των πολλαπλών επιτυχιών της απέναντι στα Funds.

 • Νίκος Κουριδάκης

  Άριστη συνεργασία με όλο το επιτελείο και άρτια ενημερωμένοι όλοι τους, πάντα με την ανθρώπινη προσέγγιση, χωρίς να υπόσχονται μαγικές λύσεις, με αρίστη νομική κατάρτιση, όπως ακριβώς και εσείς Κα. Κωνσταντίνα Λεκκάκου αντιμετωπίσατε την δική μου περίπτωση. Ειλικρινά σας ευχαριστώ. Σας εύχομαι πάντα επιτυχίες.

 • Αναστασία Κυπαρίση

  Εγώ θα σταθώ στο ανθρώπινο και μόνο κομμάτι της Κας. Λεκκάκου και των συνεργατών της. Θα ήθελα έναν έναν προσωπικά να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που πολλές και συνεχόμενες φορές μπήκατε στην διαδικασία να με καλέσετε και να μου εξηγήσετε ένα ένα τα βήματα που κάνετε, τόσο για εμένα, όσο και την υπόλοιπη οικογένεια μου. Μου δείξατε πως ψάχνετε κάθε οδό, προκειμένου να οδηγηθούμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σας ευχαριστούμε που πάνω απ' όλα σέβεστε και είστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Εγγραφή στο newsletter