Οι αμέτρητες δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους δανειολήπτες, δύνανται να αποδειχτούν «σωτήριες» στον ανανεωμένο εξωδικαστικό μηχανισμό.
Οι εταιρείες διαχείρισης κρίνονται συνεχώς, μέσω της δικαστικής «οδού», παράνομες ως προς την είσπραξη οφειλών, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές, κατά τις οποίες δεν αποδεικνύεται ουδεμία έννομη σχέση που να τις συνδέει με την οφειλή του δανειολήπτη, ενώ και οι χρεώσεις των «funds» ελέγχονται από τα δικαστήρια ως άκυρες και παράνομες, με υπέρμετρες επιβαρύνσεις τόκων.
Οι δεκτές δικαστικές αποφάσεις υπέρ των οφειλετών, τους δίνουν αυτόματα ένα πολύ δυνατό διαπραγματευτικό «χαρτί» που έχει τη δυνατότητα, μέσω των νέων αλλαγών του εξωδικαστικού μηχανισμού, να φέρει μία βιώσιμη λύση και ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.
Σημαντικό στοιχείο δε, είναι οι οφειλέτες να ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΝ τον δρόμο του εξωδικαστικού μηχανισμού, παράλληλα με όποιες δικαστικές ενέργειες έχουν ήδη κάνει ή όποιες ακόμα πρόκειται να κάνουν, ώστε να μην απωλεσθούν δικαιώματα και να μην δοθούν «σιωπηρές» αναγνωρίσεις νομιμοποίησης, χρεώσεων κλπ.
Βάσει των αλλαγών του νομοσχεδίου, οι servicers καλούνται να ενημερώνουν τους δανειολήπτες, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, για κάθε δανειακή υποχρέωση αναλυτικά, με τα στοιχεία να ανανεώνονται τουλάχιστον κάθε μήνα, διευρύνοντας και εδραιώνοντας τη διαφάνεια που αρμόζει να υπάρχει στις όλες διαδικασίες, κάτι που οφείλει να εκμεταλλευτεί ο δανειολήπτης.
Οι οφειλέτες, με τη βοήθεια των δικηγόρων, μπορούν να διαχειριστούν σωστά το «εργαλείο» του εξωδικαστικού μηχανισμού, αφού, σε συνδυασμό με τις δεκτές δικαστικές αποφάσεις υπέρ τους, θα ασκήσουν την κατάλληλη «πίεση» στα funds, χωρίς να γίνονται αναγνωρίσεις που δεν θα έκαναν σε άλλη περίπτωση, ούτε να αποδέχονται χρεώσεις που δεν προβλέπονται από την νομοθεσία.
Επιπροσθέτως, δεν θα έρχονται στο αδιέξοδο δίλημμα της αποδοχής μίας ρύθμισης, χωρίς να τους έχουν γνωστοποιηθεί όσα εκ του Νόμου έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν, ελέγχουν και αποδεχθούν, ούτε να προβαίνουν στην αποδοχή ρυθμίσεων που παρουσιάζονται ως βιώσιμες, όμως στην πραγματικότητα είναι ανέφικτο να τηρηθούν.
Πλέον, με τη βοήθεια των δικαστικών και των εξωδικαστικών μέσων που διαθέτουν, οι δανειολήπτες έχουν τη δυνατότητα να σταματήσουν να αναγνωρίζουν ως αποδεκτές και ως αληθείς, αξίες και λογιστικές εγγραφές που αυτόματα αντλούνται από τα αρχεία των servicers και, βάσει των οποίων το υπολογιστικό εργαλείο της πλατφόρμας τις επεξεργάζεται, ΕΞΑΓΟΝΤΑΣ έτσι ο αλγόριθμος ρυθμίσεις, μέσω της πλατφόρμας, στηριζόμενος πολύ συχνά σε ύπαρξη χρηματοροών, εισοδημάτων, ακόμα και ακινήτων των αιτούντων ή και των συνοφειλετών τους που ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ !!! απλά και μόνο για να εξυπηρετηθούν οι δόσεις που προτείνουν τα funds.
Να σημειωθεί, ότι υπάρχει δυνατότητα και για μεγαλύτερη προστασία για τον οφειλέτη, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, ακόμα και αν έχει παρέλθει το δίμηνο από την αίτηση υπαγωγής του σε αυτόν, βλ. μία από τις αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από τα δικηγορικά γραφεία «Λεκκάκου & Συνεργάτες» κατά το παρελθόν, όπου servicer δεν είχε συμπληρώσει τις ορθές εγγραφές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, με αποτέλεσμα, με δικαστική εντολή, να χορηγείται παράταση της διαδικασίας και να αποσοβηθεί ο κίνδυνος κατασχέσεων εις βάρος δανειολήπτη.
23 Νοεμβρίου 2024
15 Νοεμβρίου 2024
08 Νοεμβρίου 2024