ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Τα δικηγορικά γραφεία Lekkakou & Associates - Law Firm, διαθέτουν σημαντική πείρα στο χειρισμό τραπεζικών και οικονομικών θεμάτων, και βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό των πελατών μας.

«ΔΙΨΑ» ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΓΙΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ, ΣΤΟ ΧΟΡΟ ΚΑΙ Η ALPHA

Προτάσεις ξένων οίκων για να ακολουθήσει το μοντέλο τιτλοποιήσεων της Eurobank.
Την όρεξη των ξένων οίκων που ειδικεύονται στις επενδύσεις σε χαρτοφυλάκια «κόκκινων» δανείων έχει ανοίξει η μεγάλη τιτλοποίηση που σχεδιάζει η Eurobank, που ήδη «φλερτάρουν» και τη διοίκηση της Alpha Bank για να κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση, καθώς εκτιμούν ότι τα deal των τιτλοποιήσεων μπορεί να αποδειχθούν «χρυσά» για όσους τοποθετήσουν κεφάλαια.


Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, οι μεγάλες τιτλοποιήσεις δανείων μέσω οχημάτων ειδικού σκοπού (SPV) αποτελούν ευκαιρία για πολύ υψηλές αποδόσεις, καθώς οι αποτιμήσεις των δανείων θα είναι σχετικά χαμηλές, ενώ η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, η αποτελεσματικότερη λειτουργία των πλειστηριασμών και οι ρυθμίσεις που θα προωθηθούν στο πλαίσιο της διαχείρισης των δανείων θα επιτρέψουν ανακτήσεις μεγαλύτερες από τις αρχικές προσδοκίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Alpha Bank αξιολογεί πολύ σοβαρά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από εξειδικευμένους επενδυτικούς οίκους για τη δημιουργία του δικού της SPV, μέσω του οποίου θα μπορούσε να επιταχυνθεί δραστικά η εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της τράπεζας, σύμφωνα με το μοντέλο που ακολουθεί η Eurobank.
Η Alpha είναι η τράπεζα με τη μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια, που θεωρητικά θα μπορούσε να ακολουθήσει το μοντέλο της Eurobank ακόμη και χωρίς να λάβει κεφαλαιακή ενίσχυση, όπως έγινε στην περίπτωση της Eurobank με την έμμεση αύξηση κεφαλαίου δια της απορρόφησης της Grivalia, αλλά και με την αναμενόμενη πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών της θυγατρικής εταιρείας διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, Financial Planning Services, από την οποία θα αντληθούν τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με όσα δήλωσαν κορυφαία στελέχη της Alpha σε πρόσφατη επενδυτική ημερίδα της Goldman Sachs, το ζήτημα που δημιουργεί αυτή την περίοδο το μεγαλύτερο προβληματισμό στη διοίκηση της τράπεζας είναι οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTC), που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πλήγμα στους μετόχους, εάν επιταχυνθεί από την τράπεζα η προσπάθεια μείωσης των προβληματικών ανοιγμάτων και αυτό οδηγήσει σε ζημιογόνα χρήση, που, με τη σειρά της, θα προκαλούσε υποχρεωτική αύξηση κεφαλαίου υπέρ του Δημοσίου (δηλαδή, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας).
Τα στελέχη της Alpha είπαν ότι παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του deal της μεγάλης τιτλοποίησης προβληματικών ανοιγμάτων από την Eurobank. Αν οι τιμές που θα πιάσουν οι τίτλοι και, ειδικότερα, οι τίτλοι μεσαίας διαβάθμισης (mezzanine) είναι ικανοποιητικές, η Alpha πιθανότατα θα ενεργοποιήσει το δικό της σχήμα μεγάλης τιτλοποίησης, ώστε να περιορίσει και τον κίνδυνο μιας αύξησης κεφαλαίου υπέρ του Δημοσίου, διασφαλίζοντας ότι η μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων με γρήγορο ρυθμό δεν θα οδηγήσει την τράπεζα σε ζημιές.
Έτσι, οι επόμενες κινήσεις της Alpha συνδέονται άρρηκτα με την επιτυχία της προσπάθειας της Eurobank. Η Eurobank μέσα στο α’ τρίμηνο θα υποβάλει στον SSM τα στοιχεία για τα δάνεια που θα τιτλοποιηθούν και θα προχωρήσει σε τιμολόγηση της τιλοποίησης. Τον Απρίλιο θα ολοκληρωθεί η συγχώνευση με την Grivalia, ενώ το 4ο τρίμηνο θα διατεθούν οι τίτλοι μεσαίας διαβάθμισης (mezzanine) σε επενδυτές.
Η καθαρή λογιστική αξία του SPV, στο οποίο θα μεταβιβασθούν τα δάνεια, αναμένεται να είναι 1,35 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,05 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στα ομόλογα υψηλής διαβάθμισης (senior) και 0,3 δισ. ευρώ στα mezzanine. Η τράπεζα έχει ήδη καταλήξει σε συμφωνία με τον SSM για τα θέματα της τιτλοποίησης.
Πηγή: www.sofokleousin.gr

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

 • Νίκος Γεωργακάκης

  Πριν από 4 χρόνια, ψάχνοντας καταρτισμένο δικηγόρο – διαμεσολαβητή να εκπροσωπήσει την εταιρεία μου στις τράπεζες για κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, βρέθηκα στο γραφείο της Κας. Λεκκάκου. Από την πρώτη στιγμή βρήκα έναν επαγγελματισμό, μία συνέπεια, ουσιαστική ανταπόκριση στα πολλά και ποικίλα ζητήματά μου και κυρίως ήθος. Η Κα. Λεκκάκου και οι συνεργάτες της έχουν πλήρη επιστημονική κατάρτιση και επιχειρηματολογία για την θετική αντιμετώπιση των Τραπεζών, Funds και Servicers, στις καταχρηστικές διεκδικήσεις τους!!! Πορευόμαστε μαζί 4 χρόνια τώρα με μόνο επιτυχίες και διεκδικήσεις προς όφελος της ξενοδοχειακής μου εταιρείας.

 • Αρτέμης Μαυρικάκης

  Νιώθοντας την ανάγκη να ευχαριστήσω το γραφείο σας για τις υπηρεσίες του, σχετικά με την διευθέτηση της υπόθεσης μου για την ξενοδοχειακή μου επιχείρηση, να επισημάνω ότι: Από την πρώτη επαφή που είχα με το γραφείο σας, διαπίστωσα την μεθοδικότητα, την κατάρτιση και τον επαγγελματισμό των στελεχών του. Δεν μου αφήσατε κανένα ερώτημα αναπάντητο και η συνεχής επαφή μας, μου έδινε σιγουριά και αισιοδοξία για το ευκταίο αποτέλεσμα. Είμαι σίγουρος, ότι είστε σε θέση να λύσετε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι δανειολήπτες.

 • Γιώργος Οικονόμου

  Υψηλού επιπέδου επιστημονική κατάρτιση, εφευρετικότητα και επινόηση αδιάσειστων επιχειρημάτων, που διακρίνονται από μαθηματική δομή και την συνακόλουθη βεβαιότητα. Υπευθυνότητα και ενσυναίσθηση, άψογη και υποστηρικτική συμπεριφορά. Άριστος χειρισμός των υποθέσεων. Η Κάθε υπόθεση που αναλαμβάνει γίνεται προσωπικό της βίωμα και, με αριστοτεχνικά δομημένες τοποθετήσεις κερδίζει και τις πλέον δύσκολες υποθέσεις. Αυτός είναι ο ισχυρότερος λόγος που την εμπιστεύονται ιδιώτες, αλλά και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα πλειστηριασμών ή άλλες δύσκολες υποθέσεις. Εμπιστεύομαι, απόλυτα την κυρία Κωνσταντίνα Λεκκάκου & τους αυστηρά επιλεγμένους συνεργάτες του γραφείου της. 100% ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ. Οφείλω πολλά ευχαριστώ για τις κερδισμένες μου υποθέσεις και εύχομαι να κερδίσει την υψηλή αναγνώριση και τιμή που της αξίζει, αφενός σαν άνθρωπος και αφετέρου λόγω των πολλαπλών επιτυχιών της απέναντι στα Funds.

 • Νίκος Κουριδάκης

  Άριστη συνεργασία με όλο το επιτελείο και άρτια ενημερωμένοι όλοι τους, πάντα με την ανθρώπινη προσέγγιση, χωρίς να υπόσχονται μαγικές λύσεις, με αρίστη νομική κατάρτιση, όπως ακριβώς και εσείς Κα. Κωνσταντίνα Λεκκάκου αντιμετωπίσατε την δική μου περίπτωση. Ειλικρινά σας ευχαριστώ. Σας εύχομαι πάντα επιτυχίες.

 • Αναστασία Κυπαρίση

  Εγώ θα σταθώ στο ανθρώπινο και μόνο κομμάτι της Κας. Λεκκάκου και των συνεργατών της. Θα ήθελα έναν έναν προσωπικά να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που πολλές και συνεχόμενες φορές μπήκατε στην διαδικασία να με καλέσετε και να μου εξηγήσετε ένα ένα τα βήματα που κάνετε, τόσο για εμένα, όσο και την υπόλοιπη οικογένεια μου. Μου δείξατε πως ψάχνετε κάθε οδό, προκειμένου να οδηγηθούμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σας ευχαριστούμε που πάνω απ' όλα σέβεστε και είστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Εγγραφή στο newsletter