Ήρθε η σειρά της Αρχής Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος να ερευνήσει, από οικονομικής πλευράς, εάν λειτουργούν, σύμφωνα με τον νόμο, όλες αυτές οι εταιρείες, που διαχειρίζονται τις οφειλές ή εάν με πράξεις και παραλείψεις τους αποτελούν «δούρειο ίππο» για τη διάπραξη του αδικήματος, που... ακούει στο «ξέπλυμα μαύρου χρήματος».
Έχει προηγηθεί πλήθος κρίσεων Δικαστικών Λειτουργών, ήδη από το 2018 έως σήμερα, σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, οι οποίοι, ανταποκρινόμενοι στον θεσμικό τους ρόλο, έχουν αποφανθεί, ότι πάσχει, από νομικής πλευράς, η διαδικασία των τιτλοποιήσεων. Αυτή πάσχει, λόγω ανυπαρξίας των επικαλούμενων εγγράφων τιτλοποίησης, μέσω τιτλοποίησης του ν. 3156/2003, εξαιτίας ακυρότητας, που απορρέει από τη μη τήρηση των κανόνων, τους οποίους θέτει ο ν. 3156/2003, σε συνδυασμό με τον ν. 4354/2015, λόγω του ανυπόστατου των εκ του νόμου προβλεπόμενων εγγράφων, που νομιμοποιούν τους διαχειριστές («servicers») των αλλοδαπών funds, λόγω μη απόδειξης της ύπαρξης του έννομου συμφέροντος των φερόμενων δανειστών να αξιώνουν την είσπραξη, εξαιτίας της μη απόδειξης της εξουσίας είσπραξης της ληξιπρόθεσμης απαίτησης, αδυναμία αποδοχής των καταβεβλημένων ποσών από τον οφειλέτη προς εξόφληση της οφειλής του προς τα αλλοδαπά funds, εικονικότητας των δηλώσεων των εμπλεκόμενων μερών και υποκρυπτόμενων συμφωνιών των δανειστών και πολλών άλλων νομικών αιτιάσεων, πλήρως αιτιολογημένων με τις εκδοθείσες δικαστικές αποφάσεις, ακυρότητες, που μόνο κατά λάθος ή από άγνοια των δανειστών δεν έχουν γίνει.
Όλες οι άνω ακυρότητες συνθέτουν την έννοια της εικονικής και καταπιστευτικής μεταβίβασης, η οποία απαγορεύεται ρητά και ευθέως εκ του Νόμου, είναι δε ελεγχόμενη - και νομικά και οικονομικά - η ύπαρξη υποκρυπτόμενων (εσωτερικών) συμφωνιών μεταξύ της Τράπεζας - μεταβιβάζουσας εταιρείας και του αλλοδαπού fund – αποκτώσας εταιρείας, ώστε να διαπιστωθεί, αν έχει επέλθει, εν τέλει, ο υποχρεωτικός ΠΛΗΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ από την μεταβιβάζουσα εταιρεία.
Επίσης, ελεγχόμενη είναι και η παροχή χρηματοδότησης (και ο συνακόλουθος έλεγχος) και ρευστότητας της αλλοδαπής εταιρείας και του servicer, όταν και αν γίνεται (η χρηματοδότηση) από την μεταβιβάζουσα τραπεζική εταιρεία και όχι από τις μεταβιβαζόμενες απαιτήσεις, αποτρέποντας έτσι την υποχρεωτική αποξένωση της μεταβιβάζουσας εταιρείας και την ανεξαρτησία του fund του ν. 3156/2003.
Όμως, η έλλειψη ανεξαρτησίας τόσο νομική, όσο και οικονομική και οργανωτική, έχει τρεις βασικές συνέπειες :
Η πρώτη συνέπεια της έλλειψης ανεξαρτησίας των servicers είναι η δυνατότητα άσκησης μίας επιχειρηματικής στρατηγικής, που παρεμβαίνει παράνομα και καταχρηστικά στην διαμόρφωση της αγοράς με την επιλεκτική και καθ' υπέρβαση των ανεκτών ορίων εύνοιας, υπέρ συγκεκριμένων οφειλετών - επιχειρηματιών με εξαρτώμενα ή και ελεγχόμενα οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα με την μεταβιβάζουσα Τράπεζα, τα οποία πλέον εξυπηρετούνται κατ' εντολήν της από τους servicers.
Η δεύτερη συνέπεια της απομάκρυνσης από την βασική αρχή της ανεξαρτησίας των servicers και των απαιτήσεων από την μεταβιβάζουσα εταιρεία είναι η υποχρεωτική απώλεια των ευνοϊκών φορολογικών και λογιστικών συνεπειών, που επιφέρει στις μεταβιβάζουσες Τράπεζες μόνο η τήρηση της εκ του νόμου οριοθετημένης διαδικασίας τιτλοποίησης του ν. 3156/2003.
Η τρίτη συνέπεια της έλλειψης ανεξαρτησίας των servicers είναι η απόλυτη ακυρότητα έναντι τρίτων.
Μετά λοιπόν από το πλήθος των Δικαστικών Αποφάσεων που εκδίδονται εδώ και χρόνια, ήρθε και η σειρά της Αρχής Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος να ερευνήσει από οικονομικής πλευράς, εάν λειτουργούν, σύμφωνα με τον νόμο, όλες αυτές οι εταιρείες, που διαχειρίζονται τις οφειλές ή εάν με πράξεις και παραλείψεις τους αποτελούν «δούρειο ίππο» για τη διάπραξη του αδικήματος για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Απόσπασμα του υπό έκδοση βιβλίου με τίτλο «ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ στην αναγκαστική εκτέλεση» με υπότιτλο «Περί Πλειστηριασμών - Από τη θεωρία στην πράξη» ISBN 978-618-00-3736-4
04 Ιανουάριου 2025
21 Δεκεμβρίου 2024
13 Δεκεμβρίου 2024
06 Δεκεμβρίου 2024