ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Τα δικηγορικά γραφεία Lekkakou & Associates - Law Firm, διαθέτουν σημαντική πείρα στο χειρισμό τραπεζικών και οικονομικών θεμάτων, και βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό των πελατών μας.

Το «εργαλείο» της επαναγοράς δανείων θα αποδειχτεί σωτήριο για όλους τους δανειολήπτες;

Όπως αναφερθήκαμε σε προηγούμενη δημοσίευσή μας, εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος, αναμένεται από την Βουλή η ψήφιση πολυνομοσχεδίου, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στους δανειολήπτες με «κόκκινα» - ληξιπρόθεσμα δάνεια να τα «επαναγοράσουν» από τις διαχειρίστριες εταιρείες – funds, με «κούρεμα» της οφειλής και χρηματοδότηση του υπολοίπου από τρίτες εταιρείες «DPOs (Discount Pay Off)»

Παρά το γεγονός, ότι προς το παρόν είναι περιορισμένες οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει σχετικά με τη διαδικασία της εν λόγω επαναγοράς και ιδίως τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ο εκάστοτε οφειλέτης, ώστε να καταφέρει να πετύχει το επιδιωκόμενο «κούρεμα» και την αναχρηματοδότηση, χρήσιμη θα ήταν μία πρώιμη μελέτη του προσεχούς νομοσχεδίου.

Καθοριστικό κριτήριο για την ένταξη του οφειλέτη στο αναμενόμενο αυτό νομοθετικό πλαίσιο θα αποτελέσει, δίχως άλλο, το αξιόχρεο αυτού και ιδίως η περιουσιακή του κατάσταση σε σχέση με το σύνολο των οφειλών του, έναντι ιδιωτών και Δημοσίου.

Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου μια εταιρεία «DPO» να επιλέξει να «εξαγοράσει» το υψηλότερου κινδύνου δάνειο ενός οφειλέτη, θα είναι αναγκαίο ο τελευταίος να φέρει περιουσιακά στοιχεία, ιδίως ακίνητα, τα οποία θα παρέχουν την απαραίτητη εξασφάλιση στη νέα πιστώτρια – «DPO», ότι, σε περίπτωση αφερεγγυότητας του οφειλέτη, θα μπορέσει να εισπράξει κάποια στιγμή το ποσό της χρηματοδότησης προσαυξημένο με το κέρδος στο οποίο αποσκοπεί, μέσω ρευστοποίησης της περιουσίας του.

Επιπλέον, απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι η μη ύπαρξη λοιπών σημαντικών οφειλών απέναντι σε λοιπά πρόσωπα και στο Δημόσιο, καθότι τότε καθίσταται αβέβαιο για την εταιρεία «DPO» το αν θα εξοφληθεί η δανειακή υποχρέωση του οφειλέτη, έναντι αυτής ή έτεροι δανειστές θα επιχειρήσουν να ικανοποιηθούν πρότερα. Φυσικά, το αξιόχρεο του οφειλέτη θα κριθεί και βάσει των χρηματοροών του, ήτοι του μηνιαίου εισοδήματός του.

Εκ των άνω, προκύπτει ότι υφίστανται καθοριστικοί παράγοντες, από τους οποίους θα εξαρτηθεί το ποιοι δανειολήπτες δύνανται να επωφεληθούν του πολυαναμενόμενου νομοθετικού εργαλείου.

Ήδη διαφαίνεται σε αυτό το πρώιμο στάδιο, ότι η μορφή αυτή αναδιάρθρωσης της οφειλής απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με οφειλές έναντι ενός πιστωτή, που φέρουν όμως ακίνητη περιουσία μεγάλης αξίας, αποκλείοντας τεράστια μερίδα μικρο-οφειλετών, οι οποίοι δεν διαθέτουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία ή ενισχυμένα εισοδήματα.

Διατηρώντας τις άνω εύλογες επιφυλάξεις περί της δραστικότητας του αναγγελθέντος νομοθετικού πλαισίου στην αντιμετώπιση του ληξιπρόθεσμου χρέους και στην ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών, αναμένουμε την εφαρμογή του στην πράξη.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

 • Νίκος Γεωργακάκης

  Πριν από 4 χρόνια, ψάχνοντας καταρτισμένο δικηγόρο – διαμεσολαβητή να εκπροσωπήσει την εταιρεία μου στις τράπεζες για κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, βρέθηκα στο γραφείο της Κας. Λεκκάκου. Από την πρώτη στιγμή βρήκα έναν επαγγελματισμό, μία συνέπεια, ουσιαστική ανταπόκριση στα πολλά και ποικίλα ζητήματά μου και κυρίως ήθος. Η Κα. Λεκκάκου και οι συνεργάτες της έχουν πλήρη επιστημονική κατάρτιση και επιχειρηματολογία για την θετική αντιμετώπιση των Τραπεζών, Funds και Servicers, στις καταχρηστικές διεκδικήσεις τους!!! Πορευόμαστε μαζί 4 χρόνια τώρα με μόνο επιτυχίες και διεκδικήσεις προς όφελος της ξενοδοχειακής μου εταιρείας.

 • Αρτέμης Μαυρικάκης

  Νιώθοντας την ανάγκη να ευχαριστήσω το γραφείο σας για τις υπηρεσίες του, σχετικά με την διευθέτηση της υπόθεσης μου για την ξενοδοχειακή μου επιχείρηση, να επισημάνω ότι: Από την πρώτη επαφή που είχα με το γραφείο σας, διαπίστωσα την μεθοδικότητα, την κατάρτιση και τον επαγγελματισμό των στελεχών του. Δεν μου αφήσατε κανένα ερώτημα αναπάντητο και η συνεχής επαφή μας, μου έδινε σιγουριά και αισιοδοξία για το ευκταίο αποτέλεσμα. Είμαι σίγουρος, ότι είστε σε θέση να λύσετε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι δανειολήπτες.

 • Γιώργος Οικονόμου

  Υψηλού επιπέδου επιστημονική κατάρτιση, εφευρετικότητα και επινόηση αδιάσειστων επιχειρημάτων, που διακρίνονται από μαθηματική δομή και την συνακόλουθη βεβαιότητα. Υπευθυνότητα και ενσυναίσθηση, άψογη και υποστηρικτική συμπεριφορά. Άριστος χειρισμός των υποθέσεων. Η Κάθε υπόθεση που αναλαμβάνει γίνεται προσωπικό της βίωμα και, με αριστοτεχνικά δομημένες τοποθετήσεις κερδίζει και τις πλέον δύσκολες υποθέσεις. Αυτός είναι ο ισχυρότερος λόγος που την εμπιστεύονται ιδιώτες, αλλά και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα πλειστηριασμών ή άλλες δύσκολες υποθέσεις. Εμπιστεύομαι, απόλυτα την κυρία Κωνσταντίνα Λεκκάκου & τους αυστηρά επιλεγμένους συνεργάτες του γραφείου της. 100% ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ. Οφείλω πολλά ευχαριστώ για τις κερδισμένες μου υποθέσεις και εύχομαι να κερδίσει την υψηλή αναγνώριση και τιμή που της αξίζει, αφενός σαν άνθρωπος και αφετέρου λόγω των πολλαπλών επιτυχιών της απέναντι στα Funds.

 • Νίκος Κουριδάκης

  Άριστη συνεργασία με όλο το επιτελείο και άρτια ενημερωμένοι όλοι τους, πάντα με την ανθρώπινη προσέγγιση, χωρίς να υπόσχονται μαγικές λύσεις, με αρίστη νομική κατάρτιση, όπως ακριβώς και εσείς Κα. Κωνσταντίνα Λεκκάκου αντιμετωπίσατε την δική μου περίπτωση. Ειλικρινά σας ευχαριστώ. Σας εύχομαι πάντα επιτυχίες.

 • Αναστασία Κυπαρίση

  Εγώ θα σταθώ στο ανθρώπινο και μόνο κομμάτι της Κας. Λεκκάκου και των συνεργατών της. Θα ήθελα έναν έναν προσωπικά να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που πολλές και συνεχόμενες φορές μπήκατε στην διαδικασία να με καλέσετε και να μου εξηγήσετε ένα ένα τα βήματα που κάνετε, τόσο για εμένα, όσο και την υπόλοιπη οικογένεια μου. Μου δείξατε πως ψάχνετε κάθε οδό, προκειμένου να οδηγηθούμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σας ευχαριστούμε που πάνω απ' όλα σέβεστε και είστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Εγγραφή στο newsletter