ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Τα δικηγορικά γραφεία Lekkakou & Associates - Law Firm, διαθέτουν σημαντική πείρα στο χειρισμό τραπεζικών και οικονομικών θεμάτων, και βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό των πελατών μας.

ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΜΙΣΘΩΜΕΝΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ–ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΕΡΘΕΜΑΤΙΣΤΗ - ΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ

Στις εποχές που διανύουμε και οι οποίες χαρακτηρίζονται από την σωρεία διενεργούμενων πλειστηριασμών έχει καταστεί σύνηθες το φαινόμενο του επηρεασμού ακόμη και τρίτων προσώπων που έλκουν δικαιώματα σε ακίνητο εξαιτίας ενός πλειστηριασμού. Τα πρόσωπα αυτά δεν είναι άλλα από τους μισθωτές των υπό πλειστηριασμό ακινήτων, τα οποία δικαίως αγωνιούν για την έκβαση καθενός πλειστηριασμού χωριστά.

Σύμφωνα με το ισχύον και δυσχερέστερο σε σύγκριση με το παρελθόν νομοθετικό πλαίσιο όπως αυτό εκφράζεται με το άρθρο 1009 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, αν το ακίνητο που πλειστηριάστηκε ήταν μισθωμένο για την άσκηση σε αυτό επιχείρησης, ο υπερθεματιστής έχει δικαίωμα να καταγγείλει τη μίσθωση, οπότε αυτή λύεται μετά την πάροδο δύο (2) μηνών από την καταγγελία. Καμία δηλαδή προστασία φαινομενικά δεν υφίσταται για τον μισθωτή σε περίπτωση επαγγελματικής μίσθωσης με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες να περιέρχονται σε απόγνωση καθώς θεωρούν ότι πρέπει να μεταφέρουν την επιχείρησή τους αλλού. Το παρόν άρθρο μεταξύ άλλων έχει ως σκοπό να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους ότι σύμφωνα με το άρθρο 936 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας έχουν δικαίωμα και οι ίδιοι να στραφούν κατά του πλειστηριασμού τόσο πριν όσο και μετά την διεξαγωγή του και να επιτύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Σε περίπτωση μίσθωσης ακινήτου προκειμένου αυτό να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία απλώς υπεισέρχεται στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της μίσθωσης ο υπερθεματιστής αυτός δηλαδή που απέκτησε το ακίνητο μέσω πλειστηριασμού. Και σε αυτή την περίπτωση όμως ο μισθωτής του ακινήτου δεν προστατεύεται αν η μίσθωση δεν αποδεικνύεται με έγγραφο βέβαιης χρονολογίας ή ακόμη και σε περίπτωση ύπαρξης αντίθετου όρου στο συμφωνητικό μίσθωσης. Φυσικά και στην περίπτωση μίσθωσης κατοικίας ο μισθωτής διατηρεί το δικαίωμα να παρέμβει δικαστικώς σύμφωνα με το άρθρο 936 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας καθώς έλκει δικαιώματα από το ακίνητο.

Καίριας δηλαδή σημασίας καθίσταται το αναθεωρημένο άρθρο 1009 του ΚΠΟΛΔ καθώς σύμφωνα με αυτό σε περιπτώσεις επαγγελματικής μίσθωσης ο υπερθεματιστής δύναται να καταγγείλει την μίσθωση και να αποβάλλει τον μισθωτή από το ακίνητο.

Προσοχή όμως απαιτείται και στις μισθώσεις κατοικιών κατά την κατάρτιση της μίσθωσης ώστε αυτή να καταρτιστεί με τον ορθό νομικό τρόπο και με τους συμβατικούς όρους που να διασφαλίζουν τον μισθωτή ώστε να μην βρεθεί υπό έξωση αμέσως μετά την διενέργεια του πλειστηριασμού.

Όπως είναι λογικό δεν είναι δυνατόν στα πλαίσια ενός σύντομου άρθρου να αναλυθεί περαιτέρω το ζήτημα της ενεργούς μίσθωσης κατά τον κρίσιμο χρόνο του πλειστηριασμού. Το ζήτημα αυτό δεν παύει όμως να δημιουργεί καθημερινά αναστάτωση και σωρεία προβλημάτων σε συμπολίτες μας που απλώς είχαν την ατυχία ή την άγνοια να ενοικιάσουν  βεβαρημένο ακίνητο. Η άμεση προσέγγιση του θέματος από εξειδικευμένους νομικούς τόσο κατά την κατάρτιση των συμβάσεων μίσθωσης όσο και κατά την διαδικασία του πλειστηριασμού μπορεί αναμφίβολα να δικαιώσει δικαστικά μισθωτές και να δώσει τέλος στην αναστάτωση.

 

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

 • Νίκος Γεωργακάκης

  Πριν από 4 χρόνια, ψάχνοντας καταρτισμένο δικηγόρο – διαμεσολαβητή να εκπροσωπήσει την εταιρεία μου στις τράπεζες για κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, βρέθηκα στο γραφείο της Κας. Λεκκάκου. Από την πρώτη στιγμή βρήκα έναν επαγγελματισμό, μία συνέπεια, ουσιαστική ανταπόκριση στα πολλά και ποικίλα ζητήματά μου και κυρίως ήθος. Η Κα. Λεκκάκου και οι συνεργάτες της έχουν πλήρη επιστημονική κατάρτιση και επιχειρηματολογία για την θετική αντιμετώπιση των Τραπεζών, Funds και Servicers, στις καταχρηστικές διεκδικήσεις τους!!! Πορευόμαστε μαζί 4 χρόνια τώρα με μόνο επιτυχίες και διεκδικήσεις προς όφελος της ξενοδοχειακής μου εταιρείας.

 • Αρτέμης Μαυρικάκης

  Νιώθοντας την ανάγκη να ευχαριστήσω το γραφείο σας για τις υπηρεσίες του, σχετικά με την διευθέτηση της υπόθεσης μου για την ξενοδοχειακή μου επιχείρηση, να επισημάνω ότι: Από την πρώτη επαφή που είχα με το γραφείο σας, διαπίστωσα την μεθοδικότητα, την κατάρτιση και τον επαγγελματισμό των στελεχών του. Δεν μου αφήσατε κανένα ερώτημα αναπάντητο και η συνεχής επαφή μας, μου έδινε σιγουριά και αισιοδοξία για το ευκταίο αποτέλεσμα. Είμαι σίγουρος, ότι είστε σε θέση να λύσετε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι δανειολήπτες.

 • Γιώργος Οικονόμου

  Υψηλού επιπέδου επιστημονική κατάρτιση, εφευρετικότητα και επινόηση αδιάσειστων επιχειρημάτων, που διακρίνονται από μαθηματική δομή και την συνακόλουθη βεβαιότητα. Υπευθυνότητα και ενσυναίσθηση, άψογη και υποστηρικτική συμπεριφορά. Άριστος χειρισμός των υποθέσεων. Η Κάθε υπόθεση που αναλαμβάνει γίνεται προσωπικό της βίωμα και, με αριστοτεχνικά δομημένες τοποθετήσεις κερδίζει και τις πλέον δύσκολες υποθέσεις. Αυτός είναι ο ισχυρότερος λόγος που την εμπιστεύονται ιδιώτες, αλλά και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα πλειστηριασμών ή άλλες δύσκολες υποθέσεις. Εμπιστεύομαι, απόλυτα την κυρία Κωνσταντίνα Λεκκάκου & τους αυστηρά επιλεγμένους συνεργάτες του γραφείου της. 100% ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ. Οφείλω πολλά ευχαριστώ για τις κερδισμένες μου υποθέσεις και εύχομαι να κερδίσει την υψηλή αναγνώριση και τιμή που της αξίζει, αφενός σαν άνθρωπος και αφετέρου λόγω των πολλαπλών επιτυχιών της απέναντι στα Funds.

 • Νίκος Κουριδάκης

  Άριστη συνεργασία με όλο το επιτελείο και άρτια ενημερωμένοι όλοι τους, πάντα με την ανθρώπινη προσέγγιση, χωρίς να υπόσχονται μαγικές λύσεις, με αρίστη νομική κατάρτιση, όπως ακριβώς και εσείς Κα. Κωνσταντίνα Λεκκάκου αντιμετωπίσατε την δική μου περίπτωση. Ειλικρινά σας ευχαριστώ. Σας εύχομαι πάντα επιτυχίες.

 • Αναστασία Κυπαρίση

  Εγώ θα σταθώ στο ανθρώπινο και μόνο κομμάτι της Κας. Λεκκάκου και των συνεργατών της. Θα ήθελα έναν έναν προσωπικά να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που πολλές και συνεχόμενες φορές μπήκατε στην διαδικασία να με καλέσετε και να μου εξηγήσετε ένα ένα τα βήματα που κάνετε, τόσο για εμένα, όσο και την υπόλοιπη οικογένεια μου. Μου δείξατε πως ψάχνετε κάθε οδό, προκειμένου να οδηγηθούμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σας ευχαριστούμε που πάνω απ' όλα σέβεστε και είστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Εγγραφή στο newsletter