ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Τα δικηγορικά γραφεία Lekkakou & Associates - Law Firm, διαθέτουν σημαντική πείρα στο χειρισμό τραπεζικών και οικονομικών θεμάτων, και βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό των πελατών μας.

Προβληματισμοί, σχετικά με την εξαγγελλόμενη νέα πλατφόρμα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών

Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξαγγελίες για την αναμενόμενη θεσμοθέτηση εργαλείου διαπραγμάτευσης, μέσω πλατφόρμας, είναι σημαντικό όπως ληφθεί μέριμνα για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της νομιμότητας των αλλοδαπών εταιρειών απόκτησης απαιτήσεων και των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων.

Λόγω των προβλημάτων αυτών, μετά από πολυετείς δικαστικούς αγώνες επήλθε μεταστροφή της νομολογίας, δεχόμενα πλέον τα Δικαστήρια, με εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση, την ακύρωση των διαταγών πληρωμής, κατασχέσεων, δηλώσεων συνέχισης πλειστηριασμών, λόγω της μη τήρησης των κανόνων αναγκαστικού δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα, των κανόνων διαφάνειας και δημοσιότητας, βάσει των κειμένων διατάξεων, οι οποίες μάλιστα προσδιορίσθηκαν και οριοθετήθηκαν ως προς τους servicers με την περιβόητη απόφαση υπ’ αριθμ. 1/2023 της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, σοβαρά ζητήματα εγείρονται ως προς τον τρόπο υπολογισμού των τόκων, το ποσό επί του οποίου υπολογίζονται οι τόκοι από τους servicers, ως προς τον έλεγχο της τήρησης των ανώτατων νομοθετικά προβλεπόμενων ορίων τοκισμού (μη καταλογισμός τόκων που υπερβαίνουν το τριπλάσιο της οφειλής), όπως και άλλες πολλές ακυρότητες και παρατυπίες και υποκρυπτόμενες συμφωνίες, που αφορούν τον κάθε δανειολήπτη, ως προς το ΠΟΣΟ και το ΠΡΟΣΩΠΟ, με το οποίο διαπραγματεύεται τη ρύθμιση οφειλής, είτε διμερώς, είτε μέσω της νεάς πλατφόρμας. Όπως πολλάκις έχει επισημανθεί, δεν είναι λίγες οι φορές, όπου εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις δρουν κατά παράβαση, ακόμα και των γενικών κανόνων και αρχών του τραπεζικού δικαίου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου προβλήματος συνιστά η περίπτωση δανειοληπτών – εντολέων μας, επί της οφειλής των οποίων, ως διαπιστώθηκε με εκπονηθείσα οικονομική πραγματογνωμοσύνη, αντί του εφαρμοστέου, βάσει των όρων της υπογραφθείσας σύμβασης, επιτοκίου ύψους 5%, εφαρμόστηκε από την εταιρεία διαχείρισης επιτοκίο ύψους 32,31% ετησίως!!!! Υπήρξε δηλαδή μια όλως παράνομη και αντισυμβατική υπερχρέωση, καθιστώντας την απαίτηση όλως ανεκκαθάριστη, η οποία και διαγνώστηκε και κρίθηκε δικαστικά.

Αναμένουμε, λοιπόν, να διαπιστώσουμε, αν μέσω της διαδικασίας της νέας πλατφόρμας θα επιλυθεί σειρά προβλημάτων και ακυροτήτων, που έχουν ήδη αναδειχθεί μέσα στις δικαστικές αίθουσες και με δικαστικές αποφάσεις ή αντίθετα θα υπάρξει σιωπηρή αποδοχή αυτών εκ μέρους των δανειοληπτών, μέσω της προσφυγής τους στην τυπική και αυτόματη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, μέσω πλατφόρμας.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

 • Νίκος Γεωργακάκης

  Πριν από 4 χρόνια, ψάχνοντας καταρτισμένο δικηγόρο – διαμεσολαβητή να εκπροσωπήσει την εταιρεία μου στις τράπεζες για κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, βρέθηκα στο γραφείο της Κας. Λεκκάκου. Από την πρώτη στιγμή βρήκα έναν επαγγελματισμό, μία συνέπεια, ουσιαστική ανταπόκριση στα πολλά και ποικίλα ζητήματά μου και κυρίως ήθος. Η Κα. Λεκκάκου και οι συνεργάτες της έχουν πλήρη επιστημονική κατάρτιση και επιχειρηματολογία για την θετική αντιμετώπιση των Τραπεζών, Funds και Servicers, στις καταχρηστικές διεκδικήσεις τους!!! Πορευόμαστε μαζί 4 χρόνια τώρα με μόνο επιτυχίες και διεκδικήσεις προς όφελος της ξενοδοχειακής μου εταιρείας.

 • Αρτέμης Μαυρικάκης

  Νιώθοντας την ανάγκη να ευχαριστήσω το γραφείο σας για τις υπηρεσίες του, σχετικά με την διευθέτηση της υπόθεσης μου για την ξενοδοχειακή μου επιχείρηση, να επισημάνω ότι: Από την πρώτη επαφή που είχα με το γραφείο σας, διαπίστωσα την μεθοδικότητα, την κατάρτιση και τον επαγγελματισμό των στελεχών του. Δεν μου αφήσατε κανένα ερώτημα αναπάντητο και η συνεχής επαφή μας, μου έδινε σιγουριά και αισιοδοξία για το ευκταίο αποτέλεσμα. Είμαι σίγουρος, ότι είστε σε θέση να λύσετε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι δανειολήπτες.

 • Γιώργος Οικονόμου

  Υψηλού επιπέδου επιστημονική κατάρτιση, εφευρετικότητα και επινόηση αδιάσειστων επιχειρημάτων, που διακρίνονται από μαθηματική δομή και την συνακόλουθη βεβαιότητα. Υπευθυνότητα και ενσυναίσθηση, άψογη και υποστηρικτική συμπεριφορά. Άριστος χειρισμός των υποθέσεων. Η Κάθε υπόθεση που αναλαμβάνει γίνεται προσωπικό της βίωμα και, με αριστοτεχνικά δομημένες τοποθετήσεις κερδίζει και τις πλέον δύσκολες υποθέσεις. Αυτός είναι ο ισχυρότερος λόγος που την εμπιστεύονται ιδιώτες, αλλά και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα πλειστηριασμών ή άλλες δύσκολες υποθέσεις. Εμπιστεύομαι, απόλυτα την κυρία Κωνσταντίνα Λεκκάκου & τους αυστηρά επιλεγμένους συνεργάτες του γραφείου της. 100% ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ. Οφείλω πολλά ευχαριστώ για τις κερδισμένες μου υποθέσεις και εύχομαι να κερδίσει την υψηλή αναγνώριση και τιμή που της αξίζει, αφενός σαν άνθρωπος και αφετέρου λόγω των πολλαπλών επιτυχιών της απέναντι στα Funds.

 • Νίκος Κουριδάκης

  Άριστη συνεργασία με όλο το επιτελείο και άρτια ενημερωμένοι όλοι τους, πάντα με την ανθρώπινη προσέγγιση, χωρίς να υπόσχονται μαγικές λύσεις, με αρίστη νομική κατάρτιση, όπως ακριβώς και εσείς Κα. Κωνσταντίνα Λεκκάκου αντιμετωπίσατε την δική μου περίπτωση. Ειλικρινά σας ευχαριστώ. Σας εύχομαι πάντα επιτυχίες.

 • Αναστασία Κυπαρίση

  Εγώ θα σταθώ στο ανθρώπινο και μόνο κομμάτι της Κας. Λεκκάκου και των συνεργατών της. Θα ήθελα έναν έναν προσωπικά να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που πολλές και συνεχόμενες φορές μπήκατε στην διαδικασία να με καλέσετε και να μου εξηγήσετε ένα ένα τα βήματα που κάνετε, τόσο για εμένα, όσο και την υπόλοιπη οικογένεια μου. Μου δείξατε πως ψάχνετε κάθε οδό, προκειμένου να οδηγηθούμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σας ευχαριστούμε που πάνω απ' όλα σέβεστε και είστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Εγγραφή στο newsletter