ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Τα δικηγορικά γραφεία Lekkakou & Associates - Law Firm, διαθέτουν σημαντική πείρα στο χειρισμό τραπεζικών και οικονομικών θεμάτων, και βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό των πελατών μας.

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΤΟΥΝ – ΤΟ ΑΝΝΕΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΤΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΣ

Σε προγενέστερο άρθρο μας θίξαμε διεξοδικά το ζήτημα του νέου κύματος πλειστηριασμών που έχει ήδη ξεκινήσει ως προς το μέγεθός του, το οποίο είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Είναι πλέον γεγονός ότι οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων που εκπροσωπούν τα αλλοδαπά funds βιάζονται να εκκαθαρίσουν το προβληματικότατο χαρτοφυλάκιο το οποίο διαχειρίζονται. Ακριβώς εξαιτίας αυτής της βιασύνης αλλά και στην προσπάθειά τους να περιορίσουν το νομικό κόστος, προβαίνουν σε σωρεία παρατυπιών που δύνανται να αντιμετωπιστούν νομικά.

Μία από τις συνήθεις πρακτικές τους είναι ο περιορισμός του ποσού της απαίτησης κατά την επιβολή της κατάσχεσης προκειμένου να περιορίσουν το κόστος. Φυσικά ο περιορισμός αφορά μόνο την διαδικασία της επιβολής της κατάσχεσης και όχι το εν τέλει αναζητούμενο ποσό. Ο περιορισμός του ποσού είναι σχεδόν πάντοτε ασαφής χωρίς να προσδιορίζεται σε τι ακριβώς συνίσταται ο περιορισμός αυτός. Η υπ’ αριθμ. 2/2021 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά έδωσε ένα πολύ σκληρό ράπισμα σε αυτή την πρακτική ακυρώνοντας κατασχετήρια έκθεση. Όπως κρίθηκε δικαστικώς «Η απαίτηση για την ικανοποίηση της οποίας επισπεύστηκε η αναγκαστική εκτέλεση συντίθετο από κεφάλαιο και έξοδα, εντόκως, με διαφοροποίηση του ποσού και της χρονικής αφετηρίας του ποσού των τόκων, ανά είδος. Κατά συνέπεια, με τον ακόλουθο περιορισμό της απαίτησης στην ανακοπτόμενη έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης, χωρίς να προσδιορίζεται σε τι συνίσταται επακριβώς ο εν λόγω περιορισμός, ήτοι τα ακριβή κονδύλια για τα οποία επισπεύδεται η εκτέλεση, καθίσταται άκυρη η κατασχετήρια έκθεση λόγω έλλειψης στην ουσία της προϋπόθεσης του εκκαθαρισμένου της απαίτησης» ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝΙΣΤΕΙ ΟΤΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΔΙΕΝΕΡΓΗΘΕΙ Ο ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ.

Σημειωτέα καθίσταται και η πρακτική των εταιρειών διαχείρισης να επισπεύδουν πλειστηριασμούς αξιώνοντας ποσά μεγαλύτερα από αυτά που υφίσταντο κατά το χρονικό σημείο  της τιτλοποίησης της απαίτησης, η δε διαφοροποίηση αποδεικνύεται αφενός από την κίνηση των δανειακών λογαριασμών, αφετέρου από το γεγονός  ότι η τιτλοποίηση υπόκειται σε υποχρεωτική εκ του νόμου δημοσιότητα. Παρατηρείται δηλαδή το παράδοξο φαινόμενο  από τον δανειακό λογαριασμό που αποτυπώνει την κίνηση του δανείου να προκύπτει διαφορετικό  ποσό  οφειλής κατά την ημερομηνία της τιτλοποίησης από αυτό που το πιστοποιητικό της τιτλοποίησης αναγράφει την συγκεκριμένη ημερομηνία. Η ανωτέρω πρακτική έχει επίσης οδηγήσει σε ακύρωση πλειστηριασμών λόγω του αννεκαθάριστου της απαιτήσεως.

Τέλος ακόμη και κατά την διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών παρατηρείται διαφοροποίηση του οφειλόμενου ποσού που «ανεβαίνει» στην σχετική πλατφόρμα κατά συγκεκριμένη ημερομηνία από αυτό που καταδεικνύουν οι δανειακοί λογαριασμοί καταδεικνύοντας το αόριστο και το αννεκαθάριστο της απαιτήσεως.

Συμπερασματικά , οι δανειολήπτες σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραδοθούν αμαχητί. Ακόμη και μετά την επιβολή της κατάσχεσης αλλά πριν τον πλειστηριασμό, η δικαιοσύνη έχει αποδείξει ότι δεν αφήνει ατιμώρητες τέτοιου είδους παράνομες πρακτικές.

 

 

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

 • Νίκος Γεωργακάκης

  Πριν από 4 χρόνια, ψάχνοντας καταρτισμένο δικηγόρο – διαμεσολαβητή να εκπροσωπήσει την εταιρεία μου στις τράπεζες για κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, βρέθηκα στο γραφείο της Κας. Λεκκάκου. Από την πρώτη στιγμή βρήκα έναν επαγγελματισμό, μία συνέπεια, ουσιαστική ανταπόκριση στα πολλά και ποικίλα ζητήματά μου και κυρίως ήθος. Η Κα. Λεκκάκου και οι συνεργάτες της έχουν πλήρη επιστημονική κατάρτιση και επιχειρηματολογία για την θετική αντιμετώπιση των Τραπεζών, Funds και Servicers, στις καταχρηστικές διεκδικήσεις τους!!! Πορευόμαστε μαζί 4 χρόνια τώρα με μόνο επιτυχίες και διεκδικήσεις προς όφελος της ξενοδοχειακής μου εταιρείας.

 • Αρτέμης Μαυρικάκης

  Νιώθοντας την ανάγκη να ευχαριστήσω το γραφείο σας για τις υπηρεσίες του, σχετικά με την διευθέτηση της υπόθεσης μου για την ξενοδοχειακή μου επιχείρηση, να επισημάνω ότι: Από την πρώτη επαφή που είχα με το γραφείο σας, διαπίστωσα την μεθοδικότητα, την κατάρτιση και τον επαγγελματισμό των στελεχών του. Δεν μου αφήσατε κανένα ερώτημα αναπάντητο και η συνεχής επαφή μας, μου έδινε σιγουριά και αισιοδοξία για το ευκταίο αποτέλεσμα. Είμαι σίγουρος, ότι είστε σε θέση να λύσετε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι δανειολήπτες.

 • Γιώργος Οικονόμου

  Υψηλού επιπέδου επιστημονική κατάρτιση, εφευρετικότητα και επινόηση αδιάσειστων επιχειρημάτων, που διακρίνονται από μαθηματική δομή και την συνακόλουθη βεβαιότητα. Υπευθυνότητα και ενσυναίσθηση, άψογη και υποστηρικτική συμπεριφορά. Άριστος χειρισμός των υποθέσεων. Η Κάθε υπόθεση που αναλαμβάνει γίνεται προσωπικό της βίωμα και, με αριστοτεχνικά δομημένες τοποθετήσεις κερδίζει και τις πλέον δύσκολες υποθέσεις. Αυτός είναι ο ισχυρότερος λόγος που την εμπιστεύονται ιδιώτες, αλλά και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα πλειστηριασμών ή άλλες δύσκολες υποθέσεις. Εμπιστεύομαι, απόλυτα την κυρία Κωνσταντίνα Λεκκάκου & τους αυστηρά επιλεγμένους συνεργάτες του γραφείου της. 100% ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ. Οφείλω πολλά ευχαριστώ για τις κερδισμένες μου υποθέσεις και εύχομαι να κερδίσει την υψηλή αναγνώριση και τιμή που της αξίζει, αφενός σαν άνθρωπος και αφετέρου λόγω των πολλαπλών επιτυχιών της απέναντι στα Funds.

 • Νίκος Κουριδάκης

  Άριστη συνεργασία με όλο το επιτελείο και άρτια ενημερωμένοι όλοι τους, πάντα με την ανθρώπινη προσέγγιση, χωρίς να υπόσχονται μαγικές λύσεις, με αρίστη νομική κατάρτιση, όπως ακριβώς και εσείς Κα. Κωνσταντίνα Λεκκάκου αντιμετωπίσατε την δική μου περίπτωση. Ειλικρινά σας ευχαριστώ. Σας εύχομαι πάντα επιτυχίες.

 • Αναστασία Κυπαρίση

  Εγώ θα σταθώ στο ανθρώπινο και μόνο κομμάτι της Κας. Λεκκάκου και των συνεργατών της. Θα ήθελα έναν έναν προσωπικά να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που πολλές και συνεχόμενες φορές μπήκατε στην διαδικασία να με καλέσετε και να μου εξηγήσετε ένα ένα τα βήματα που κάνετε, τόσο για εμένα, όσο και την υπόλοιπη οικογένεια μου. Μου δείξατε πως ψάχνετε κάθε οδό, προκειμένου να οδηγηθούμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σας ευχαριστούμε που πάνω απ' όλα σέβεστε και είστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Εγγραφή στο newsletter