ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Τα δικηγορικά γραφεία Lekkakou & Associates - Law Firm, διαθέτουν σημαντική πείρα στο χειρισμό τραπεζικών και οικονομικών θεμάτων, και βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό των πελατών μας.

Ο βελτιωμένος εξωδικαστικός μηχανισμός φέρνει μεγαλύτερη διαγραφή οφειλών

Σε προγενέστερη αρθρογραφία μας, έχουμε πολλές φορές τονίσει την εξαιρετική σημασία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, ενός εργαλείου που προσφέρει τη δυνατότητα για ρύθμιση των οφειλών έναντι των τραπεζών, των εταιρειών διαχείρισης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σημειώνουμε, ότι με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, ο οποίος θεσπίστηκε με το Ν. 4738/2020, ο οφειλέτης, με την επίτευξη και τήρηση της ρύθμισης, αποπληρώνει τις οφειλές και διατηρεί στο ακέραιο την περιουσία του, γεγονός άκρως σημαντικό στην εποχή της έξαρσης των πλειστηριασμών και της παντελούς ανυπαρξίας προστασίας της πρώτης και κύριας κατοικίας, τονίζοντας το γεγονός, ότι ο τελευταίος δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέεται με την διαδικασία της πτώχευσης.

Υπενθυμίζουμε, ότι με τον πρόσφατο νόμο 5024/2023, αλλά και τις υπουργικές αποφάσεις υπ’ αριθμ. 40953 και 40992, επήλθαν σημαντικές αλλαγές στην εν λόγω διαδικασία, όπως η υποχρέωση των χρηματοδοτικών φορέων να αιτιολογούν τη μη συναίνεσή τους στην πρόταση ρύθμισης που προκύπτει από το υπολογιστικό εργαλείο, η μείωση του επιτοκίου στις ρυθμίσεις με τους δημόσιους φορείς, η δυνατότητα διατήρησης ενήμερων ή ήδη ρυθμισμένων οφειλών και η ρύθμιση των υπολοίπων, η έκπτωση στο σύνολο των ανεξόφλητων τόκων καταβολής της ρύθμισης έναντι των δημόσιων φορέων που χορηγείται σε περίπτωση ολικής προεξόφλησης της ρύθμισης, και τέλος η κατάργηση της αδιανόητης διάταξης που προέβλεπε, ότι δεν υφίστατο η δυνατότητα σε οφειλέτη να υπαχθεί στην ρύθμιση, αν το 90% των οφειλών του συγκεντρώνονταν σε έναν μόνον χρηματοδοτικό φορέα.

Ήδη πληροφορούμαστε, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για την περαιτέρω βελτίωση του μηχανισμού. Πιο συγκεκριμένα, δυνάμει των σημερινών δεδομένων, το ποσό που εν τέλει ανακτά ο πιστωτής δεν είναι μικρότερο από αυτό της εμπορικής αξίας της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη, με αποτέλεσμα σημαντικό μέρος των ρυθμίσεων να μην περιλαμβάνει διαγραφή οφειλών, παρά μόνο διευκόλυνση αποπληρωμής ή να περιλαμβάνει μικρή διαγραφή οφειλής. Αυτό που εξετάζεται επί της ουσίας είναι ο επαναπροσδιορισμός του ποσού που εν τέλει θα ανακτά ο πιστωτής, σε συνάρτηση με την αξία της ακίνητης περιουσίας, με την διαφορά, ότι η αξία με τις σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις θα προκύπτει μικρότερη, είτε εναρμονιζόμενη με την αντικειμενική αξία του ακινήτου, είτε ως ποσοστό της εμπορικής. Το αποτέλεσμα που επιδιώκεται είναι η αύξηση των ρυθμίσεων και κυρίως η πιστή τους τήρηση, καθώς, υπό τα σημερινά δεδομένα, το ποσοστό των αθετήσεων υπολογίζεται περίπου στο 19% των ρυθμίσεων, ενώ το ποσοστό των ρυθμίσεων επί του συνόλου των αιτήσεων υπολογίζεται στο 61%.

Οι ανωτέρω διεργασίες είναι μαθηματικά βέβαιο, ότι θα οδηγήσουν σε περισσότερες ρυθμίσεις και μάλιστα με αυξημένο το ποσοστό της διαγραφής των οφειλών. Εάν τελικά μία τέτοια ρύθμιση θεσπιστεί, θα σημάνει την εκκίνηση μίας χρυσής ευκαιρίας για τους συμπολίτες μας δανειολήπτες και εν γένει οφειλέτες.

Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, με την υπόμνηση όμως της διαφορετικότητας της κάθε περίπτωσης και της ανάγκης ενδελεχούς εξέτασης αυτής, από εξειδικευμένους νομικούς.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

 • Νίκος Γεωργακάκης

  Πριν από 4 χρόνια, ψάχνοντας καταρτισμένο δικηγόρο – διαμεσολαβητή να εκπροσωπήσει την εταιρεία μου στις τράπεζες για κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, βρέθηκα στο γραφείο της Κας. Λεκκάκου. Από την πρώτη στιγμή βρήκα έναν επαγγελματισμό, μία συνέπεια, ουσιαστική ανταπόκριση στα πολλά και ποικίλα ζητήματά μου και κυρίως ήθος. Η Κα. Λεκκάκου και οι συνεργάτες της έχουν πλήρη επιστημονική κατάρτιση και επιχειρηματολογία για την θετική αντιμετώπιση των Τραπεζών, Funds και Servicers, στις καταχρηστικές διεκδικήσεις τους!!! Πορευόμαστε μαζί 4 χρόνια τώρα με μόνο επιτυχίες και διεκδικήσεις προς όφελος της ξενοδοχειακής μου εταιρείας.

 • Αρτέμης Μαυρικάκης

  Νιώθοντας την ανάγκη να ευχαριστήσω το γραφείο σας για τις υπηρεσίες του, σχετικά με την διευθέτηση της υπόθεσης μου για την ξενοδοχειακή μου επιχείρηση, να επισημάνω ότι: Από την πρώτη επαφή που είχα με το γραφείο σας, διαπίστωσα την μεθοδικότητα, την κατάρτιση και τον επαγγελματισμό των στελεχών του. Δεν μου αφήσατε κανένα ερώτημα αναπάντητο και η συνεχής επαφή μας, μου έδινε σιγουριά και αισιοδοξία για το ευκταίο αποτέλεσμα. Είμαι σίγουρος, ότι είστε σε θέση να λύσετε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι δανειολήπτες.

 • Γιώργος Οικονόμου

  Υψηλού επιπέδου επιστημονική κατάρτιση, εφευρετικότητα και επινόηση αδιάσειστων επιχειρημάτων, που διακρίνονται από μαθηματική δομή και την συνακόλουθη βεβαιότητα. Υπευθυνότητα και ενσυναίσθηση, άψογη και υποστηρικτική συμπεριφορά. Άριστος χειρισμός των υποθέσεων. Η Κάθε υπόθεση που αναλαμβάνει γίνεται προσωπικό της βίωμα και, με αριστοτεχνικά δομημένες τοποθετήσεις κερδίζει και τις πλέον δύσκολες υποθέσεις. Αυτός είναι ο ισχυρότερος λόγος που την εμπιστεύονται ιδιώτες, αλλά και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα πλειστηριασμών ή άλλες δύσκολες υποθέσεις. Εμπιστεύομαι, απόλυτα την κυρία Κωνσταντίνα Λεκκάκου & τους αυστηρά επιλεγμένους συνεργάτες του γραφείου της. 100% ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ. Οφείλω πολλά ευχαριστώ για τις κερδισμένες μου υποθέσεις και εύχομαι να κερδίσει την υψηλή αναγνώριση και τιμή που της αξίζει, αφενός σαν άνθρωπος και αφετέρου λόγω των πολλαπλών επιτυχιών της απέναντι στα Funds.

 • Νίκος Κουριδάκης

  Άριστη συνεργασία με όλο το επιτελείο και άρτια ενημερωμένοι όλοι τους, πάντα με την ανθρώπινη προσέγγιση, χωρίς να υπόσχονται μαγικές λύσεις, με αρίστη νομική κατάρτιση, όπως ακριβώς και εσείς Κα. Κωνσταντίνα Λεκκάκου αντιμετωπίσατε την δική μου περίπτωση. Ειλικρινά σας ευχαριστώ. Σας εύχομαι πάντα επιτυχίες.

 • Αναστασία Κυπαρίση

  Εγώ θα σταθώ στο ανθρώπινο και μόνο κομμάτι της Κας. Λεκκάκου και των συνεργατών της. Θα ήθελα έναν έναν προσωπικά να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που πολλές και συνεχόμενες φορές μπήκατε στην διαδικασία να με καλέσετε και να μου εξηγήσετε ένα ένα τα βήματα που κάνετε, τόσο για εμένα, όσο και την υπόλοιπη οικογένεια μου. Μου δείξατε πως ψάχνετε κάθε οδό, προκειμένου να οδηγηθούμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σας ευχαριστούμε που πάνω απ' όλα σέβεστε και είστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Εγγραφή στο newsletter