ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Τα δικηγορικά γραφεία Lekkakou & Associates - Law Firm, διαθέτουν σημαντική πείρα στο χειρισμό τραπεζικών και οικονομικών θεμάτων, και βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό των πελατών μας.

ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2021- ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Μετά την λήξη της περιόδου των έκτακτων μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών και τα οποία προέβλεπαν την αναστολή των πλειστηριασμών, η προσπάθεια των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης που εκπροσωπούν αλλοδαπά funds για αναγκαστική είσπραξη οφειλών εντείνεται και πάλι. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το τέλος του έτους είναι προγραμματισμένο να διενεργηθούν πάνω από 3.500 πλειστηριασμοί κατοικιών και άλλων ακινήτων. Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να ενημερώσει τους δανειολήπτες για τις δυνατότητες που τους παρέχονται τόσο προς ρύθμιση των οφειλών τους, όσο και προς διεκδίκηση των νομίμων δικαιωμάτων τους.

Πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι, δυστυχώς, προσφάτως με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο – μνημόνιο απαίτησαν οι δανειστές μας και καταργήθηκε το άρθρο 938 Κ.ΠολΔ. που προέβλεπε την δυνατότητα αναστολής ενός πλειστηριασμού για σοβαρούς λόγους.

Αυτό σημαίνει ότι εφεξής οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ολοκληρώνονται -κατά κανόνα- χωρίς να υπάρχει η νομική δυνατότητα να αιτηθεί κάποιος οφειλέτης την αναστολή του πλειστηριασμού, ακόμα και για προφανείς λόγους, όπως η ακυρότητα της διαδικασίας για τυπικούς λόγους, όπως η μη έκδοση απόφασης επί ανακοπής που άσκησε ο  επιμελής οφειλέτης αναμένοντας να κριθούν οι ενστάσεις του επί της οφειλής του. Οι εξαιρέσεις ως προς την δυνατότητα αναστολής πλειστηριασμού με δικαστική απόφαση είναι ελάχιστες και απαιτούν ταχύτητα και μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία.

Αυτό το νομικό περιβάλλον που ισχύει το τελευταίο χρονικό διάστημα αφήνει στενά περιθώρια κινήσεων και επιλογών ενός οφειλέτη, γι’ αυτό και χρειάζεται εγρήγορση και ταχύτητα στις κινήσεις του.

           Τα όπλα στην φαρέτρα του οφειλέτη παραμένουν :

 • Οι  διαπραγματεύσεις (έγγραφες και προφορικές ) με τον πιστωτή  και το fund διότι πάντα  η οφειλή  είναι επιδεκτική ρυθμίσεως. Η ρύθμιση δύναται να επιτευχθεί: α) με απευθείας διαπραγματεύσεις με τον πιστωτή μέσω εξειδικευμένου δικηγόρου, με την διαδικασία της διαμεσολάβησης όπου ο δανειολήπτης μέσω του νομικού του παραστάτη θα προσφύγει σε ανεξάρτητο και πιστοποιημένο διαμεσολαβητή και β) με τη διαδικασία του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού για την ρύθμιση οφειλών. Στην τελευταία μάλιστα περίπτωση δύνανται να ρυθμιστούν και οφειλές απέναντι στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία παράλληλα με τις τραπεζικές οφειλές και μάλιστα η συνολική ρύθμιση να εξυπηρετηθεί σε χρονικό βάθος εικοσαετίας δηλαδή 240 δόσεων. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά από εξειδικευμένο νομικό.

 

 • Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις ή μη, παραμένει ως διαδικασία, αναπόφευκτα, και η δικαστική οδός. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι τράπεζες δρουν καταχρηστικά ή επιβάλλουν υπέρμετρους και παράνομους τόκους ή και παράνομες χρεώσεις. Οι  εταιρείες διαχείρισης που εκπροσωπούν τα αλλοδαπά funds συνηθίζουν να δρουν πέραν των ορίων της διαχείρισής τους, επισπεύδουν πλειστηριασμούς χωρίς να έχει λάβει χώρα νομίμως η μεταβίβαση της απαίτησης και η ανάθεση της διαχείρισης της συγκεκριμένης απαίτησης, μεταβιβάζουν και μεταβιβάζουν περαιτέρω τις απαιτήσεις στις νέες – από απόσχιση τράπεζες –,  σε νέα funds και μετά σε τρίτα funds , με μη διαφανείς διαδικασίες ως επί τω πλείστων. Μάλιστα συχνά  παρατηρείται  το φαινόμενο να αξιώνουν τα  funds το σύνολο της απαιτήσεως ενώ στα τελευταία έχει μεταβιβαστεί μέρος αυτής, ή άλλες φορές δεν έχουν μεταβιβασθεί όλες οι εξασφαλίσεις  που είχε παράσχει  ένας δανειολήπτης, με αποτέλεσμα να αποβαίνει αυτό εις βάρος του και να δυσχεραίνει την διαπραγματευτική και την νομική του θέση, παράτυπα και καταχρηστικά και συνήθως αυτό συμβαίνει εν αγνοία του οφειλέτη.

Οι άνω ακυρότητες μόνο  όταν επικυρωθούν δικαστικά μπορούν να αναστείλουν ή και να ακυρώσουν πλειστηριασμό. Έχουμε αντιμετωπίσει με επιτυχία δικαστικές υποθέσεις δανειοληπτών απέναντι σε αλλοδαπά funds ακυρώνοντας διαταγές πληρωμής, αναστέλλοντας και ακυρώνοντας πλειστηριασμούς ακόμα και λίγες ημέρες προ του πλειστηριασμού, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνονται ρυθμίσεις επ’ωφέλεια αμφοτέρων των πλευρών ( οφειλέτη – fund ).

Προτεραιότητα πλέον αναδεικνύεται η έγκαιρη αντιμετώπιση του συνόλου των οφειλών αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που υπάρχουν αυτή την στιγμή στην φαρέτρα ενός οφειλέτη με εμπρόθεσμους και προσεκτικούς χειρισμούς και μην λησμονούμε ότι ακόμη και σε περίπτωση ορισθέντος πλειστηριασμού δεν είναι αργά για τις κατάλληλες κινήσεις.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

 • Νίκος Γεωργακάκης

  Πριν από 4 χρόνια, ψάχνοντας καταρτισμένο δικηγόρο – διαμεσολαβητή να εκπροσωπήσει την εταιρεία μου στις τράπεζες για κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, βρέθηκα στο γραφείο της Κας. Λεκκάκου. Από την πρώτη στιγμή βρήκα έναν επαγγελματισμό, μία συνέπεια, ουσιαστική ανταπόκριση στα πολλά και ποικίλα ζητήματά μου και κυρίως ήθος. Η Κα. Λεκκάκου και οι συνεργάτες της έχουν πλήρη επιστημονική κατάρτιση και επιχειρηματολογία για την θετική αντιμετώπιση των Τραπεζών, Funds και Servicers, στις καταχρηστικές διεκδικήσεις τους!!! Πορευόμαστε μαζί 4 χρόνια τώρα με μόνο επιτυχίες και διεκδικήσεις προς όφελος της ξενοδοχειακής μου εταιρείας.

 • Αρτέμης Μαυρικάκης

  Νιώθοντας την ανάγκη να ευχαριστήσω το γραφείο σας για τις υπηρεσίες του, σχετικά με την διευθέτηση της υπόθεσης μου για την ξενοδοχειακή μου επιχείρηση, να επισημάνω ότι: Από την πρώτη επαφή που είχα με το γραφείο σας, διαπίστωσα την μεθοδικότητα, την κατάρτιση και τον επαγγελματισμό των στελεχών του. Δεν μου αφήσατε κανένα ερώτημα αναπάντητο και η συνεχής επαφή μας, μου έδινε σιγουριά και αισιοδοξία για το ευκταίο αποτέλεσμα. Είμαι σίγουρος, ότι είστε σε θέση να λύσετε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι δανειολήπτες.

 • Γιώργος Οικονόμου

  Υψηλού επιπέδου επιστημονική κατάρτιση, εφευρετικότητα και επινόηση αδιάσειστων επιχειρημάτων, που διακρίνονται από μαθηματική δομή και την συνακόλουθη βεβαιότητα. Υπευθυνότητα και ενσυναίσθηση, άψογη και υποστηρικτική συμπεριφορά. Άριστος χειρισμός των υποθέσεων. Η Κάθε υπόθεση που αναλαμβάνει γίνεται προσωπικό της βίωμα και, με αριστοτεχνικά δομημένες τοποθετήσεις κερδίζει και τις πλέον δύσκολες υποθέσεις. Αυτός είναι ο ισχυρότερος λόγος που την εμπιστεύονται ιδιώτες, αλλά και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα πλειστηριασμών ή άλλες δύσκολες υποθέσεις. Εμπιστεύομαι, απόλυτα την κυρία Κωνσταντίνα Λεκκάκου & τους αυστηρά επιλεγμένους συνεργάτες του γραφείου της. 100% ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ. Οφείλω πολλά ευχαριστώ για τις κερδισμένες μου υποθέσεις και εύχομαι να κερδίσει την υψηλή αναγνώριση και τιμή που της αξίζει, αφενός σαν άνθρωπος και αφετέρου λόγω των πολλαπλών επιτυχιών της απέναντι στα Funds.

 • Νίκος Κουριδάκης

  Άριστη συνεργασία με όλο το επιτελείο και άρτια ενημερωμένοι όλοι τους, πάντα με την ανθρώπινη προσέγγιση, χωρίς να υπόσχονται μαγικές λύσεις, με αρίστη νομική κατάρτιση, όπως ακριβώς και εσείς Κα. Κωνσταντίνα Λεκκάκου αντιμετωπίσατε την δική μου περίπτωση. Ειλικρινά σας ευχαριστώ. Σας εύχομαι πάντα επιτυχίες.

 • Αναστασία Κυπαρίση

  Εγώ θα σταθώ στο ανθρώπινο και μόνο κομμάτι της Κας. Λεκκάκου και των συνεργατών της. Θα ήθελα έναν έναν προσωπικά να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που πολλές και συνεχόμενες φορές μπήκατε στην διαδικασία να με καλέσετε και να μου εξηγήσετε ένα ένα τα βήματα που κάνετε, τόσο για εμένα, όσο και την υπόλοιπη οικογένεια μου. Μου δείξατε πως ψάχνετε κάθε οδό, προκειμένου να οδηγηθούμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σας ευχαριστούμε που πάνω απ' όλα σέβεστε και είστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Εγγραφή στο newsletter