ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Τα δικηγορικά γραφεία Lekkakou & Associates - Law Firm, διαθέτουν σημαντική πείρα στο χειρισμό τραπεζικών και οικονομικών θεμάτων, και βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό των πελατών μας.

Η εποχή των παθών

Οι διαδοχικές κρίσεις, οικονομική, υγειονομική και ενεργειακή, που σάρωσαν την ελληνική κοινωνία και οικονομία, επέφεραν βαρύτατο πλήγμα στον μέσο συμπολίτη μας και δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές που για να διευθετηθούν, απαιτούνται πραγματικές τομές με χαρακτήρα ευελιξίας.

Τα funds, μέσω των εταιρειών διαχείρισης, εκμεταλλεύονται στο μέγιστο τη συγκυρία, το αρρύθμιστο εν πολλοίς νομικό περιβάλλον, έναντι αυτού του νέου σκιώδους τραπεζικού συστήματος και έχουν εντείνει τους πλειστηριασμούς, ακόμα και επί πρώτων, μοναδικών και κύριων κατοικιών.

Δυστυχώς, η πολιτεία κωφεύει, παρακολουθώντας απλώς τις εταιρείες διαχείρισης να παρακωλύουν και τορπιλίζουν, ακόμη και αξιόπιστες και γενναίες προσπάθειες ρύθμισης των στεγαστικών δανείων. Σύνηθες γνώρισμα της πρακτικής τους είναι η απαίτηση τους για ρύθμιση και επί έτερων οφειλών, αρνούμενοι σε αντίθετη περίπτωση την ρύθμιση του στεγαστικού τους δανείου, υπό τους δικούς τους βέβαια όρους, με αποτέλεσμα ο δανειολήπτης τεχνηέντως να εμποδίζεται να ρυθμίσει οφειλές εκ στεγαστικών δανείων και εν τέλει να χάνει την μοναδική κύρια κατοικία του.

Οι εταιρείες διαχείρισης απαιτούν τα προτεινόμενα σχέδια ρύθμισης οφειλών, τα οποία είναι προαποφασισμένα και τυποποιημένα, χωρίς να χορηγούν εγκαίρως τα απαιτούμενα έγγραφα, ενώ οι αντιδεοντολογικές και καταχρηστικές πρακτικές είναι σύνηθες φαινόμενο, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των οφειλετών και έτσι καθίστανται, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες πολλών συμπολιτών μας, μη υλοποιήσιμα.

Προς εξεύρεση λύσης απαιτούνται άμεσες νομοθετικές τομές, οι οποίες θα περιλαμβάνουν πρόνοια για την πρώτη κύρια κατοικία, όπως η απαγκίστρωση από την εξέταση του ζητήματος ρύθμισης έτερων οφειλών και η επίτευξη ρυθμίσεων χωριστά για τα στεγαστικά δάνεια με εύλογα κριτήρια, ανάλογα με το εισόδημά του και την ευλόγως πρσδιορισμένη αξία του ακινήτου.

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, διαπιστώνοντας τις άνω πρακτικές στην συνεδρίαση της στις 9.4.2023, με απόφασή της καταδικάζει το φαινόμενο των αντιδεοντολογικών και καταχρηστικών πρακτικών και συμπεριφορών από Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων (funds) σε βάρος, τόσο οφειλετών-ευάλωτων οικονομικά πολιτών, όσο και των πληρεξουσίων δικηγόρων τους, το οποίο έχει καταστεί καθημερινή πραγματικότητα.

Με επέμβαση της, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων καλεί τους πληρεξουσίους δικηγόρους των οφειλετών να γνωστοποιήσουν επώνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected] συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά που συνιστούν και τεκμηριώνουν τις άνω αντιδεοντολογικές και καταχρηστικές συμπεριφορές των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων, προκειμένου να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες στα αρμόδια Ελεγκτικά όργανα.

Επίσης, καλεί και την ΤτΕ να επέμβει, ώστε να ασκήσει άμεσα και αποτελεσματικά τον εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο της έναντι των άνω πρακτικών των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων (servicers).

Η προστασία της πρώτης και κύριας κατοικίας δεν είναι απλώς ένα οικονομοτεχνικό ζήτημα. Αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την επιβίωση και τη διατήρηση του θεσμού της οικογένειας, την θεμελίωση κοινωνικής ειρήνης και την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας μας.

Είναι κρίσιμο να συντονιστούν όλοι οι αρμόδιοι θεσμοί ώστε να ελεγχθούν πρακτικές καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος και εκμετάλλευσης της δεσπόζουσας θέσης των servicers. Μόνο έτσι θα καταστεί δυνατόν να επέλθει η ισορροπία των συμφερόντων των δύο μερών και να ενισχυθεί το αίσθημα δικαίου των πολιτών. Είναι πλέον ζήτημα δημοκρατίας και πολιτισμού.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

 • Νίκος Γεωργακάκης

  Πριν από 4 χρόνια, ψάχνοντας καταρτισμένο δικηγόρο – διαμεσολαβητή να εκπροσωπήσει την εταιρεία μου στις τράπεζες για κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, βρέθηκα στο γραφείο της Κας. Λεκκάκου. Από την πρώτη στιγμή βρήκα έναν επαγγελματισμό, μία συνέπεια, ουσιαστική ανταπόκριση στα πολλά και ποικίλα ζητήματά μου και κυρίως ήθος. Η Κα. Λεκκάκου και οι συνεργάτες της έχουν πλήρη επιστημονική κατάρτιση και επιχειρηματολογία για την θετική αντιμετώπιση των Τραπεζών, Funds και Servicers, στις καταχρηστικές διεκδικήσεις τους!!! Πορευόμαστε μαζί 4 χρόνια τώρα με μόνο επιτυχίες και διεκδικήσεις προς όφελος της ξενοδοχειακής μου εταιρείας.

 • Αρτέμης Μαυρικάκης

  Νιώθοντας την ανάγκη να ευχαριστήσω το γραφείο σας για τις υπηρεσίες του, σχετικά με την διευθέτηση της υπόθεσης μου για την ξενοδοχειακή μου επιχείρηση, να επισημάνω ότι: Από την πρώτη επαφή που είχα με το γραφείο σας, διαπίστωσα την μεθοδικότητα, την κατάρτιση και τον επαγγελματισμό των στελεχών του. Δεν μου αφήσατε κανένα ερώτημα αναπάντητο και η συνεχής επαφή μας, μου έδινε σιγουριά και αισιοδοξία για το ευκταίο αποτέλεσμα. Είμαι σίγουρος, ότι είστε σε θέση να λύσετε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι δανειολήπτες.

 • Γιώργος Οικονόμου

  Υψηλού επιπέδου επιστημονική κατάρτιση, εφευρετικότητα και επινόηση αδιάσειστων επιχειρημάτων, που διακρίνονται από μαθηματική δομή και την συνακόλουθη βεβαιότητα. Υπευθυνότητα και ενσυναίσθηση, άψογη και υποστηρικτική συμπεριφορά. Άριστος χειρισμός των υποθέσεων. Η Κάθε υπόθεση που αναλαμβάνει γίνεται προσωπικό της βίωμα και, με αριστοτεχνικά δομημένες τοποθετήσεις κερδίζει και τις πλέον δύσκολες υποθέσεις. Αυτός είναι ο ισχυρότερος λόγος που την εμπιστεύονται ιδιώτες, αλλά και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα πλειστηριασμών ή άλλες δύσκολες υποθέσεις. Εμπιστεύομαι, απόλυτα την κυρία Κωνσταντίνα Λεκκάκου & τους αυστηρά επιλεγμένους συνεργάτες του γραφείου της. 100% ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ. Οφείλω πολλά ευχαριστώ για τις κερδισμένες μου υποθέσεις και εύχομαι να κερδίσει την υψηλή αναγνώριση και τιμή που της αξίζει, αφενός σαν άνθρωπος και αφετέρου λόγω των πολλαπλών επιτυχιών της απέναντι στα Funds.

 • Νίκος Κουριδάκης

  Άριστη συνεργασία με όλο το επιτελείο και άρτια ενημερωμένοι όλοι τους, πάντα με την ανθρώπινη προσέγγιση, χωρίς να υπόσχονται μαγικές λύσεις, με αρίστη νομική κατάρτιση, όπως ακριβώς και εσείς Κα. Κωνσταντίνα Λεκκάκου αντιμετωπίσατε την δική μου περίπτωση. Ειλικρινά σας ευχαριστώ. Σας εύχομαι πάντα επιτυχίες.

 • Αναστασία Κυπαρίση

  Εγώ θα σταθώ στο ανθρώπινο και μόνο κομμάτι της Κας. Λεκκάκου και των συνεργατών της. Θα ήθελα έναν έναν προσωπικά να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που πολλές και συνεχόμενες φορές μπήκατε στην διαδικασία να με καλέσετε και να μου εξηγήσετε ένα ένα τα βήματα που κάνετε, τόσο για εμένα, όσο και την υπόλοιπη οικογένεια μου. Μου δείξατε πως ψάχνετε κάθε οδό, προκειμένου να οδηγηθούμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σας ευχαριστούμε που πάνω απ' όλα σέβεστε και είστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Εγγραφή στο newsletter