ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Τα δικηγορικά γραφεία Lekkakou & Associates - Law Firm, διαθέτουν σημαντική πείρα στο χειρισμό τραπεζικών και οικονομικών θεμάτων, και βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό των πελατών μας.

Η ασυδοσία των FUNDS λαμβάνει τέλος;

Συνέντευξη της δικηγόρου, Κωνσταντίνας Λεκκάκου στο περιοδικό «Hotelier»

- Μετά από ακόμη μία χρονιά με πλήθος πλειστηριασμών ακινήτων, επιχειρήσεων και ξενοδοχειακών μονάδων, υπάρχει ελπίδα το «σκηνικό» να αλλάξει άμεσα;

Οι πλειστηριασμοί, που επισπεύδουν τα «funds», μέσω των διαχειριστριών εταιρειών («servicers»), λειτουργούσαν μέχρι προσφάτως σε ένα περιβάλλον αρρύθμιστο, αδιαφανές, χωρίς κανόνες και εποπτεία και χωρίς συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο. Έπρεπε να μεσολαβήσουν σειρά - επιτυχών ευτυχώς - δικαστικών αγώνων από τους δανειολήπτες, μέχρι να γίνει μία στοιχειώδης νομική οριοθέτηση του νομικού πλαισίου λειτουργίας τους με τη γνωστή πλέον υπ’αριθμ. ….. απόφαση του ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ. 

Με γνώμονα την απόφαση αυτή του ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ξεκίνησε μια νέα νομική επιχειρηματολογία, βάσει της οποίας επίσης έχει εκδοθεί πληθώρα θετικών αποφάσεων υπέρ των δανειοληπτών για ακυρότητες, που προβλέπονται πλέον και από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. H νομολογία έχει στραφεί σταθερά στην παραδοχή των ακυροτήτων της διαδικασίας μεταβίβασης των δανείων σε funds, με μεγάλο αριθμό δικαστικών αποφάσεων που έχει εκδοθεί.

 

- Τι αλλαγές αναμένουμε στο άμεσο χρονικό διάστημα που θα αφορούν τους «κόκκινους» δανειολήπτες;

Μέχρι σήμερα, παραμένει αρρύθμιστο και μη εποπτευόμενο το περιβάλλον δράσης των κερδοσκοπικών αυτών εταιρειών. Οι πιέσεις όμως είναι πολλές, προερχόμενες από τις πολυάριθμες επιτυχείς δικαστικές αποφάσεις υπέρ των δανειοληπτών, αλλά και λόγω αμέτρητων καταγγελιών και διαμαρτυριών για καταχρηστικές και αδιαφανείς πρακτικές.

Έτσι, έχουν πλέον εξαγγελθεί μέτρα για την αντιμετώπιση, τον έλεγχο και τον περιορισμό των πρακτικών αυτών σε συμμόρφωση του εθνικού δικαίου της Ελλάδας με την ευρωπαϊκή οδηγία (ΕΕ) 2021/2167. Περαιτέρω, η Τράπεζα της Ελλάδος εκπονεί Κώδικα Δεοντολογίας για τις σχέσεις διαχείρισης δανείων με τους δανειολήπτες.

Παράλληλα, αναμένουμε και την νομοθέτηση της δημιουργίας μίας δευτερογενούς εξωτραπεζικής αγοράς από εξειδικευμένα επενδυτικά σχήματα («funds») τα οποία θα προσφέρουν ρευστότητα σε δανειολήπτες, που επιθυμούν να προχωρήσουν σε ρύθμιση οφειλής, αλλά δεν έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα για να το πράξουν. Το συγκεκριμένο εργαλείο θα αποκαλείται Discounted Pay Off (DPΟ).

Θεωρούμε, ότι βρισκόμαστε σε σωστό δρόμο, ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, να υπάρξει επιτέλους ενημέρωση του δανειολήπτη για το ύψος της οφειλής του και τον τρόπο που αυτή διαμορφώθηκε από τα επίσημα βιβλία τους, να υπάρξει μία σχετική διαφάνεια στη διαδικασία, να εισακουστούν οικονομικά κριτήρια βιωσιμότητας για την εξυπηρέτηση της οφειλής και όχι καταφυγή στην άμεση ρευστοποίηση σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές και κυρίως, έλεγχο της διαδικασίας μεταβίβασης και είσπραξης από εποπτικό μηχανισμό.

Η αγορά χρειάζεται ένα ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο για να αναδιαρθρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές με ρεαλιστικό και βιώσιμο τρόπο, ώστε να στηριχθεί η ελληνική επιχειρηματικότητα και όχι να αλλάξουν χέρια οι επιχειρήσεις και η ακίνητη περιουσία των επιχειρηματιών.

 

- Τι είναι αυτό που κάνει τα ξενοδοχεία πιο ελκυστικά από τα υπόλοιπα ακίνητα για τα τραπεζικά «FUNDS» ;

Η ελληνική οικονομία στηρίζεται στον τουρισμό που είναι η «βαριά» βιομηχανία μας. Τα ξενοδοχεία μας αποτελούν πόλο ενδιαφέροντος από επενδυτές όλου του κόσμου. Συνεπώς, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν «ευκαιρίες» για να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά.

Γι’ αυτό και ο κλάδος αυτός της οικονομίας μας χρειάζεται μία εξειδικευμένη προσέγγιση και μία νομική, επιχειρηματική και χρηματοοικονομική στρατηγική, η οποία θα μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα προστασίας», προκειμένου να μη γίνει «βορά» σε τυχοδιωκτικές και κερδοσκοπικές πρακτικές.

 

- Υπάρχει ρεαλιστικός τρόπος να «διασωθεί» ένα ξενοδοχείο και να μπει «φρένο» στις διαδικασίες του πλειστηριασμού;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι και λόγοι και σε πολλά στάδια αυτής της διαδικασίας, για να ανακόψει δικαστικά και εξωδικαστικά ένα ξενοδοχείο τον πλειστηριασμό. Ενδεικτικά, λύσεις μπορούν να βρεθούν, μέσω διμερών διαπραγματεύσεων, υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό, διαμεσολάβησης, υποβολής βιώσιμης πρότασης αναδιάρθρωσης με κοστολογημένες προτάσεις και φυσικά με την άσκηση όλων των, εκ του νόμου, προβλεπόμενων δικαστικών ενεργειών, προς αποφυγή απώλειας προθεσμιών και κατά συνέπεια διαπραγματευτικής δύναμης. Διαπραγμάτευση με το «μαχαίρι στο λαιμό» δεν υπάρχει.

 

- Υπήρξαν μέσα στο 2023 υποθέσεις ξενοδοχειακών μονάδων που διαχειρίστηκαν τα γραφεία σας και κατάφεραν να αποφύγουν τον πλειστηριασμό;

Φυσικά, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και επιχειρηματιών, αρκετές εκ των οποίων αποτέλεσαν πρωτοσέλιδα, ότι κινδυνεύουν να εκπλειστηριαστούν, αλλά με τις κατάλληλες ενέργειες, αντιτάσσοντας, ενώπιον Δικαστηρίων, πλήθος ακυροτήτων και καταχρηστικών πρακτικών, αφήνοντας πάντα ανοικτό τον δίαυλο της επικοινωνίας με τους πιστωτές, έφεραν ως αποτέλεσμα την ακύρωση όλων των μέχρι σήμερα πλειστηριασμών που έχουμε χειριστεί και παράλληλα εξασφαλίστηκε στην επιχείρηση η δυνατότητα να εκπονήσει και να υποστηρίξει ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο – βάσει των χρηματοροών της – σχέδιο αναδιάρθρωσης των οφειλών της.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

 • Νίκος Γεωργακάκης

  Πριν από 4 χρόνια, ψάχνοντας καταρτισμένο δικηγόρο – διαμεσολαβητή να εκπροσωπήσει την εταιρεία μου στις τράπεζες για κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, βρέθηκα στο γραφείο της Κας. Λεκκάκου. Από την πρώτη στιγμή βρήκα έναν επαγγελματισμό, μία συνέπεια, ουσιαστική ανταπόκριση στα πολλά και ποικίλα ζητήματά μου και κυρίως ήθος. Η Κα. Λεκκάκου και οι συνεργάτες της έχουν πλήρη επιστημονική κατάρτιση και επιχειρηματολογία για την θετική αντιμετώπιση των Τραπεζών, Funds και Servicers, στις καταχρηστικές διεκδικήσεις τους!!! Πορευόμαστε μαζί 4 χρόνια τώρα με μόνο επιτυχίες και διεκδικήσεις προς όφελος της ξενοδοχειακής μου εταιρείας.

 • Αρτέμης Μαυρικάκης

  Νιώθοντας την ανάγκη να ευχαριστήσω το γραφείο σας για τις υπηρεσίες του, σχετικά με την διευθέτηση της υπόθεσης μου για την ξενοδοχειακή μου επιχείρηση, να επισημάνω ότι: Από την πρώτη επαφή που είχα με το γραφείο σας, διαπίστωσα την μεθοδικότητα, την κατάρτιση και τον επαγγελματισμό των στελεχών του. Δεν μου αφήσατε κανένα ερώτημα αναπάντητο και η συνεχής επαφή μας, μου έδινε σιγουριά και αισιοδοξία για το ευκταίο αποτέλεσμα. Είμαι σίγουρος, ότι είστε σε θέση να λύσετε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι δανειολήπτες.

 • Γιώργος Οικονόμου

  Υψηλού επιπέδου επιστημονική κατάρτιση, εφευρετικότητα και επινόηση αδιάσειστων επιχειρημάτων, που διακρίνονται από μαθηματική δομή και την συνακόλουθη βεβαιότητα. Υπευθυνότητα και ενσυναίσθηση, άψογη και υποστηρικτική συμπεριφορά. Άριστος χειρισμός των υποθέσεων. Η Κάθε υπόθεση που αναλαμβάνει γίνεται προσωπικό της βίωμα και, με αριστοτεχνικά δομημένες τοποθετήσεις κερδίζει και τις πλέον δύσκολες υποθέσεις. Αυτός είναι ο ισχυρότερος λόγος που την εμπιστεύονται ιδιώτες, αλλά και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα πλειστηριασμών ή άλλες δύσκολες υποθέσεις. Εμπιστεύομαι, απόλυτα την κυρία Κωνσταντίνα Λεκκάκου & τους αυστηρά επιλεγμένους συνεργάτες του γραφείου της. 100% ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ. Οφείλω πολλά ευχαριστώ για τις κερδισμένες μου υποθέσεις και εύχομαι να κερδίσει την υψηλή αναγνώριση και τιμή που της αξίζει, αφενός σαν άνθρωπος και αφετέρου λόγω των πολλαπλών επιτυχιών της απέναντι στα Funds.

 • Νίκος Κουριδάκης

  Άριστη συνεργασία με όλο το επιτελείο και άρτια ενημερωμένοι όλοι τους, πάντα με την ανθρώπινη προσέγγιση, χωρίς να υπόσχονται μαγικές λύσεις, με αρίστη νομική κατάρτιση, όπως ακριβώς και εσείς Κα. Κωνσταντίνα Λεκκάκου αντιμετωπίσατε την δική μου περίπτωση. Ειλικρινά σας ευχαριστώ. Σας εύχομαι πάντα επιτυχίες.

 • Αναστασία Κυπαρίση

  Εγώ θα σταθώ στο ανθρώπινο και μόνο κομμάτι της Κας. Λεκκάκου και των συνεργατών της. Θα ήθελα έναν έναν προσωπικά να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που πολλές και συνεχόμενες φορές μπήκατε στην διαδικασία να με καλέσετε και να μου εξηγήσετε ένα ένα τα βήματα που κάνετε, τόσο για εμένα, όσο και την υπόλοιπη οικογένεια μου. Μου δείξατε πως ψάχνετε κάθε οδό, προκειμένου να οδηγηθούμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σας ευχαριστούμε που πάνω απ' όλα σέβεστε και είστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Εγγραφή στο newsletter