ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Τα δικηγορικά γραφεία Lekkakou & Associates - Law Firm, διαθέτουν σημαντική πείρα στο χειρισμό τραπεζικών και οικονομικών θεμάτων, και βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό των πελατών μας.

Εξελίξεις στο ελβετικό φράγκο: Μύθοι και πραγματικότητα

Στη χώρα μας, περισσότερες από 70.000 οικογένειες ταλαιπωρούνται από ένα χρονίζον ζήτημα, το οποίο δεν είναι άλλο από την αντικειμενική αδυναμία αποπληρωμής δανείων σε ελβετικό φράγκο που χορηγήθηκαν από τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα σε περιόδους προ της οικονομικής κρίσης, ως εκείνη την εποχή συνηθιζόταν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η συνέχεια είναι σε όλους γνωστή, με την εξυπηρέτηση των δανείων αυτών να καθίσταται αντικειμενικά αδύνατη, όταν μεταβλήθηκε επί τα χείρω για τους Ευρωπαίους δανειολήπτες η συναλλαγματική ισοτιμία ελβετικού φράγκου/ευρώ. Οι Έλληνες δανειολήπτες, μέσω των δικαστικών τους παραστατών, δεν άργησαν να κινηθούν δικαστικά και οι πρώτες δικαστικές αποφάσεις που τους δικαίωναν, κρίνοντας ότι τα δάνεια αυτά θα πρέπει να εξοφληθούν λαμβανομένης υπ’ όψιν της συναλλαγματικής ισοτιμίας που ίσχυε κατά το χρόνο εκταμίευσης, αποτέλεσαν πραγματικότητα.

Μετά από ανυπαρξία νομοθετικής ρύθμισης, η οποία εκτείνεται χρονικά έως και σήμερα, εν τέλει το ζήτημα κλήθηκε να επιλύσει ο Άρειος Πάγος, ο οποίος, συνεδριάζοντας στην Ολομέλεια του, απέρριψε τις αιτιάσεις των δανειοληπτών, οι οποίοι, όχι άδικα, ισχυρίζονταν ότι στην πραγματικότητα τα δάνεια αυτά αποτελούν σύνθετα επενδυτικά προϊόντα και μάλιστα υψηλού ρίσκου, τα οποία οι οφειλέτες έλαβαν, χωρίς προηγουμένως να ενημερωθούν επαρκώς. Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, σήμερα και υπό τις παρούσες συνθήκες τα ελληνικά Δικαστήρια δεν δικαιώνουν τους Έλληνες δανειολήπτες επί του σχετικού ζητήματος.

Εις ότι αφορά την απόφαση του Ανώτατου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σε κάθε περίπτωση αποτελεί θετικότατη εξέλιξη, αλλά προς το παρόν δεν δύναται να δικαιώσει άμεσα τους ενδιαφερομένους. Ακόμη και οι Πολωνοί δανειολήπτες που δικαιώθηκαν θα πρέπει εν συνεχεία να προβούν σε νομικές ενέργειες στη χώρα τους για να δικαιωθούν οριστικά. Παρά τα ανωτέρω και στα πλαίσια του ενωσιακού αναγκαστικού Δικαίου, το οποίο δεν δύναται να εφαρμόζεται κατά το δοκούν από χώρα σε χώρα, η εν λόγω απόφαση θεωρείται βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα πυροδοτήσει εξελίξεις.

Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες δανειολήπτες, εάν δεν υπάρξει σύντομα νομοθετική εξέλιξη, δεν αποκλείεται η έγερση ένδικων βοηθημάτων ενώπιον των Δικαστηρίων, ενόψει μάλιστα των διαφαινόμενων εξελίξεων. Σημειώνουμε, ότι ακόμη και αν οι σχετικές αγωγές απορριφθούν σε πρώτο βαθμό, πιθανότητα δικαίωσης υφίσταται στον δεύτερο, ήτοι στην έφεση, η οποία θα συζητηθεί σε απώτερο χρονικό διάστημα, ενώ στο ενδιάμεσο υφίσταται σοβαρή πιθανότητα εξελίξεων, είτε σε νομοθετικό, είτε σε δικαστικό επίπεδο.

Αναμφίβολα, το ζήτημα κρίνεται μείζον για την οικονομική κοινωνική ζωή δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, οι οποίοι θα πρέπει άμεσα να αναζητήσουν συνδρομή από εξειδικευμένους νομικούς που θα αξιολογήσουν την κάθε περίπτωση χωριστά.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

 • Νίκος Γεωργακάκης

  Πριν από 4 χρόνια, ψάχνοντας καταρτισμένο δικηγόρο – διαμεσολαβητή να εκπροσωπήσει την εταιρεία μου στις τράπεζες για κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, βρέθηκα στο γραφείο της Κας. Λεκκάκου. Από την πρώτη στιγμή βρήκα έναν επαγγελματισμό, μία συνέπεια, ουσιαστική ανταπόκριση στα πολλά και ποικίλα ζητήματά μου και κυρίως ήθος. Η Κα. Λεκκάκου και οι συνεργάτες της έχουν πλήρη επιστημονική κατάρτιση και επιχειρηματολογία για την θετική αντιμετώπιση των Τραπεζών, Funds και Servicers, στις καταχρηστικές διεκδικήσεις τους!!! Πορευόμαστε μαζί 4 χρόνια τώρα με μόνο επιτυχίες και διεκδικήσεις προς όφελος της ξενοδοχειακής μου εταιρείας.

 • Αρτέμης Μαυρικάκης

  Νιώθοντας την ανάγκη να ευχαριστήσω το γραφείο σας για τις υπηρεσίες του, σχετικά με την διευθέτηση της υπόθεσης μου για την ξενοδοχειακή μου επιχείρηση, να επισημάνω ότι: Από την πρώτη επαφή που είχα με το γραφείο σας, διαπίστωσα την μεθοδικότητα, την κατάρτιση και τον επαγγελματισμό των στελεχών του. Δεν μου αφήσατε κανένα ερώτημα αναπάντητο και η συνεχής επαφή μας, μου έδινε σιγουριά και αισιοδοξία για το ευκταίο αποτέλεσμα. Είμαι σίγουρος, ότι είστε σε θέση να λύσετε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι δανειολήπτες.

 • Γιώργος Οικονόμου

  Υψηλού επιπέδου επιστημονική κατάρτιση, εφευρετικότητα και επινόηση αδιάσειστων επιχειρημάτων, που διακρίνονται από μαθηματική δομή και την συνακόλουθη βεβαιότητα. Υπευθυνότητα και ενσυναίσθηση, άψογη και υποστηρικτική συμπεριφορά. Άριστος χειρισμός των υποθέσεων. Η Κάθε υπόθεση που αναλαμβάνει γίνεται προσωπικό της βίωμα και, με αριστοτεχνικά δομημένες τοποθετήσεις κερδίζει και τις πλέον δύσκολες υποθέσεις. Αυτός είναι ο ισχυρότερος λόγος που την εμπιστεύονται ιδιώτες, αλλά και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα πλειστηριασμών ή άλλες δύσκολες υποθέσεις. Εμπιστεύομαι, απόλυτα την κυρία Κωνσταντίνα Λεκκάκου & τους αυστηρά επιλεγμένους συνεργάτες του γραφείου της. 100% ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ. Οφείλω πολλά ευχαριστώ για τις κερδισμένες μου υποθέσεις και εύχομαι να κερδίσει την υψηλή αναγνώριση και τιμή που της αξίζει, αφενός σαν άνθρωπος και αφετέρου λόγω των πολλαπλών επιτυχιών της απέναντι στα Funds.

 • Νίκος Κουριδάκης

  Άριστη συνεργασία με όλο το επιτελείο και άρτια ενημερωμένοι όλοι τους, πάντα με την ανθρώπινη προσέγγιση, χωρίς να υπόσχονται μαγικές λύσεις, με αρίστη νομική κατάρτιση, όπως ακριβώς και εσείς Κα. Κωνσταντίνα Λεκκάκου αντιμετωπίσατε την δική μου περίπτωση. Ειλικρινά σας ευχαριστώ. Σας εύχομαι πάντα επιτυχίες.

 • Αναστασία Κυπαρίση

  Εγώ θα σταθώ στο ανθρώπινο και μόνο κομμάτι της Κας. Λεκκάκου και των συνεργατών της. Θα ήθελα έναν έναν προσωπικά να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που πολλές και συνεχόμενες φορές μπήκατε στην διαδικασία να με καλέσετε και να μου εξηγήσετε ένα ένα τα βήματα που κάνετε, τόσο για εμένα, όσο και την υπόλοιπη οικογένεια μου. Μου δείξατε πως ψάχνετε κάθε οδό, προκειμένου να οδηγηθούμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σας ευχαριστούμε που πάνω απ' όλα σέβεστε και είστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Εγγραφή στο newsletter