ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Τα δικηγορικά γραφεία Lekkakou & Associates - Law Firm, διαθέτουν σημαντική πείρα στο χειρισμό τραπεζικών και οικονομικών θεμάτων, και βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό των πελατών μας.

Ακύρωση κατάσχεσης πρώτης κατοικίας σεισμόπληκτης από την Κρήτη

ΑΦ.20572

Η ασυδοσία και η «επιθετικότητα» των εταιρειών διαχείρισης και των ξένων funds, απέναντι στους δανειολήπτες παραμένουν, με κύριο μέλημά τους την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων και δη της πρώτης και κύριας κατοικίας, ακόμα και ευπαθών κοινωνικών ομάδων, που εκ του νόμου χαίρουν ειδικής μέριμνας και φροντίδας. Η συμπεριφορά δε αυτή των funds αντιβαίνει στο γράμμα και πνεύμα του Ν.4354/2015 που διέπει τη λειτουργία και δράση τους. Σημειώνεται ότι κατά τις διατάξεις του Νόμου αυτού, που επικαλούνται οι εταιρείες διαχείρισης, ως θεμέλιο της νομιμοποίησής τους ρητά ορίζεται, ότι «υποχρεούνται να συμμορφώνονται με την κείμενη νομοθεσία περί Προστασίας Καταναλωτή, όπως αυτή κάθε φορά εφαρμόζεται και ισχύει, με τον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών (Β`2289/2014) και να λαμβάνουν ειδική μέριμνα για κοινωνικά ευπαθείς ομάδες». Κατά παράβαση των ρητών υποχρεώσεων, τα funds δεν διστάζουν ουσιαστικά να καταστρέψουν πρόσωπα, οικονομικά και κοινωνικά, παρά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που φέρουν.

Το θέμα αυτό αναδύθηκε έντονα στην περίπτωση δανειολήπτριας - εντολέα των δικηγορικών γραφείων «Lekkakou & Associates – Law Firm», η οποία κατάγεται και κατοικεί στο Αρκαλοχώρι Κρήτης. Ο σεισμός που έπληξε τον Σεπτέμβριο του 2021 την περιοχή, είχε ως συνέπεια την σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή της κύριας και μοναδικής της κατοικίας, με το ακίνητό της να χαρακτηρίζεται, μετά από αυτοψία από το Υπουργείο Υποδομών, ως «κίτρινο - μη κατοικήσιμο». Η οφειλέτρια, εξαντλώντας κάθε πόρο που διέθετε η ίδια και οι οικείοι της, προέβη στις ελάχιστες επισκευές, ώστε να μπορεί η ίδια και η οικογένεια της να ζουν στοιχειωδώς στο σπίτι τους, αναμένοντας παράλληλα να λάβει σχετική αποζημίωση από το κράτος.

Σημειώνεται, ότι είναι άνεργη, εργαζόμενη μόνο περιστασιακά. Για τρεις περίπου δεκαετίες, εργαζόταν ως ελεύθερη επαγγελματίας, έχοντας τουριστικό κατάστημα στο νησί, ωστόσο η οικονομική κρίση την ανάγκασε να βάλει «λουκέτο» και έκτοτε έχει εργαστεί εποχικά σε δουλείες του δήμου.

Παρά τα άνω δεδομένα, αποδεικνυόμενα εξ εγγράφων, η οφειλέτις, αφού της κοινοποιήθηκαν δύο επιταγές προς πληρωμή, ύστερα από ενέργειες της «CEPAL HELLAS ΑΕΔΑΔΠ», έλαβε έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης και ορίσθηκε πλειστηριασμός της αποκλειστικής της αυτής κατοικίας. Ήρθε αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να βρεθεί στον δρόμο, παρά την αναπάντεχη ανατροπή των οικονομικών της δεδομένων, συνιστάμενη αρχικά στην οικονομική κρίση και αφετέρου σε φυσικό φαινόμενο, ήτοι τον σεισμό που συνιστά ανωτέρα βία.

Το Δικαστήριο, στο οποίο προσφύγαμε κατά της κατασχετήριας έκθεσης και λοιπών πράξεων, αφενός εκτίμησε το σύνολο των εγγράφων που αποδεικνύουν την ανωτέρω δυσμενέστατη και χρήζουσα ειδικής μέριμνας οικονομική και κοινωνική της κατάσταση και αφετέρου εξέτασε, το κατά πόσο και υπό ποιες προϋποθέσεις η CEPAL HELLAS θα δύνατο να στραφεί εναντίον της.

Η δικαστής αξιολόγησε ως καταχρηστική τη συμπεριφορά της εταιρείας διαχείρισης, και εξέτασε παράλληλα τα έγγραφα που κοινοποιήθηκαν στην οφειλέτρια προς θεμελίωση της θέσης του fund και της διαχειρίστριας εναντίον της, δεδομένου ότι η τελευταία είχε συμβληθεί με το πιστωτικό ίδρυμα «ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ» και ουδεμία έννομη σχέση κατ’ αρχήν έχει με τη CEPAL HELLAS.

To Πρωτοδικείο Ηρακλείου έκρινε, ότι, όταν η εταιρεία διαχείρισης δεν αποτελεί τον αρχικό φορέα της αξίωσης, αλλά διάδοχο αυτής, απαιτείται να κοινοποιήσει την αναγγελία της εκχώρησης στον οφειλέτη και μάλιστα ολόκληρο το εκχωρητήριο και τα λοιπά έγγραφα που θεμελιώνουν την νομιμοποίηση του τρίτου διαχειριστή. Εν προκειμένω, κοινοποιήθηκαν αποκλειστικά αποσπάσματα των αναγκαίων συμβάσεων, μη φέροντα το αναγκαίο ελάχιστο περιεχόμενο αυτών.

Λόγω των παραπάνω λόγων και αφού αποδείχτηκε, πως η εταιρεία διαχείρισης παραβίασε το άρθρο 925 παρ.1 ΚΠολΔ, καθώς δεν τεκμηριώθηκε αφενός η εκχώρηση της δανειακής απαίτησης προς το fund και αφετέρου η ανάθεση διαχείρισης προς τη CEPAL HELLAS, σε συνδυασμό με τις ειδικές συνθήκες που χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη ευάλωτη δανειολήπτρια, το δικαστήριο ακύρωσε οριστικά την εναντίον της κατάσχεση, δίνοντας την πολυπόθητη «ανάσα» στην δανειολήπτρια, ώστε να καταφέρει να ορθοποδήσει και να αναδιαρθρώσει αποτελεσματικά τις οφειλές της.

 

Απόσπασμα του υπό έκδοση βιβλίου με τίτλο «ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ στην αναγκαστική εκτέλεση» με υπότιτλο «Περί Πλειστηριασμών - Από τη θεωρία στην πράξη» ISBN 978-618-00-3736-4

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

 • Νίκος Γεωργακάκης

  Πριν από 4 χρόνια, ψάχνοντας καταρτισμένο δικηγόρο – διαμεσολαβητή να εκπροσωπήσει την εταιρεία μου στις τράπεζες για κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, βρέθηκα στο γραφείο της Κας. Λεκκάκου. Από την πρώτη στιγμή βρήκα έναν επαγγελματισμό, μία συνέπεια, ουσιαστική ανταπόκριση στα πολλά και ποικίλα ζητήματά μου και κυρίως ήθος. Η Κα. Λεκκάκου και οι συνεργάτες της έχουν πλήρη επιστημονική κατάρτιση και επιχειρηματολογία για την θετική αντιμετώπιση των Τραπεζών, Funds και Servicers, στις καταχρηστικές διεκδικήσεις τους!!! Πορευόμαστε μαζί 4 χρόνια τώρα με μόνο επιτυχίες και διεκδικήσεις προς όφελος της ξενοδοχειακής μου εταιρείας.

 • Αρτέμης Μαυρικάκης

  Νιώθοντας την ανάγκη να ευχαριστήσω το γραφείο σας για τις υπηρεσίες του, σχετικά με την διευθέτηση της υπόθεσης μου για την ξενοδοχειακή μου επιχείρηση, να επισημάνω ότι: Από την πρώτη επαφή που είχα με το γραφείο σας, διαπίστωσα την μεθοδικότητα, την κατάρτιση και τον επαγγελματισμό των στελεχών του. Δεν μου αφήσατε κανένα ερώτημα αναπάντητο και η συνεχής επαφή μας, μου έδινε σιγουριά και αισιοδοξία για το ευκταίο αποτέλεσμα. Είμαι σίγουρος, ότι είστε σε θέση να λύσετε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι δανειολήπτες.

 • Γιώργος Οικονόμου

  Υψηλού επιπέδου επιστημονική κατάρτιση, εφευρετικότητα και επινόηση αδιάσειστων επιχειρημάτων, που διακρίνονται από μαθηματική δομή και την συνακόλουθη βεβαιότητα. Υπευθυνότητα και ενσυναίσθηση, άψογη και υποστηρικτική συμπεριφορά. Άριστος χειρισμός των υποθέσεων. Η Κάθε υπόθεση που αναλαμβάνει γίνεται προσωπικό της βίωμα και, με αριστοτεχνικά δομημένες τοποθετήσεις κερδίζει και τις πλέον δύσκολες υποθέσεις. Αυτός είναι ο ισχυρότερος λόγος που την εμπιστεύονται ιδιώτες, αλλά και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα πλειστηριασμών ή άλλες δύσκολες υποθέσεις. Εμπιστεύομαι, απόλυτα την κυρία Κωνσταντίνα Λεκκάκου & τους αυστηρά επιλεγμένους συνεργάτες του γραφείου της. 100% ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ. Οφείλω πολλά ευχαριστώ για τις κερδισμένες μου υποθέσεις και εύχομαι να κερδίσει την υψηλή αναγνώριση και τιμή που της αξίζει, αφενός σαν άνθρωπος και αφετέρου λόγω των πολλαπλών επιτυχιών της απέναντι στα Funds.

 • Νίκος Κουριδάκης

  Άριστη συνεργασία με όλο το επιτελείο και άρτια ενημερωμένοι όλοι τους, πάντα με την ανθρώπινη προσέγγιση, χωρίς να υπόσχονται μαγικές λύσεις, με αρίστη νομική κατάρτιση, όπως ακριβώς και εσείς Κα. Κωνσταντίνα Λεκκάκου αντιμετωπίσατε την δική μου περίπτωση. Ειλικρινά σας ευχαριστώ. Σας εύχομαι πάντα επιτυχίες.

 • Αναστασία Κυπαρίση

  Εγώ θα σταθώ στο ανθρώπινο και μόνο κομμάτι της Κας. Λεκκάκου και των συνεργατών της. Θα ήθελα έναν έναν προσωπικά να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που πολλές και συνεχόμενες φορές μπήκατε στην διαδικασία να με καλέσετε και να μου εξηγήσετε ένα ένα τα βήματα που κάνετε, τόσο για εμένα, όσο και την υπόλοιπη οικογένεια μου. Μου δείξατε πως ψάχνετε κάθε οδό, προκειμένου να οδηγηθούμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σας ευχαριστούμε που πάνω απ' όλα σέβεστε και είστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Εγγραφή στο newsletter