Με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, αίρεται και ο τελευταίος σημαντικός περιορισμός-προϋπόθεση που ίσχυε στην πώληση μη εξυπηρετούμενων δανειακών υποχρεώσεων επιχειρήσεων. Διατηρείται μόνον για οφειλές φυσικών προσώπων.

Ο ισχύων νόμος 4354/2015 προβλέπει ότι πριν προχωρήσει η τράπεζα στην πώληση κόκκινου δανείου, υποχρεούται να ενημερώσει 12 μήνες νωρίτερα(!) τον δανειολήπτη, να τον καλέσει με εξώδικο και να του προτείνει σχέδιο ρύθμισης-τακτοποίησης της οφειλής του με σαφείς όρους (χρόνος αποπληρωμής, ποσά δόσεων, τυχόν «κούρεμα» κλπ).

Με τη νέα διάταξη στο πολυνομοσχέδιο η υποχρέωση αυτή καταργείται. Η τράπεζα δεν θα είναι υποχρεωμένη να καλέσει προς διαπραγμάτευση τον οφειλέτη, ούτε να του προτείνει τρόπο και όρους ρύθμισης.

Θα τον ενημερώνει απλώς την τελευταία στιγμή ότι το δάνειό του πρόκειται να πουληθεί και ότι στο μέλλον θα έχει να κάνει με κάποια εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων.

Η ενημέρωση μάλιστα θα μπορεί να γίνεται ακόμη και με email, ώστε  η τράπεζα να μη χάνει χρόνο και χρήμα σε γραφειοκρατικές διατυπώσεις, νομικές διαδικασίες και εξώδικα.

Έτσι χιλιάδες οφειλέτες κόκκινων επιχειρηματικών δανείων θα κινδυνεύουν να βρεθούν ξαφνικά απροετοίμαστοι απέναντι σε funds διαχείρισης απαιτήσεων – μια πιο «εξελιγμένη» μορφή εισπρακτικών εταιρειών.

Η άρση του βασικού περιορισμού που υπήρχε μέχρι τώρα, θα διευκολύνει και θα επιταχύνει τις προσπάθειες των τραπεζών να καθαρίσουν τα προβληματικά τους χαρτοφυλάκια, προχωρώντας σε μαζικές πωλήσεις κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.

Πηγή: www.sofokleousin.gr